ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιοι μπορούν να παίρνουν τα 22-50 ευρώ μηνιαίως του market pass

Ποιοι μπορούν να παίρνουν τα 22-50 ευρώ μηνιαίως του market pass

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για το market pass, για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και σε λαϊκές αγορές. Αν και το ποσό που δικαιούνται οι πολίτες θεωρητικά φθάνει τα 100 ευρώ, οι περισσότεροι θα μπορούν να λάβουν από 22 έως 50 ευρώ το μήνα. Υπάρχει πρόβλεψη για να διαρκέσει το μέτρο μέχρι και τον Ιούλιο. Για το επίδομα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και κριτήρια ακίνητης περιουσίας, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 για τους άγαμους και τις 400.000 για τα ζευγάρια.

Αιτήσεις θα υποβάλλονται στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα έως τις 15 Μαρτίου και κατά πάσα πιθανότητα αυτή θα ανοίξει κατά το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Η αίτηση θα υποβάλλεται στην ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ). Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά και όχι στην ουσία άτομα. Η αίτηση δεν μπορεί να γίνεται από φιλοξενούμενο.  Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη.

Δικαιούχοι είναι οι άγαμοι που έχουν εισόδημα μέχρι 16.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται όμως κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος ή φιλοξενούμενο στο νοικοκυριό του άγαμου. Οι έγγαμοι και όσοι έχουν σύμφωνο συμβίωσης, για να είναι δικαιούχοι πρέπει το οικογενειακό ή κοινό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 24.000 ευρώ, όμως προσαυξάνεται κατά 5.000 για κάθε εξαρτώμενο μέλος ή φιλοξενούμενο. Το ίδιο, δηλ,. 24.000 είναι το όριο και για τις μονογονεϊκές οικογένειες, συν και πάλι 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο ή φιλοξενούμενο μέλος. Σε κάθε νοικοκυριό μπορεί να λάβει το επίδομα μόνον ένας.

Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Πόσα λεφτά θα δοθούν

Πρόκειται ουσιαστικά για την προκαταβολή μιας έκπτωσης της τάξης του 10% ανάλογα με το πόσα “χαλάει” το νοικοκυριό στο σούπερ μάρκετ, στο φούρνο, στο ζαχαροπλαστείο και στο κρεοπωλείο ή στο ιχθυοπωλείο (εν γένει σε καταστήματα τροφίμων) το μήνα. Το 10% χορηγείται για ένα εξάμηνο για μηνιαίο ύψος αγορών 220 ευρώ για άγαμους (δηλ. 22 ευρώ το μήνα), που αν έχουν φιλοξενούμενο ή εξαρτώμενο μέλος, μπορούν να δηλώνουν άλλα 100 ευρώ, δηλαδή 320, οπότε θα έχουν λαμβάνει 32 ευρώ το μήνα μέχρι και τον Ιουλιο. Το ύψος προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, αλλά μέχρι τα 1.000 ευρώ. Υπάρχει δηλαδή “οροφή” στις αγορές. Στην ουσία 1000 ευρώ θα πάρουν ελάχιστοι, γιατί είναι ελάχιστα και τα νοικοκυριά με έναν δικαιούχο και άλλα οκτώ μέλη στην ίδια στέγη.

Ο δικαιούχος μια τετραμελούς οικογένειας “χαλάει” στην πράξη πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα για φαγητό, αλλά θα μπορεί να πάρει το 10% μόνον για τα μισά στην ουσία, αφού το σύστημα εν προκειμένω δέχεται 220+100+100+100, δηλαδή 520 ευρώ, οπότε “δίνει” στον δικαιούχο μόνον 52. Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός του Φεβρουαρίου και επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους θα πληρωθούν έως την 3η Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, δηλαδή στο παράδειγμα της τετραμελούς οικογένειας θα πάρουν 52Χ 2=104 ευρώ. Μετά τον Απρίλιο θα πληρώνονται μήνα με το μήνα, πλην όμως πολλά μπορούν να τροποποιηθούν με τις εκλογές.

