ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Επιφανειακά ενωμένος αλλά με ρήγματα ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3ο Συνέδριο

Επιφανειακά ενωμένος αλλά με ρήγματα ο ΣΥΡΙΖΑ στο 3ο Συνέδριο, Σπύρος Γκουτζάνης

Η χθεσινή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε ότι οι διαφορές μεταξύ των τάσεων είναι πάντα υπαρκτές, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις χαώδεις, αν και η σύγκρουση αποφεύχθηκε ή μετατέθηκε για αργότερα. Τα μέλη της Ομπρέλας κατέγραψαν μεν τις διαφωνίες τους, αλλά δέχθηκαν με πλειοψηφία την έγκριση της εισήγησης του προέδρου για την προσυνεδριακή διαδικασία και τον τρόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου, χωρίς να προκαλέσουν αντιπαράθεση και αντίστοιχη ψηφοφορία, που θα γινόταν καταγραφή δυνάμεων στο πεδίο της Κεντρικής Επιτροπής.

Τον τόνο από την πλευρά της αντιπολίτευσης αυτή την φορά έδωσε ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν μετείχε καν στην συνεδρίαση. Ο Νίκος Φίλης πάντως επιχείρησε να αποδομήσει συνολικά την αντιπολιτευτική στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και για το θέμα της πανδημίας, που το τελευταίο διάστημα έχει κάνει σημαία του ο Τσίπρας, είπε ότι «λέμε ότι σε όλη την Ευρώπη πάνε καλά, ενώ εδώ φταίει ο Μητσοτάκης, αυτό δεν είναι σωστό».

Για την επίσης κορυφαία αντιπολιτευτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για κατώτερο μισθό στα 800 ευρώ, αφού προέβλεψε ότι η αντιπρόταση της κυβέρνησης θα είναι 730 ευρώ, υποστήριξε ότι η διαφοροποίηση αυτή είναι ποσοτική και γενικεύοντας ανέφερε ότι «η ποσοτική διαφοροποίηση και η αντιπολίτευση με κραυγές και όχι στην βάση της ιδεολογικής διαφοροποίησης κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση και συστημικό κόμμα».

Για την εξωτερική πολιτική και την πρόσφατη Συμφωνία με την Γαλλία είπε ότι η διαφοροποίηση δεν έπρεπε να περιοριστεί στο Σαχέλ (την πρόβλεψη αποστολής ελληνικών στρατευμάτων) αλλά να επεκταθεί στις θέσεις αρχής του ΣΥΡΙΖΑ, παρομοίως και για την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Και για να μην μείνει αμφιβολία, εγκάλεσε τον Τσίπρα γιατί στο μεταναστευτικό, όπου η κυβέρνηση κατηγορείται από την ΕΕ για push backs στο Αιγαίο, δεν προκαλεί αντιπαράθεση στην Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντίθεση όμως έβγαλε και για τα οργανωτικά, διαφωνώντας με την πρόταση για την συμμετοχή 150 μελών αριστίνδην στο Συνέδριο. Ο κ. Φίλης είπε ότι «οι ποσοστώσεις επιτρέπονται μόνο για τις γυναίκες, τα άλλα είναι κόλπα για να βολεύουμε τους φίλους μας». Η απάντηση στο τελευταίο ήλθε από τον Νίκο Παππά που ανέφερε στη δική του τοποθέτηση ότι «το τελευταίο που θα περίμενα θα ήταν από ανθρώπους που στο παρελθόν είχαν αναδειχθεί με ποσοστώσεις, να στρέφονται κατά των ποσοστώσεων». Θύμισε έτσι την συνδιάσκεψη της Παλήνης του ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε αποφασιστεί η συμμετοχή με ποσόστωση μεταξύ άλλων του Νίκου Φίλη, του Πάνου Σκουρλέτη στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Επίδικο η διεύρυνση

Το επίδικο είναι πάντα η διεύρυνση και η έκταση που θα αποκτήσει. Οι της προεδρικής πλειοψηφίας, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης, υποστήριξαν ότι ο οργανωτικός ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με την μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του 35%. Αυτός, λέει η προεδρική πλειοψηφία, είναι και ο μόνος τρόπος να διεισδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον συνδικαλισμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς όπου οι δυνάμεις του δεν αντιστοιχούν στο 35% των ψηφοφόρων, αλλά στο 3% του παλιού μικρού ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορεί να υπάρχει «αριστερόμετρο στην διεύρυνση» όπως είπε ο Τρύφωνας Αλεξιάδης. Η απάντηση δόθηκε από τον Σκουρλέτη, ο οποίος σημείωσε ότι «κανείς δεν μιλάει για αριστερόμετρο και ούτε κανείς απορρίπτει την διεύρυνση, αλλά άλλο διεύρυνση, άλλο μετάλλαξη». Απάντηση έδωσε και ο Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος σημείωσε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παλιά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ φέρθηκαν με αλαζονεία στους νεοπροσερχόμενους.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχική του τοποθέτηση δεν αναφέρθηκε στο ΚΙΝΑΛ για να μην ενθαρρύνει σχετική συζήτηση. Στις εξελίξεις αναφέρθηκε ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος αφού γενικότερα τάχθηκε υπέρ της προσέλκυσης του πολιτικού κέντρου, έστω με ισορροπία με τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, σημείωσε ότι το δίλημμα προς το ΚΙΝΑΛ είναι «ή με εμάς ή με τη ΝΔ που πηγαίνει ακροδεξιά, ή με την προοδευτική διακυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής ή διατήρηση του αντισύριζα μετώπου και της κυβέρνησης της ΝΔ».

Το παιχνίδι θα μεταφερθεί ξανά στο πεδίο των οργανώσεων, που άλλωστε μέχρι τώρα μπλοκάρουν με ποικίλους τρόπους την είσοδο των νέων μελών. Όσο για το πολιτικό επίδικο, η αντιπολιτευτική τακτική και η ισορροπία μεταξύ κινηματικού και κεντροαριστερού ή σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα ξεκαθαριστεί εκ των πραγμάτων στο Συνέδριο που θα είναι η τελευταία εσωκομματική πράξη πριν τις εκλογές και θα καθορίσει και το είδος της “απεύθυνσης” (ο όρος αρέσει στα μέλη όλων των τάσεων) προς την κοινωνία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version