ΣΧΟΛΙΟ

Ένα φάουλ με ουρά από Τσίπρα-Τσαπανίδου…

Ένα φάουλ με ουρά από Τσίπρα-Τσαπανίδου... Κόμπρα

Στην χθεσινή (Τρίτη) συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η νέα εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ –με προφανώς την σύμφωνη γνώμη, ή έστω την ανοχή του Αλέξη Τσίπρα– έδωσε ερωτήσεις μόνο στους δημοσιογράφους των τηλεοπτικών καναλιών, ναι ναι των ίδιων που σύμφωνα με αλλεπάλληλες καταγγελίες της Κουμουνδούρου και με πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, καλύπτουν κατά 90% την κυβέρνηση και τη ΝΔ, παραβιάζοντας κατάφωρα την δημοσιογραφική δεοντολογία και τελικά τους δημοκρατικούς κανόνες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, που δεν χάνει ευκαιρία να παραπονιέται –δικαιολογημένα–για άνιση μεταχείριση από τα κανάλια, τα αντάμειψε και μάλιστα σε βάρος των εφημερίδων και των ενημερωτικών ιστοσελίδων. Ο τρόπος που αγνόησε τους πολιτικούς συντάκτες των εφημερίδων και των ιστοσελίδων ήταν κραυγαλέος. Ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του έμπειρους δημοσιογράφους που αγωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια σε αντίξοες συνθήκες να τηρήσουν ισορροπίες και να περιορίσουν τη διάκριση σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ που εφαρμόζουν τα συστημικά ΜΜΕ.

Και ήταν τόσο κραυγαλέα και προσβλητική η υποβάθμιση που ο έμπειρος συντάκτης του “Βήματος”, Άρης Ραβανός, διαμαρτυρήθηκε στο τέλος της συνέντευξης, σημειώνοντας ότι «οι συντάκτες των εφημερίδων, μερικές από τις οποίες έχουν ιστορία 100 ετών, δεν είναι γλάστρες για να παραβρίσκονται σε μία συνέντευξη που δίνεται ο λόγος μόνο στα κανάλια». Αλλά ούτε και τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταδέχθηκε να αναγνωρίσει το λάθος του, ή έστω να πει μια δικαιολογία.

Δεν ξέρω εάν η ιδέα ήταν της Πόπης Τσαπανίδου, η οποία έκανε καριέρα στα κανάλια και –από όσο γνωρίζω– δεν εργάστηκε ποτέ σε εφημερίδα. Ακόμα κι αν είναι έτσι την γκάφα την χρεώνεται ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Εάν ήθελε να μιλήσει μόνο στους τηλεοπτικούς δημοσιογράφους ας φώναζε μόνο αυτούς, ορίζοντας εξ αρχής ότι η συνέντευξη θα ήταν μόνο για τα κανάλια. Θα ήταν θεμιτό. Το αθέμιτο είναι αυτό που είπε ο Άρης Ραβανός, να υποτιμάς επαγγελματικά τους άλλους δημοσιογράφους, μετατρέποντάς τους σε “γλάστρες”.

Αλαζονεία και αυταρχισμός

Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός σε όλο το “μεγαλείο” τους! Κανένας αρχηγός “αστικού κόμματος” –για να χρησιμοποιήσουμε την αριστερή φρασεολογία της Κουμουνδούρου– δεν είναι τόσο ανόητος για να συμπεριφερθεί κατ’ ανάλογο προσβλητικό τρόπο σε δημοσιογράφους που έτσι κι αλλιώς θα βρει μπροστά του. Και να φανταστεί κανείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται δεύτερος στις δημοσκοπήσεις. Φαντάσου τι θα έκανε εάν ήταν πρώτος…

Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογημένα διαμαρτύρεται πως τα κανάλια “θάβουν” ή τουλάχιστον υποβαθμίζουν απαράδεκτα το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο ο ίδιος έχει μετατρέψει σε αιχμή του αντιπολιτευτικού του δόρατος. Για να το πούμε απλά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ “έγλειψε” εκεί που τον “φτύνουν”, αποκαλύπτοντας μία νοοτροπία που προκαλεί ειρωνικά χαμόγελα σε όλους όσους τον μεταχειρίζονται στα δελτία ειδήσεων, περίπου όπως αυτός μεταχειρίστηκε τους δημοσιογράφους των εφημερίδων και των ιστοσελίδων.

Πέρα, όμως, από την δικαιολογημένη πικρία των δημοσιογράφων που αγνοήθηκαν, η επιλογή του δίδυμου Τσίπρα-Τσαπανίδου έχει και συμβολική σημασία, καθώς δείχνει προτίμηση στην πλέον κατευθυνόμενη και επιφανειακή μορφή ενημέρωσης, προφανώς λόγω της απήχησης των καναλιών σε ευρύτερο κοινό. Η συμπεριφορά του διδύμου είναι αποκαλυπτική και μίας πρακτικής καθώς δείχνει, όπως προκύπτει και από άλλες συνεντεύξεις, ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί και εκείνος τακτικές διακρίσεων. Αχ αυτός ο “σταλινισμός” πόσο βαθιές ρίζες έχει…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version