Έφη Αχτσιόγλου: από το «πουθενά» στον υπουργικό θώκο

Νεφέλη Λυγερού1222


+100%-

Είτε πρόκειται για μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, είτε για βουλευτικό μασάζ ως προς την τεχνική συμφωνία, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Έφη Αχτσιόγλου, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των υπουργικών καθηκόντων της, μετέχει σ’ ένα διαρκή αγώνα δρόμου. Η ίδια, μάλιστα, τον έχει χαρακτηρίσει «αγώνα αντοχής και όχι ταχύτητας». Όπως και το ονομάσει κανείς, η 31χρονη υπουργός βρίσκεται στα δύσκολα. Κουβαλάει στις πλάτες της την επίλυση ενός γόρδιου δεσμού: άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, χωρίς, όμως, να σπάσουν οι “κόκκινες γραμμές”. Το θέμα των εργασιακών, εξάλλου, έχει αναχθεί σε κεντρικό διακύβευμα της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και σε μέγιστο πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης.

Η κατακόρυφη πολιτική αναβάθμιση της πρώην διευθύντριας του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της πολιτικής. Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα και πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη είχαν τότε αιφνιδιαστεί. Η νεαρή ηλικία της, αλλά και το γεγονός ότι ήταν παντελώς άγνωστη στο ευρύ κοινό, συνέβαλε στην έκπληξη που προκάλεσε η τοποθέτησή της σε μία τόσο καίρια θέση.

Εξάλλου, η ζυγαριά έγειρε την τελευταία στιγμή υπέρ της υπουργοποίησής της. Αρχικά, το σχέδιο ήταν να γίνει υφυπουργός και να λειτουργεί συμπληρωματικά. Ο κύβος ερρίφθη όταν το Μαξίμου βολιδοσκόπησε δύο-τρία στελέχη, από τα οποία εισέπραξε ένα μεγαλοπρεπές όχι. Τότε ήταν που σε κλειστές συσκέψεις άρχισε να κερδίζει έδαφος η ιδέα της ανανέωσης και της προώθησης της λεγόμενης «νέας γενιάς».

Αυτό που έπαιξε τον καθοριστικότερο, όμως, ρόλο για την υπουργοποίησή της ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε καθόλου χρόνος να χαθεί. Η Έφη ήταν η μόνη που, λόγω της προηγούμενης θέσης της, είχε βαθιά γνώση των μέχρι τότε διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά με τους Θεσμούς, γνωρίζοντας με λεπτομέρειες όλα τα προηγούμενα στάδια.

Ασυλία από το Μαξίμου

Από την πρώτη στιγμή της υπουργοποίησής της, η Αχτσιόγλου απολάμβανε κάποιο είδος ασυλίας από το Μαξίμου, την οποία συνεχίζει να απολαμβάνει μέχρι και σήμερα. Αυτό κατέστη εμφανές και από το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο με διακριτικότητα ζητούσε διαρκώς να συμμετέχει η υπουργός σε όλες τις φάσεις της διαπραγμάτευσης, ακόμα και σε αυτές που υπό κανονικές συνθήκες δεν την αφορούσαν. Αποκορύφωμα αποτέλεσε το αίτημα συμμετοχής της στη συνεδρίαση του Eurogroup. Ας σημειωθεί ότι το Μαξίμου εισέπραξε μια ευγενική, αλλά κατηγορηματική άρνηση από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εκτός από τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του, άψογη είναι και η σχέση της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Δέθηκαν, διαπραγματεύομενοι μαζί για ατελείωτες ώρες άλλοτε στο στενόχωρο γραφείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δίπλα από το γραφείο του Τόμας Βίζερ, άλλοτε στο γκρίζο κτίριο Charlemagne, στη μικρή αίθουσα συσκέψεων του Ντέκλαν Κοστέλο.

Για χάρη του Ευκλείδη, μάλιστα, έχει λειτουργήσει ουκ ολίγες φορές ως αγγελιοφόρος ή και πυροσβέστης στο Μαξίμου, ειδικά από τότε που οι σχέσεις του τελευταίου με το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχουν καταστεί νεφελώδεις. Το ίδιο δεν ισχύει, όμως, για τους υπόλοιπους κυβερνητικούς συντρόφους της, οι οποίοι στην πλειονότητά τους, την αντιμετωπίζουν με δυσπιστία. Της χρεώνουν, μάλιστα, την ψυχρολουσία με το “ψαλίδισμα” των συντάξεων, αλλά και το βατερλώ με τα περίφημα «αντίμετρα».

Σύμφωνα με πηγή της Κουμουνδούρου, προβληματικές είναι και οι σχέσεις της και με αρκετά κομματικά στελέχη. Έχουν κατά καιρούς εκφραστεί παράπονα για την ψυχρή και υπεροπτική συμπεριφορά της, όπως ισχυρίζονται. Πολλοί από αυτούς παραπονιούνται ότι η υπουργός έχει απορρίψει διάφορα αιτήματα για συναντήσεις, αλλά και για διευκολύνσεις που κατά καιρούς της έχουν υποβληθεί. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι οι βουλευτές που έχουν κάνει λόγο για νεανική αλαζονεία, αλλά και για αποξένωση της συνεσταλμένης, λιγομίλητης και ανέκφραστης 31χρονης από το κόμμα.

