Quantcast
Τα λάθη, οι επιλεκτικές αναφορές και οι στοχεύσεις μέσα από την FAZ, της Γερμανίας - slpress.gr

Ο Βενιαμίν  Καρακωστάνογλου, Διεθνολόγος,  Μόνιμος Λέκτορας  της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του  Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στον 98.4 ανέλυσε το πρόσφατο δημοσίευμα της Γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το δημοσίευμα παραπέμπει σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Ιδρύματος Μελετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Südosteuropa-Gesellschaft) με τίτλο «Κλιμάκωση στη Μεσόγειο» και η οποία υποστηρίζει: «Η αλληλεγγύη την οποία δικαίως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, δεν μπορεί επ’ ουδενί να σημαίνει ότι οι εταίροι θα πρέπει να συστρατευθούν με ελληνικούς στόχους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο».

Το δημοσίευμα, που είναι στο ίδιο μήκος κύματος με απόψεις και Ελλήνων πανεπιστημιακών και ιδρυμάτων γεωπολιτικής σκέψης, υποστηρίζει ότι, αυτό ισχύει «κυρίως για τις ελληνικές αξιώσεις περί κοινής και εφαπτόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι μια τέτοια ζώνη υπάρχει μπροστά στις ακτές της Τουρκίας και πως στοιχειοθετείται από τη μικρή νήσο Καστελόριζο».

Σύμφωνα με την FAZ, οι συντάκτες της μελέτης του Südosteuropa-Gesellschaft παραπέμπουν σε απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και σε παρόμοια διαμάχη για τις νήσους της Κολομβίας Σαν Αντρές και Προβιδένσια που βρίσκονται μπροστά στις ακτές της Νικαράγουας, για να δείξουν ότι η ελληνική επιχειρηματολογία είναι διάτρητη. «Σε αυτή τη διαμάχη το Διεθνές Δικαστήριο απεφάνθη σε γενικές γραμμές ότι η θέση των νησιών δεν μπορεί να έχει ως συνέπεια να απομονώνεται η Νικαράγουα στις ακτές της, εξαιτίας μιας κολομβιανής ΑΟΖ», αναφέρει η FAZ. Το εντυπωσιακό εδώ είναι ότι εκτός από τα λάθη που κάνει  η μελέτη του Ιδρύματος που απηχεί απόψεις του Γερμανικού ΥΠΕΞ και δημοσιεύει η FAZ, στο τρόπο που υπολογίζονται οι ακτές εξαιρώντας Ρόδο- Κάρπαθο- Κάσο και Κρήτη, αποκρύπτει και σωρεία αποφάσεων της Χάγης, είπε ο κ. Καρακωστάνογλου, που δικαιώνουν ακριβώς της Ελληνικές θέσεις για την ύπαρξη ισότιμων δικαιωμάτων σε υφαλοκρηπίδα και αοζ των ελληνικών νησιών , που η Τουρκία δεν δέχεται ότι υπάρχουν. Μάλιστα ο κ. Καρακωστάνογλου υπέδειξε ότι το 95% των διακρατικών διαφορών στην ΑΟΖ, έχουν επιλυθεί με την αρχή της μέσης απόστασης  και όχι της ευθυδικίας που επιδιώκει η Τουρκία και μάλιστα μιλώντας για ειδικές περιστάσεις  στο Αιγαίο , που το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας έχει απορρίψει συντριπτικά για το Αιγαίο.

Κατά τον κ. Καρακωστάνογλου, έχει μεγάλη σημασία αν ποτέ προέκυπτε προσφυγή στη Χάγη με συνυποσχετικό, αφού η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο, το συνυποσχετικό να μην περιλαμβάνει άλλους τρόπους οριοθέτησης, πέραν των όσων ισχύουν στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Γιατί η εισβολή του "Τσεσμέ" δεν είναι απλή παρατυπία κ. Δένδια

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.