ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα βγουν ζημιωμένοι από την κλιμακωτή επιδότηση στο ρεύμα

Ποιοι θα βγουν ζημιωμένοι από την κλιμακωτή επιδότηση στο ρεύμα, Όλγα Μαύρου
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Οι πάροχοι ενέργειας ανακοίνωσαν χθες το βράδυ τα τιμολόγια για τον Οκτώβριο στο ρεύμα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε σήμερα το πρωί ανακοινώσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που, όπως είπε,  προκάλεσε η Ρωσία στην Ευρώπη. Οι τιμές των παρόχων ήταν χαμηλότερες από του Σεπτεμβρίου, γύρω στα 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όμως, από τις ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα ανακύπτει πρόβλημα για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 500 κιλοβατώρες τον μήνα και σύμφωνα με τον ίδιο ανέρχονται σε ποσοστό στο 10% των καταναλωτών.

Ειδικά το χειμώνα ελάχιστα σπίτια μπορούν να περιοριστούν σε τόσο λίγες κιλοβατώρες, καθώς στις περισσότερες πολυκατοικίες δεν λειτουργούν πλέον τα καλοριφέρ και ο κόσμος στηρίζεται στο ηλεκτρικό ρεύμα για τη θέρμανσή του. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσες κατοικίες δεν έχουν φυσικό αέριο ή τζάκι και στηρίζονται για θέρμανση στο ρεύμα. Οπότε οι χαμένοι είναι όσοι θα έχουν κατανάλωση μεγαλύτερη από 500 κιλοβατώρες, εκτός και αν μειώσουν κατά 15% την κατανάλωσή τους σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, οπότε θα τους δοθούν 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 0,5 ανά κιλοβατώρα. Τα 50 ευρώ θα δίνονται και σε όσους έχουν κατανάλωση μεγαλύτερη των 1.000 κιλοβατωρών αν κάνουν κατά 15% οικονομία σε σύγκριση με την περσινή κατανάλωσή τους.

Ο κ. Σκρέκας είπε ότι η έκπτωση των 50 ευρώ θα πιστώνεται σε όσους μειώνουν την κατά μέσο όρο ημερήσια κατανάλωσή τους κατά 15%. Ομως άγνωστο παραμένει πώς θα υπολογιστεί αυτή, αφού πολλοί λογαριασμοί εκδίδονται ανά τετράμηνο (οι εκκαθαριστικοί). Πιθανόν τα 50 ευρώ να δίνονται ανά τέσσερις μήνες με μέσο όρο τετραμήνου.Τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) θα στηριχθούν σε ποσοστό 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Οι τρεις κατηγορίες

Με την κλιμακωτή επιδότηση οι καταναλωτές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και καλύπτεται η αύξηση στην τιμή του ρεύματος κατά 90% -όπως είπε ο κ. Σκρέκας- μόνον σε όσους καταναλώνουν έως 500 κιλοβατώρες. Σε αυτούς με τόσο χαμηλή κατανάλωση, η επιδότηση θα είναι 436 €/MWh ή 0,436 ανά κιλοβατώρα. Από 501 κιλοβατώρες μέχρι 1.000 η επιδότηση καλύπτει μόνον το 80% της αύξησης και  θα είναι 386 €/MWh ή 0,386 ανά κιλοβατώρα. Από 1.001 κιλοβατώρες και πάνω η πολιτεία καλύπτει μόνον το 70% της αύξησης και δίνει 336 €/MWh ή 0,336 ανά κιλοβατώρα.

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος εκτιμά ότι στην τελευταία κατηγορία ανήκει μόνον το 2% των νοικοκυριών, όμως προφανώς αυτοί οι υπολογισμοί του υπουργείου γίνονται με βάση την ετήσια κατανάλωση και εξαγωγή μέσου όρου. Εντούτοις, την άνοιξη και το φθινόπωρο, όπως και τον Αύγουστο (λόγω διακοπών), όλα τα νοικοκυριά έχουν χαμηλή κατανάλωση, καθώς δεν χρειάζονται θέρμανση ή ψύξη κλιματιστικού. Αυτοί οι καταναλωτικά χαμηλοί μήνες κατεβάζουν τον μέσο όρο και τον χειμώνα αυτός ο μέσος όρος αποδεικνύεται πλασματικός.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους άλλους παρόχους θα παράσχει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά περίπου 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Οι τιμές των παρόχων

Οι τιμές που ανακοίνωσαν χθες το βράδυ οι πάροχοι είναι περίπου κατά 25% χαμηλότερες από του Σεπτεμβρίου, με μεγαλύτερη μείωση, εκείνην της ΔΕΗ. Αναλυτικά οι ανταγωνιστικές χρεώσεις ανά προμηθευτή έχουν ως εξής: Η ΔΕΗ στο Γ1 χρεώνει 0,595 ευρώ/kWh στις πρώτες 500 kWh και 0,607 ευρώ/kWh από 500 kWh και πάνω. Το νυχτερινό Γ1Ν τιμολογείται στα 0,554 ευρώ ανεξαρτήτως κατανάλωσης. Το πάγιο είναι 3,5 ευρώ. Η εταιρεία ΗΡΩΝ τιμολογεί 0,698 ευρώ/kWh και με έκπτωση συνέπειας 20% στα 0,5584 ευρώ/kWh. Το πάγιο είναι 3 ευρώ. Η εταιρεία Protergia, στο Protergia Οικιακό Energy Save και Protergia Οικιακό MVP Plus χρεώνει 0,5763 ευρώ/kWh με πάγιο 5 ευρώ.

Η εταιρεία Elpedison στα προγράμματα Electricity Home Day και Electricity Home Protect Day χρεώνει 0,5905 ευρώ/kWh και στο νυχτερινό 0,5839 ευρώ/kWh, με πάγιο 1 ευρώ. Η εταιρεία Elpedison στο πρόγραμμα Συνέπεια Day και Night χωρίς έκπτωση συνέπειας χρεώνει 0,6233 και 0,6166 ευρώ/kWh αντίστοιχα. Με την έκπτωση συνέπειας χρεώνει 0,5633 ευρώ/kWh. Το πάγιό της είναι 5 ευρώ. Η εταιρεία Φυσικό Αέριο Ελλάδας χρεώνει στο πρόγραμμα MAXI free basic 0,594 ευρώ/kWh και με έκπτωση συνέπειας, 0,574 ευρώ/kWh. Η εταιρεία ΕΛΙΝΟΙΛ στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort χρεώνει 0,599 ευρώ/kWh και έχει πάγιο 4,9 ευρώ. Η ΖΕΝΙΘ χρεώνει 0,589 ευρώ/kWh με πάγιο στα 4 ευρώ, η Watt & Volt 0,589 ευρώ/kWh και δεν έχει πάγιο.

Η εταιρεία NRG στο πρόγραμμα Prime δίνει τιμή 0,579 ευρώ με 5 ευρώ πάγιο και στο πρόγραμμα Adapt 0,599 ευρώ με 4,8 ευρώ πάγιο. Η εταιρεία WE Energy στα προγράμματα WE Blue Home και WE Blue Home Night δίνει τιμή 0,64 ευρώ και με έκπτωση συνέπειας 0,63 ευρώ. Το πάγιο είναι 2,75 ευρώ το πάγιο. Στο πρόγραμμα WE Green η τιμή είναι 0,64 ευρώ και με έκπτωση συνέπειας 0,63 ευρώ, το δε πάγιο είναι 3,75 ευρώ.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι