Άσπρο-μαύρο σε όλους τους τόνους

Θα μεγαλώσει ή θα μικρύνει η διαφορά στις εθνικές εκλογές;, Σταύρος Λυγερός

Σε χαμηλότερους τόνους από την «συζήτηση-μακελειό» που είχαν πριν μερικές ημέρες στην Βουλή συνεχίζουν την προεκλογική δραστηριότητά τους ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ. Εμμένουν, ωστόσο, στην ίδια φρασεολογία, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή πόλωση για να δώσουν στην εκλογική αναμέτρηση χαρακτηριστικά μονομαχίας.

Ο πρωθυπουργός περιοδεύει στην  Ήπειρο, όπου με την επιθεώρηση του νέου κτιρίου του αεροδρομίου και τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου της Λευκάδας θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του «μιλάει» με έργα. Επιμένοντας στο αφήγημα ότι έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια και την έφερε σε αναπτυξιακή τροχιά, αντιπαραθέτει την «χρεωκοπημένη χώρα» και την «λεηλατημένη κοινωνία» που, όπως λέει, παρέλαβε, με την Ελλάδα που σήμερα αναδημιουργείται και αξιοποιεί τις δυνατότητές της.

Στο πλαίσιο αυτό, από το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, τόνισε ότι έχει κουραστεί να εγκαινιάζει έργα που τα προηγούμενα χρόνια καθυστερούσαν. Μια σαφή αναφορά και στα έργα που πριν περίπου έναν χρόνο εγκαινίασε στην Βόρεια Ελλάδα και την Θεσσαλονίκη, πολλά από τα οποία είχαν γίνει «ανέκδοτο».

“Μιλάει” με έργα

Την Κυριακή, στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου της Λευκάδας, αναφέρθηκε στο κοινωνικό κράτος και στις μάχες που έδωσε η κυβέρνησή του για να  «αναστήσει» το σύστημα της δημόσιας Υγείας. Τόνισε επίσης, ότι η κυβέρνησή του άνοιξε τις πόρτες των νοσοκομείων «σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας», αλλά έδιωξε και τους «ποντικούς» που ροκάνιζαν τα κονδύλια «στον ναό της Υγείας».

Αν και δεν την κατονόμασε, ο Τσίπρας αναφερόταν στην υπόθεση Novartis και στα άλλα «σκάνδαλα» στον τομέα της Υγείας, τα οποία τελούν υπό δικαστική διερεύνηση. Απέδωσε μάλιστα τα εύσημα στους κ. Ξανθό και Πολάκη, ο δεύτερος από τους οποίους βρέθηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες στην δίνη έντονης κριτικής από την αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, σε διακαναλική συνέντευξη ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος της ΝΔ απαντούσε σε  ερωτήσεις δημοσιογράφων  για όλα τα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα. Ο Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το μήνυμα που λαμβάνει στις περιοδείες του σε όλη την Ελλάδα είναι ότι ο λαός θέλει μια ισχυρή πολιτική αλλαγή και ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν στη ΝΔ μια «ευρεία εκλογική νίκη».

Ψήφος εμπιστοσύνης

Αναφερόμενος μάλιστα στο ότι ο Τσίπρας ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τους Έλληνες στην κάλπη της 26ης Μαΐου, είπε πως, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί στις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός πρέπει να πάει στο Ζάππειο για να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Ο Τσίπρας όμως, ήδη από την ψήφο εμπιστοσύνης του Ιανουαρίου είχε δεσμευθεί δημόσια ότι θα επισπεύσει τις εκλογές μόνον αν δεν λάβει 151 ψήφους και μόλις προχθές ανανέωσε την κοινοβουλευτική εμπιστοσύνη προς την κυβέρνησή του με την ψήφο 153 βουλευτών.

