Ντόμινο εξελίξεων στην υπόθεση Λιγνάδη – Στα άκρα και η πολιτική αντιπαράθεση

Ντόμινο εξελίξεων στην υπόθεση Λιγνάδη – Στα άκρα και η πολιτική αντιπαράθεση, slpress

Νέα κεφάλαια ανοίγουν στο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του Θεάτρου, καθώς μετά τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη έρχονται στο φως νέες καταγγελίες. Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παραμένει υπό κράτηση στη ΓΑΔΑ, ο πρόεδρος του Σωματείου Ηθοποιών κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, εισαγγελέας ερευνά αυτεπαγγέλτως την εμπλοκή ΜΚΟ στην υπόθεση Λιγνάδη, ενώ οι πληροφορίες θέλουν  να εκδίδεται ένταλμα και για άλλον ηθοποιό.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου παράγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί η βασιμότητα δημοσιευμάτων για εμπλοκή τουλάχιστον τριών δομών ανήλικων προσφύγων που μετείχαν σε μαθήματα στο θέατρό του Δημήτρη Λιγνάδη.

Η Εισαγγελία παρενέβη αυτεπαγγέλτως προκειμένου να εξετάσει αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις, καθώς δημοσιεύματα ανέφεραν ότι πολλά από τα ανήλικα προσφυγόπουλα, μετά την πρώτη επίσκεψη δεν ήθελαν να ξαναπάνε σε αυτά τα μαθήματα. Νωρίτερα, υπόμνημα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κατέθεσε η ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ζητώντας τη διερεύνηση όσων έχουν δει πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων προσφυγόπουλων.

Δύο ΜΚΟ έχουν ανακοινώσει ήδη ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα καταγγελλόμενα. Παραλλήλως, πριν από λίγο, το Εθνικό Θέατρο ανακοίνωσε ότι ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής, Δημήτρης Λιγνάδης, «ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους». Την ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου υπογράφουν η καλλιτεχνική διεύθυνση, το Διοικητικό Συμβούλιο και η διεύθυνση της Δραματικής Σχολής.

Νέες καταθέσεις και καταγγελίες

Εντωμεταξύ, κατέθεσε το πρωί, όπως ήταν προγραμματισμένο, στον Εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ο Σπύρος Μπιμπίλας κλήθηκε από τον εισαγγελικό λειτουργό να εισφέρει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Σωματείο σχετικά με την σεξουαλική βία στο Θέατρο, στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργεί.

Εξερχόμενος, ο πρόεδρος του ΣΕΗ αρκέστηκε να πει μόνο ότι «άρχισε η διαδικασία, επομένως έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη» και επισήμανε ότι δεν θα κάνει καμία δήλωση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν επιθυμεί να ερωτηθεί για το «τι έφερα και τι δεν έφερα» στον Εισαγγελέα. Σχολίασε πάντως ότι οι δημοσιογράφοι γνώριζαν τι θα προσκομίσει πριν μιλήσει ο ίδιος. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΣΕΗ και τα Όργανα του που διεξάγουν την πειθαρχική έρευνα είχαν γνωστοποιήσει εξαρχής ότι δεν θα κοινοποιήσουν τα στοιχεία και τις καταγγελίες, παρά μόνο στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το ντόμινο των αποκαλύψεων στον καλλιτεχνικό χώρο για υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης και, όπως μετέδωσε ο Antenna, αναμένεται να εκδοθεί νέο ένταλμα σύλληψης εναντίον γνωστού ηθοποιού. Το ένταλμα αυτό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού αναμένεται να εκδοθεί, μετά την μήνυση που κατέθεσε ένας άνδρας εναντίον γνωστού ηθοποιού, κατηγορώντας τον ότι τον βίασε πριν από 15 χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια πηγή, επειδή το αδίκημα βρίσκεται στα όρια της παραγραφής, η Εισαγγελία τρέχει γρήγορα την υπόθεση και δεν αποκλείεται να υπάρξει άμεση εξέλιξη.

Ο διάλογος Λιγνάδη με την ανακρίτρια

Παραλλήλως συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού, ενώ ο ίδιος, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του αρνείται τις κατηγορίες. Χαρακτηριστικός είναι και ο διάλογος που φέρεται να είχε ο ηθοποιός-σκηνοθέτης με την ανακρίτρια, σύμφωνα με όσα προβλήθηκαν στην  εκπομπή «Ευτυχείτε».

Ανακρίτρια: Κύριε Λιγνάδη υπάρχει ένταλμα σε βάρος σας… Κατηγορείστε για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή… Τα καταγγελλόμενα αποτυπώνονται σε δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν εις βάρος σας στην εισαγγελία. Γνωρίζετε επ’ αυτών;

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι κυρία ανακρίτρια, δεν έχω γνώση, δεν ξέρω… πέρα απ’ όσα ακούγονται ως φήμες… δεν γνωρίζω για μηνύσεις.

Ανακρίτρια: Υπάρχουν δύο… καταγγέλθηκαν τελεσμένα αδικήματα βιασμού κατά συρροή, το δεύτερο είναι για το 2010. Πρόκειται για… Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτών; Επί των καταγγελιών; Είναι βαρύτατες οι κατηγορίες αυτές κύριε Λιγνάδη.