Χάνουν το 20% όσοι επιλέξουν τράπεζα

Όσοι υποβάλλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου αλλά επιλέξουν πληρωμή στην τράπεζα, θα πληρωθούν έως την 3η Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, δηλαδή θα πάρουν “μπροστά” τρεις μήνες. Έως 3 Μαΐου θα προπληρώνεται και το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου. Ομως θα λάβουν το 80% της προπληρωμένης έκπτωσης. Ουσιαστικά δηλαδή χάνουν το 20% επειδή παίρνουν μετρητά τα οποία και μπορούν να “χαλάσουν” όπως και όποτε θέλουν, σε αντίθεση με την κάρτα που αξιοποιείται μόνον για είδη που πωλούνται σε καταστήματα τροφίμων και όχι στην εστίαση -δεν μπορεί δηλ. κάποιος να την χρησιμοποιείσει σε καφετέριες ή εστιατόρια.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α’167) ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει τον τρόπο καταβολής του ποσού. Μπορεί να του καταβληθεί ή σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από τράπεζες ή να του κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Η διαδικασία

Η είσοδος του φυσικού προσώπου – δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov. gr-ΕΨΠ) ή μέσω του vouchers.gov.gr, πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησής του με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet).

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του, την τράπεζα που επιλέγει για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και αιτείται την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση του σχετικού ποσού σε αυτήν.

Η εφαρμογή επαληθεύει την ορθότητα των στοιχείων επικοινωνίας αλλά και των προϋποθέσεων χορήγησης του ποσού μέσω της Α.Α.Δ.Ε. Εάν κάποιος κάνει λάθος στη συμπλήρωση των στοιχείων ή αλλάξει γνώμη για τον τρόπο πίστωσης του ποσού, μπορεί να τροποποιήσει τα στοιχεία της αίτησης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Εάν υποβάλει την αίτηση εντός του Μαρτίου, έχει περιθώριο αλλαγών μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής της αίτησης και της επαλήθευσης των στοιχείων, διαβιβάζεται η έγκριση στην τράπεζα με τα στοιχεία του ενδιαφερομένου είτε για την έκδοση της ειδικής χρεωστικής κάρτας και της πίστωσης του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης, και εμβάζει αμελλητί στο πιστωτικό ίδρυμα ή τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον δικαιούχο. Άπαξ και εγκριθεί η αίτηση, δεν μπορεί να αλλάξει ο τρόπος καταβολής που αρχικά επιλέχθηκε από τον δικαιούχο.

Εν συνεχεία η τράπεζα ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας α) γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο ίδιος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες και
β) μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει επισης δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Πότε μπαίνουν τα λεφτά

Μετά την είσοδο στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα του. Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023.

Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή Μαρτίου 2023. Για τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός. Θα παίρνουν δηλαδή τα χρήματα μήνα με το μήνα.

Για τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023. Υπενθυμίζεται όμως ότι χάνουν το 20%. Αν δηλαδή μια τετραμελής οικογένειας επιλέξει τράπεζα, αντί για 312€ το εξάμηνο που θα έπαιρνε σε δόσεις με την κάρτα, στην τράπεζα θα λάβει μόνο 249,6€, τα μισά στην αρχή και τα άλλα σε τρεις μήνες.

Το χρηματικό ποσό που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα, μπορεί να χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τον δικαιούχο για την πραγματοποίηση αγοράς αγαθών κάθε είδους σε καταστήματα τροφίμων ή λαϊκές αγορές. Η κάρτα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλο πρόσωπο ή να γίνει ανάληψη του ποσού σε μετρητά και αναγνωρίζεται από όλα τα καταστήματα που έχουν συσκευή POS. Θα θα είναι ενεργοποιημένη μέχρι την 31 Αυγούστου του 2023. Αν ο δικαιούχος δεν επιλέξει την κάρτα, αλλά προτιμά το ποσό να κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του, η διαδικασία είναι περίπου η ίδια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version