Στην διάρκεια της συνέντευξής του, ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι δεν έχει την ίδια πολιτική με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα μεγαλώσουμε την πίτα της οικονομίας για όλους τους Έλληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται πώς θα αναδιανείμει τη φτώχεια» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι δεν ενδιαφέρονται για τις επενδύσεις.

Ερωτηθείς μάλιστα για το δίλημμα «με τους πολλούς ή με την ελίτ», ο  Μητσοτάκης είπε, ότι αυτός ο διαχωρισμός που κάνει ο πρωθυπουργός χρησιμοποιείται από την «κατεξοχήν ευρωπαϊκή ακροδεξιά». Είναι «σαν να ακούω την Λεπέν και τον Όρμπαν» είπε για να συμπληρώσει «Εγώ είμαι με όλους», εννοώντας προφανώς και τους πολλούς και την ελίτ.

Ο Μητσοτάκης δεν άφησε όμως εκτός και την θεματική της συζήτησης στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η οποία εκτυλίχθηκε σε “μακελειό”. Το Μάτι, τα κότερα, οι «σκαφάτες διακοπές» και το «ύφος και το ήθος της εξουσίας Πολάκη» διαπερνούσαν και σήμερα τον λόγο του σε μεγάλο μέρος της συνέντευξης.

Μάχη για την σύνταξη και τα εργασιακά

Η μάχη ωστόσο δόθηκε για την «13η σύνταξη» και για τα εργασιακά. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «προεκλογικό επίδομα που δόθηκε με ξεδοιάντροπο τρόπο» την 13η σύνταξη, είπε όμως ότι θα την ψηφίζει, επειδή είναι χρήσιμη για οποιονδήποτε έχει ανάγκη. Εκείνο που δεν έκανε, και για το οποίο τον κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι δεν δεσμεύθηκε να την διατηρήσει, παρά τον μόνιμο χαρακτήρα που της αποδίδει η παρούσα κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων σημείωσε πάντως ότι οι δικαστικές αποφάσεις θα γίνουν σεβαστές και θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της πειθαρχίας και των δημοσιονομικών στόχων .

Αυτό το τελευταίο, ωστόσο, περιλαμβάνει και τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία ο Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι παραμένουν υψηλά. Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε ότι θα τα επαναδιαπραγματευτεί, οι Ευρωπαίοι όμως έχουν κόψει κάθε σχετική συζήτηση. Ο ίδιος βέβαια λέει ότι θα πάει σε μια τέτοια διαπραγμάτευση με «καλή διάθεση», κατηγορώντας τον Τσίπρα ότι πήγε με «τερτίπια».

Εκείνο όμως που άναψε φωτιές ήταν η αποστροφή του για την «παραδοσιακή οκτάωρη εργασία» των πέντε ημερών, με την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η πενθήμερη εργασία να μετατραπεί σε επταήμερη. Το Μαξίμου απάντησε άμεσα, χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστική» την θέση του προέδρου της ΝΔ, το οποίο κατηγόρησε ότι δεν δεσμεύεται για την 13η σύνταξη και μιλά με περιφρόνηση για τα κοινωνικά επιδόματα.

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και οι αντιδράσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και κορυφαίων υπουργών με την ΝΔ να τους απαντά ότι κατηγορούν τον Μητσοτάκη για μια «επιχειρησιακή σύμβαση που  ενέκρινε το υπουργείο της κ. Αχτσιόγλου (!)». Προσθέτει δε ότι αυτή η επιχειρησιακή σύμβαση «προβλέπει, και ορθώς κάνει, την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας Παπαστράτος και όχι βέβαια την επταήμερη εργασία των υπαλλήλων της».

Από την πλευρά του το Υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι ο Μητσοτάκης μίλησε «καθαρά για θέσπιση επταήμερης εργασίας» και χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της ΝΔ «προσπάθεια να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα». Σε ότι αφορά δε την επιχείρηση που ανέφερε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει ότι «αυτήν τη στιγμή, δουλεύει Δευτέρα έως Παρασκευή, με οκτάωρη εργασία».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version