Κλειδί όλων, τα νησιά και η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας

Τσάλτας Γρηγόρης

Με τεχνικούς όρους και νομικά τερτίπια, το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, χρησιμοποιείται από την Τουρκία για να αποκόψει την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία όχι μόνο αρνείται την υφαλοκρηπίδα των νησιών από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου έως την Κρήτη, αλλά θέλει και χωρικά ύδατα έως 6 ναυτικά μίλια για αυτά.

Έτσι επιχειρεί να μπλοκάρει δυνητικά και την όποια επέκταση της Αιγιαλίτιδας ζώνης μας στα 12 ναυτικά μίλια, δικαίωμα μας μονομερές από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, εμφανίζοντας 6 μίλια π.χ. για την Κρήτη, με την παράνομη ρύθμιση που έχει με την Λιβύη, ώστε μελλοντικά να υποστηρίξει ότι ούτε στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου, η Ελλάδα δικαιούται εύρος Αιγιαλίτιδας Ζώνης 12 ναυτικά μίλια και Υφαλοκρηπίδα στα νησιά μας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.