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι, δεν γνωρίζω… Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες… Δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ενημερωθεί… Έθεσα εαυτόν αμέσως στη διάθεσή σας, στη διάθεση των αρχών. Γι’ αυτό και παρουσιάστηκα αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος, δεν με αναζήτησε η αστυνομία, δεν είχα ή έχω να κρύψω κάτι! Είμαι ειλικρινής απέναντί σας, σε όλη αυτή την ιστορία… δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ούτε να κρυφτώ ούτε να διαφύγω, ούτε κάτι άλλο…

Αντιδράσεις για Μενδώνη

Το θέμα Λιγνάδη είχε προσλάβει εξαρχής πολιτικές διαστάσεις, καθώς επρόκειτο για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του μεγαλύτερου Κρατικού Θεάτρου της χώρας. Οι αντιπαραθέσεις αυτές εντάθηκαν μετά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε η υπουργός Πολιτισμού, η οποία δεν έπεισε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ζητούν την παραίτησή της, εμπλέκοντας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό σε απόπειρα συγκάλυψης. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης δεν λείπουν και τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Οι αντιδράσεις όμως κατά της υπουργού Πολιτισμού έχουν πάρει διαστάσεις, καθώς πολίτες συλλέγουν υπογραφές στο διαδίκτυο, ζητώντας την παραίτησή της. Το πρωί της Δευτέρας ηθοποιοί και καλλιτέχνες γενικώς συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο, ζητώντας, για άλλη μία φορά την παραίτηση στην υπουργού.

Η κυβέρνηση πάντως, δια της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου,  Αριστοτελίας Πελώνη, εξέφρασε την στήριξή της στην Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η κα Μενδώνη είναι μια καλή υπουργός με σημαντικό έργο στο υπουργείο Πολιτισμού. Η κυβέρνηση στηρίζει την κα Μενδώνη». Αν και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για «ατυχή επικοινωνιακό χειρισμό», αναφερόμενη σε πράγματα που ειπώθηκαν στην αμφιλεγόμενη συνέντευξη Τύπου, πρόσθεσε ότι αυτό δεν συνιστά λόγο απομάκρυνσης της υπουργού.

Η ίδια κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση για το hashtag “ΝΔ παιδεραστές” ταυτίζει το κυβερνών κόμμα με την παιδεραστία, κατηγορώντας ένα μέρος της αντιπολίτευσης ότι σέρνει την πολιτική αντιπαράθεση στον βούρκο. «Είδαμε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιλέγουν τον κατήφορο της χυδαιότητας. Είδαμε έναν οχετό μηνυμάτων από κουκουλοφόρους του διαδικτύου».

Επιμένει η αντιπολίτευση 

Ανέφερε τέλος ότι «η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση» και ότι τις πρωτοβουλίες θα τις ανακοινώσει πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε πάντως ήδη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Η συζήτηση προγραμματίζεται για την ερχόμενη Πέμπτη. Αντιδράσεις προκάλεσαν όμως και οι δηλώσεις της κας Πελώνη για «ατυχή επικοινωνιακό χειρισμό» από την υπουργό Πολιτισμού. «Δεν μιλάμε για μια επικοινωνιακή αστοχία της κας Μενδώνη, αλλά για μια προσπάθεια συγκάλυψης αυτού του μεγάλου σκανδάλου» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ούτε το “άδειασμα” στην υπουργό Πολιτισμού, ούτε οι κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί, μέσω των συζητήσεων στη Βουλή, μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού στην επιλογή και τη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του. Για «ατυχές “επικοινωνιακά” σχόλιο της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου» κάνει λόγο το ΜέΡΑ25, προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση «το μόνο ζήτημα που υπάρχει και στην υπόθεση Λιγνάδη, όπως και σε όλα όσα έχει διαχειριστεί, είναι το πώς αυτό έχει καταγραφεί επικοινωνιακά, τίποτε άλλο».

Την «πλήρη εξάρθρωση της συμμορίας των παιδεραστών και τον εντοπισμό όσων με τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους διευκόλυναν τη δράση της» ζητά η Ελληνική Λύση. Παραλλήλως προτείνει την αυστηροποίηση των ποινών για τέτοιας φύσης αδικήματα και ανακοινώνει ότι με προσφυγή στη Δικαιοσύνη θα επιδιώξει τον εντοπισμό των ΜΚΟ που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Την ίδια ώρα, το Μαξίμου εξαπολύει σκληρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, τονίζοντας ότι αναμένει τον πρώην πρωθυπουργό την Πέμπτη στη Βουλή προκειμένου «να τοποθετηθεί για τα όσα, όντως συγκλονιστικά, αποκαλύπτονται». Τον κατηγορεί, ωστόσο, ότι ο ίδιος (Τσίπρας) και το κόμμα του «έχουν αποδυθεί σε μια πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας» και ότι «προσπαθούν να μετατρέψουν ένα μείζον θέμα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, όπως είναι το ελληνικό #metoo και οι υποθέσεις παιδεραστίας, που αφορούν και την περίοδο διακυβέρνησής του, 2017-2018, σε ελληνικό QAnon».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι