ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πλαφόν της ΕΕ στα 60 € για το ρωσικό πετρέλαιο – Η απάντηση της Μόσχας

Πλαφόν της ΕΕ στα 60 € για το βαρέλι ρωσικού πετρελαίου - Τι λέει η Μόσχα,

Στην επιβολή πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο στα 60 € το βαρέλι κατέληξε η ΕΕ ύστερα από μαραθώνιο συζητήσεων. Η είδηση για την ανώτατη τιμή έγινε γνωστή από τον Πολωνό διπλωμάτη Aντζέι Σάντος ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες και σύμφωνα με το Bloomberg, επιβεβαιώνεται από την Επιτροπή. Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου τίθεται σε ισχύ την προσεχή Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου.

Τα 60 δολάρια το βαρέλι, είναι τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από την τιμή που πληρώνουν οι μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά δεν θα ισχύσει εάν οι αγοραστές αποστέλλουν και ασφαλίζουν τα φορτία σε εταιρείες προερχόμενες από χώρες εκτός του μπλοκ το οποίο επέβαλε το ανώτατο όριο. Το πλαφόν σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ΕΕ θα είναι κυμαινόμενο και θα καθορίζεται στο -5% από την τιμή πώλησης στις άλλες χώρες. Σημειώνεται επίσης ότι η ΕΕ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα νέες κυρώσεις για ρωσικές επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Η άμεση εφαρμογή της απόφασης, πάντως, προκαλεί εντύπωση καθώς στις προηγούμενες συζητήσεις για πλαφόν στην τιμή ηλεκτρικής ενέργειας έχουν περάσει μήνες και ακόμα δεν υπάρχει σαφές πλαίσιο.

Η απόφαση επιβολής πλαφόν, περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση θαλάσσιας μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για αυτή, όπως μεσιτεία, οικονομική βοήθεια και ασφάλιση, εάν τα φορτία αγοράζονται πάνω από το συμφωνημένο όριο τιμής. Σε περίπτωση παραβίασης του μέτρου θα κινούνται διαδικασίες κατά των ναυτιλιακών εταιρειών, στην περίπτωση που τα τάνκερ είναι στο νηολόγιο ευρωπαϊκών χωρών. Την πρόταση αυτή είχε αρχικά συζητήσει αρχικά το G7. Οι περισσότερες χώρες της Ομάδας έχουν αναγγείλει ότι θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους.

Χαιρετίζουν το πλαφόν οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής θα συμβάλει στον περιορισμό της ικανότητας του Πούτιν να βγάζει κέρδος από την αγορά πετρελαίου και να συνεχίζει να χρηματοδοτεί μια πολεμική μηχανή που εξακολουθεί να σκοτώνει αθώους Ουκρανούς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι.

Η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι τα 60 δολάρια ανά βαρέλι είναι το κατάλληλο επίπεδο για ανώτατο όριο τιμής και θα αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Κίρμπι συμπλήρωσε ότι «η πρόθεση επιβολής ανώτατου ορίου τιμής ήταν πάντα διπλή, να περιορίσει την ικανότητα της Ρωσίας να επωφεληθεί από τις πωλήσεις πετρελαίου, βοηθώντας παράλληλα στην εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης. Μόλις πριν από έναν μήνα, ο Πούτιν χρέωνε 100 δολάρια το βαρέλι, επομένως αυτό θα είναι μια σημαντική πτώση», είπε ο Κίρμπι, σημειώνοντας επίσης ότι «οι εταίροι του συνασπισμού διατηρούν το δικαίωμα να προσαρμόσουν το ανώτατο όριο τιμής στο μέλλον».

Η αντίδραση της Μόσχας

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στην περίπτωση που τεθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Η ΕΕ που κατέληξε στην απόφαση πλαφόν, έχει προαναγγείλει ότι σχεδιάζει πλήρη απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τις αρχές του 2023. Ωστόσο, από την πλευρά της η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τις χώρες που υιοθετούν το πλαφόν, κάτι που θα πυροδοτούσε νέα αύξηση των τιμών στη διεθνή αγορά.

«Τέτοιες ενέργειες αντίκεινται στις αρχές των εμπορικών σχέσεων και πιθανότητα θα οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για τη διεθνή αγορά ενέργειας» είπε ο Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, τον Μοχάμεντ Σία αλ Σουντάνι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για το θέμα του πλαφόν.

Σύμφωνα με το TASS το πλαφόν θα λειτουργήσει υπέρ της ΕΕ εάν προσχωρήσει επαρκής αριθμός χωρών εισαγωγής σε αυτόν τον μηχανισμό. Διαφορετικά το μέτρο θα προκαλέσει νέες στρεβλώσεις στην αγορά πετρελαίου και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής και σε αύξηση των εσόδων της Ρωσίας. Όπως έχουν δηλώσει επανειλημμένα εκπρόσωποι της ρωσικής ηγεσίας, η Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα προμηθεύει πετρέλαιο τις χώρες που θα ενταχθούν σε αυτόν τον μηχανισμό της ΕΕ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version