ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποια η σημασία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου

Ποια η σημασία του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου , Μελαγχροινή Μαρτίδου

Με την παρουσία των πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Κυρίλ Πετκόβ (πρόσφατα παραιτηθείς λόγω νέων εκλογών στην Βουλγαρία) πλειάδα υπουργών ενέργειας και εμπορίου, διπλωματών και της κατασκευάστριας εταιρίας ΑVAX δόθηκε επίσημα η εκκίνηση για την λειτουργία του ελληνοβουγαρικού αγωγού φυσικού αερίου Κομοτηνής-Στάρα Ζαγόρα IGB στην βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής. Μια μέρα ορόσημο όπως υπογράμμισαν όλες οι πλευρές για την ολοκλήρωση του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου ένα από τα σπουδαιότερα έργα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Ξεκίνησε μια γεωπολιτική συνεργασία που αλλάζει το χάρτη της περιοχής», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Μια συνεργασία που θα δυναμώσει τις σχέσεις μας, αλλά και που το αζέρικο φυσικο αέριο τις επόμενες εβδομάδες θα δώσει τέλος στο ρωσικο αέριο στην χώρα μου. Η εγγύτητα τη συνεύρεσης των δύο χωρών Ελλάδας κι Βουλγαρία δημιουργεί τις προυποθέσεις σε συνεγασίες και στα ελληνικά λιμάνια όπου το 30% του αερίου θα έρχεται στην Βουλγαρία  από την Ελλάδα όπως κι το 44% του αραβοσίτου. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά υπογράμμισε τονίζοντας ότι η εποχή του διχασμού έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί όποτε πορευόμστε στην λεωφόρο της συνεγασίας για να κλείσει με τη φράση του Σωκράτη ποιο το όφελος αν δεν έχεις ένα καλό φίλο».

Ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαιτζαν Παρβιζ Σαμπχάζοφ  που παραβρεθηκε την τελετή των εγκαινίων στην Κομοτηνή ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών. Μετέφερε το θερμό χαιρετισμό του προέδρου της χώρας του Αλίεβ, και αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του πυλώνας μεταξύ ΑζερμπαΙτζαν και Ευρώπης, ένα δίκτυο που αγκαλιάζει πολλές χώρες όπως Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα, Βουλγαρπια, Αλβανία,Ιταλία, στην εδραιωση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, στην αλληλεγγύη κι την στήριξη των χωρών παράλληλα με το αυτονόητο της  συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν άψογος οικοδεσπότης, εγκάρδιος με όλες τις ξένες αποστολές συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας κ. Σκρέκα, περιεκτικός και σύντομος στην τοποθετησή του ξεκίνησε εκφράζοντας την λύπη του για την δολοφονική απόπειρα κατά του Ιάπωνα πρ. πρωθυπουργού που υπέκυψε στα τραύματά του. Ο αγωγός που εγκαινιάζουμε είναι μια σημαντική ενεργειακή πύλη της νοτιοανατολικής Ευρώπης με άξονες στην Βόρειο Μακεδονία, Ιταλία ώστε να φθάσει στο φυσικό αέριο στις αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Είναι ένα ανάχωμα στο τεχνητό ράλλυ της ενέργεια που ροκανίζει προυπολογισμούς για να αναφερθει και στον σταθμό της Αλεξανδρούπολης και της Ρεβυθούσας με υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανεφερε σε άλλο σημειο της ομιλίας του, συνιστά απαραίτητη την συντονισμένη δράση όλων μας και η ολοκλήρωση του έργου στην παρούσα ταραγμένη συγκυρία αναδεικνύει την μεγάλη του αξία σήμερα. Η αναφορά του Πρωθυπουγού έγινε και στις συμφωνίες ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας-Αιγυπτου, Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ γιανα καταλήξειε τα συγχαρητήρια στην κατακευάστρια εταιρία AVAX  και την σωληνουργεία Κορίνθου που υπερέβαλλαν εαυτό. «Από την Κομοτηνή στελνουμε μήνυμα ειρήνης καικοινής προόδου Ελλάδας και Βουλγαρίας να οδεύουν την λεωφόρο της ανάπτυξης», κατέληξε.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version