Απειλεί με πόλεμο η Άγκυρα – Η ευρωπαϊκή αναβλητικότητα αποθρασύνει τους Τούρκους  

Απειλεί με πόλεμο η Άγκυρα – Η ευρωπαϊκή αναβλητικότητα αποθρασύνει τους Τούρκους, Βαγγέλης Σαρακινός  

Δεν πρόλαβαν να επιστρέψουν στις χώρες τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και η Άγκυρα απέδειξε για άλλη μία φορά, ότι δεν παίρνει στα σοβαρά τα λεγόμενά τους για την επιβολή κυρώσεων. Ήδη εξέδωσε σήμερα νέα Navtex για θαλάσσιες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο Τούρκος αντιπρόεδρος χαρακτήρισε αιτία πολέμου την πρόθεση της Ελλάδας να ασκήσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της και να επεκτείνει στα δώδεκα μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη της.

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;» είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, συνεχίζοντας τις πολεμικές κραυγές κατά της Ελλάδας, στις οποίες έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα, σύσσωμη η τουρκική κυβέρνηση.

Ο Οκτάι επανέλαβε ότι η Τουρκία θα υπεραστιστεί, με κάθε τρόπο και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, κάθε κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο και εντέλως απροκάληπτα έστειλε μήνυμα στην ΕΕ «να μην περιμένει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει». «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος. Έδειξε έτσι ξεκάθαρα, ότι η Άγκυρα δεν φοβάται τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, για τις οποίες έτσι κι αλλιώς ακούμε εδώ και μήνες, αλλά ακόμα δν τις είδαμε.

Τι απαντά η Αθήνα 

Απαντώντας στη νέα τουρκική πρόκληση, το υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «πρωτοφανή αντίληψη» της Τουρκίας, η οποία θεωρεί πως μπορεί να απειλεί με χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Προσθέτει επίσης ότι αυτή η αντίληψη τις Άγκυρας «αντίκειται σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου», οι οποίες, όπως υπογραμμίζει «δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί».

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης ότι «η Τουρκία δεσμεύεται από το ‘Αρθρο 2 (4) του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και καλεί την Άγκυρα, αν έχει διαφορετική αντίληψη να το δηλώσει ρητά. Επισημαίνει τέλος ότι «σε κάθε περίπτωση, η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία».

Η δήλωση του Οκτάι δεν είναι ωστόσο, η μοναδική τουρκική πρόκληση μετά το χθεσινό συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, το οποίο έδωσε, για άλλη μία φορά, παράταση ενός μηνός στην Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις, προκειμένου να αποφύγει τις …κυρώσεις! Προηγήθηκε η έκδοση νέας παράνομης τουρκικής Navtex, η οποία “δεσμεύει”, έως τις 11 Σεπτεμβρίου, θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και ανοιχτά της Κερύνειας. Μια ενέργεια στην οποία η Κύπρος απάντησε με την έκδοση αντι-Navtex.

Οι κυρώσεις της ΕΕ

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδωσαν προθεσμία ενός μηνός στην Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει τις μονομερείς προκλητικές ενέργειες και να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Διαφορετικά, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, η οποία έχει ως αντικείμενο τις ευρωτουρκικές σχέσεις, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά από “αυστηρές” κυρώσεις.

Σύμφωνα με διαρροές, η λίστα που παρουσίασε ο Μπορέλ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τομεακό επίπεδο, δηλαδή σε κλάδους της τουρκικής οικονομίας που είναι οι περισσότερο στενά συνδεδεμένοι με την ευρωπαϊκή οικονομία. Το γεγονός, ωστόσο, ότι η ΕΕ, με υπαιτιότητα κυρίως της Γερμανίας, μένει μήνες τώρα στα λόγια, έχει αποθρασύνει την, ούτως ή άλλως, προκλητική διάθεση της τουρκικής ηγεσίας.

Αυτό φάνηκε με τη λήξη της συνόδου των Ευρωπαίων υπουργών, στους οποίους απάντησε αμέσως ο Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας, με ανακοίνωση του υπουργείου του, ότι η ΕΕ δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στην Μεσόγειο. Επανέλαβε βεβαίως και τα γνωστά μαθήματα προς την Ευρώπη, ότι πρέπει να είναι «δίκαιος διαμεσολαβητής», τα οποία είχε κάνει πριν λίγα εικοσιτετράωρα και ο ίδιος ο Τσαβούσογλου, παρουσία του “άφωνου” Γερμανού ομολόγου του, Χάικο Μάας.

Χρόνος στην Άγκυρα, πίεση στην Αθήνα  

Το θράσος των Τούρκων δεν πηγάζει όμως, μόνο από το “οθωμανικό dna”. Έχει και πολιτικά αίτια. Η τουρκική πολιτική ελίτ, και κυρίως ο Ερντογάν, γνωρίζει πολύ καλά ότι η Μέρκελ δεν θέλει να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα. Και οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί. Πρώτος λόγος είναι το γεγονός, ότι σημαντικό γερμανικό κεφάλαιο είναι εκτεθειμένο σε στρατηγικούς τομείς της τουρκικής οικονομίας. Δεύτερος, επίσης σημαντικός λόγος, είναι ότι η Γερμανία μπαίνει σε λίγους μήνες σε χρονιά εκλογών και όλα τα γερμανικά κόμματα υπολογίζουν και στην πολυπληθή κοινότητα των τουρκικής καταγωγής ψηφοφόρων.

Η ΕΕ αποδέχθηκε βεβαίως τους δύο όρους που θέτει η Αθήνα για την έναρξη διαλόγου. Να σταματήσουν δηλαδή πρώτα οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες και ο διάλογος να γίνει στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Ο Ερντογάν, ωστόσο, δεν σταματά τις προκλήσεις, ενώ παραλλήλως κατηγορεί την Αθήνα, ότι αυτή είναι που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, ερμηνεύοντάς το, όπως την συμφέρει!

Από την άλλη, η θέση της Ελλάδας είναι ότι ο διάλογος πρέπει να αφορά τη μοναδική πραγματική διαφορά των δύο χωρών που είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών και ΑΟΖ. Η τουρκική ηγεσία θέτει όμως συνεχώς νέα ανύπαρκτα ζητήματα και στρατιωτικοποιεί το θέμα, ελπίζοντας, ότι στην συνεχιζόμενη πίεση η Αθήνα θα “σπάσει” και θα οδηγηθεί, αν όχι σε έναν διάλογο εφ’ όλης της ύλης, σε διάλογο με διευρυμένη ατζέντα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version