Κάζουαλ στην Κεντρική Επιτροπή

Η πρόσφατη εμφάνισή της στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και μία προσπάθειά της να διασκεδάσει αυτές τις πληροφορίες. Ντυμένη πολύ πιο κάζουαλ απ’ ότι συνήθως, η Έφη ήταν εμφανώς πιο οικεία και χαμογελαστή απ’ ότι την έχουν συνηθίσει. Κάθισε διακριτικά στις πίσω θέσεις και συνομίλησε φιλικά με δεκάδες στελέχη, βγάζοντας ακόμα και σέλφις με όσους της το ζητούσαν. Ήταν μία ευχάριστη αλλαγή για την υπουργό που συνήθως βρίσκεται απομονωμένη, πλαισιωμένη μόνο από τους πιο κοντινούς συνεργάτες της. Μία εξ’ αυτών είναι η Μάνια Καββαθά, µέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και σημερινή διευθύντρια του υπουργικού γραφείου της.

Η Αχτσιόγλου εμπιστεύεται δύσκολα τους ανθρώπους και επιλέγει να έχει δίπλα της ελάχιστα άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης της. Αυτός ήταν και ο λόγος που μετά την αλλαγή σκυτάλης απομάκρυνε διάφορους συνεργάτες του Γιώργου Κατρούγαλου, παρά το γεγονός ότι είχε συνεργαστεί μαζί τους στενά την περίοδο της δικής του ηγεμονίας. Και αυτή τη φορά, η Έφη δεν έδρασε αυθαίρετα, καθώς σε συνεργασία με το Μαξίμου επιλέχθηκαν νεότερα στελέχη από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ευθυγραμμισμένα απολύτως με την πρωθυπουργική γραμμή.

Με αυτούς κάνει παρέα όταν της το επιτρέπει το αυστηρό πρόγραμμά της, στο οποίο, όπως μαρτυρούν υπηρεσιακοί παράγοντες, ανταποκρίνεται με ιδιαίτερη συνέπεια. Εξάλλου, άτομα από το παρελθόν της συνηγορούν στο ότι η Έφη λειτουργούσε πάντοτε σαν ένα καλοκουρδισμένο ρομπότ, κάτι που της επέτρεπε να απολαμβάνει τις πρωτιές που έχει κερδίσει στον μέχρι τώρα βίο της.

Προστατευμένη προσωπική ζωή

Προστατευμένη σε αυτό τον μικρό κύκλο πιστών φίλων και συνεργατών η Αχτσιόγλου κρατάει με πείσμα την προσωπική ζωή και τις συνήθειες της μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα. Ελάχιστοι γνωρίζουν λεπτομέρειες της καθημερινότητάς της. Ένας από αυτούς είναι ο 40χρονος ερευνητής Μανώλης Τερροβίτης, ο οποίος είναι μεταδιδακτορικός υπότροφος στο Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

Ο νεαρός άνδρας προέρχεται επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει συμμετάσχει σε πολλές κομματικές εκδηλώσεις. Οι δυο τους, μάλιστα, ήρθαν κοντά όταν εργάζονταν στο υπουργείο Εργασίας επί υπουργίας Κατρούγκαλου. Η μυστικοπαθής Έφη είναι λάτρης της υγιεινής ζωής. Προσέχει, μάλιστα, ιδιαίτερα το φαγητό της, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι το junk food. Ελάχιστες είναι οι διατροφικές παρεκκλίσεις της, όταν με την παρέα της βρίσκει λίγο χρόνο για να απολαύσει μεζέδες και ουζάκι σε νεανικά στέκια του κέντρου. Το αγαπημένο μέρος της είναι το Κουκάκι. Εκεί εθεάθη και ανήμερα της 25ης Μαρτίου, όπου ντυμένη κάζουαλ με παντελόνι τζιν, πουκάμισο και μπότες πέρασε απαρατήρητη από τους θαμώνες.

Η πραγματικότητα είναι ότι η Αχτσιόγλου, εκτός αυτών των εξαιρέσεων, δεν δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στο αυστηρό υπουργικό πλαίσιο. Μεγαλωμένη σε οικογένεια δικηγόρων, παρά τις πολιτικές της καταβολές, πάντα το στυλ και η συμπεριφορά της υπερέβαιναν την ηλικία της. Μετά την υπουργοποίησή της βελτίωσε το στυλ της. Πηγαίνει για ψώνια με τη μαμά της και πάντα επιλέγει αυστηρά, αλλά και θηλυκά σετάκια που η ίδια αποκαλεί στολή εργασίας.

Η Έφη, όμως, πάντα ξεχώριζε σαν την μύγα στο γάλα μέσα στη θάλασσα των συριζαίων συνομήλικων της με τα σκισμένα τζιν και τα ατημέλητα μαλλιά. Η ίδια πάντα έμοιαζε ατσαλάκωτη μέσα στο αυστηρό καρέ της. Σήμερα, περιποιείται μεθοδικά τα μαλλιά της, επισκεπτόμενη νωρίς το πρωί το κομμωτήριο, σχεδόν τρεις φορές την εβδομάδα. Σχεδόν ποτέ δεν αποχωρίζεται το αγαπημένο της κολιέ, το οποίο και θεωρεί γούρι: ένα μικρό μαργαριτάρι. Το ίδιο ισχύει και για το ρολόι της, το οποίο είναι το δώρο του πατέρα της για την αποφοίτησή της.

bookmark icon