ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτήματα και “ουρές” για την επίθεση κουκουλοφόρων στον καθηγητή Δράκο

Ερωτήματα και "ουρές" για την επίθεση κουκουλοφόρων στον καθηγητή Δράκο, Σπύρος Γκουτζάνης
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Πολλαπλά ερωτηματικά προκαλεί η υπόθεση της επίθεσης που δέχθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο αναπληρωτής καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστάσιος Δράκος, από ομάδα κουκουλοφόρων, ενώ παρέδιδε μάθημα στο αμφιθέατρο. Κατ’ αρχάς είναι καταδικαστέα κάθε πράξη βίας εναντίον οποιουδήποτε και πολύ περισσότερο όταν συντελείται σε ακαδημαϊκό χώρο, που είναι εξ ορισμού χώρος ελευθερίας, και ενώ είναι σε εξέλιξη πανεπιστημιακό μάθημα.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την Πέμπτη το απόγευμα, όταν ομάδα 15 ατόμων με κουκούλες μπήκε στο αμφιθέατρο που παρέδιδε μάθημα ο κ. Δράκος, τον γρονθοκόπησαν και επίσης χτύπησαν και φοιτητές που παρενέβησαν για να τον προστατεύσουν. Μετά το περιστατικό διεκομίσθη στο Νοσοκομείο όπου φέρεται να δήλωσε «πιστεύω ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται τρεις συνάδελφοί μου, με τους οποίους βρίσκομαι σε αντιδικία».

Ο Αναστάσιος Δράκος τελεί υπό δικαστικό έλεγχο. Του έχουν ασκηθεί διώξεις για σοβαρότατα αδικήματα: το ένα είναι οικονομικής φύσεως από συνάδελφό του καθηγητή και πρώην συνεταίρο του και το δεύτερο σεξουαλικής φύσης, για το οποίο υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες επίσης από συναδέλφους του καθηγητές. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι ο κ. Δράκος είναι τοποθετημένος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στα διοικητικά συμβούλια δύο κρατικών οργανισμών.

Είναι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Διορίστηκε επί υπουργίας του Κωστή Χατζηδάκη και ο διορισμός του ανανεώθηκε τον περασμένο Ιούλιο από τον Κώστα Σκρέκα και ενώ ήταν υπό δικαστική διερεύνηση. Διορίστηκε το 2019, ενώ η καταγγελία και μήνυση από τον συνεταίρο του για οικονομικό αδίκημα είχε κατατεθεί το 2018.

Καταγγελίες και μηνύσεις 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών «…το 2018, μηνύθηκε μαζί με άλλους από συνάδελφό του και πρώην συνέταιρό του σε εταιρεία, για τοκογλυφία από κοινού, εκβίαση από κοινού κι όλα αυτά κατ’ εξακολούθηση. Σύμφωνα με την κατάθεση του μηνυτή, “τον Φεβρουάριο του 2016, πραγματοποίησα απρογραμμάτιστη επίσκεψή μου, μεσονύκτια ώρα, στα γραφεία του ομίλου μας, στο Βουκουρέστι. Ο σκοπός ήταν να διερευνήσω τιμολόγια για πιθανές οικονομικές ατασθαλίες, του … γιατί είχα ανακαλύψει εικονικό τιμολόγιο και πληρωμή προς τη σύζυγό του 148.500 ευρώ”».

Ο μηνυτής καθηγητής καταθέτει, στη συνέχεια, ότι εισερχόμενος στο γραφείο ήταν μάρτυρας και άλλων παραβατικών πράξεων, αλλά και ότι ο ίδιος δέχτηκε στη συνέχεια απειλές για τη ζωή του. Το 2019 ασκήθηκαν διώξεις, ενώ για το αδίκημα της τοκογλυφίας (που στο μεταξύ έγινε πλημμέλημα) ορίστηκε δικάσιμος, που πήρε αναβολή για τις αρχές του 2022. Το κακούργημα της εκβίασης είναι πλέον αντικείμενο της κύριας ανάκρισης.

  Πολιτική αντιπαράθεση για τα γεγονότα στον Έβρο – Στην Βουλή φέρνει το θέμα το ΠΑΣΟΚ

Σε εξέλιξη, όμως, βρίσκεται και η δεύτερη σοβαρή καταγγελία από έτερο συνάδελφό του καθηγητή (σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών), ο οποίος απέστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (6.10.2021) καθώς και προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου και την υπουργό Παιδείας. Στην επιστολή του ο καθηγητής αναφέρει: «…Το ζωτικής σημασίας ζήτημα είναι ότι ο Αναστάσιος Δράκος ισχυρίζεται ότι έχει τεράστιες διασυνδέσεις με πρόσωπα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και με τον διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού, για τον οποίο έχει ισχυριστεί ότι διαχειρίστηκε διάφορες νομικές υποθέσεις του».

Ο υπογράφων την καταγγελία και ένας ακόμη συνάδελφός του αναφέρουν και τα εξής: «Έχουμε καταστεί αυτόπτες μάρτυρες περιστατικού γενετήσιας προσβολής από πλευράς του. Για τον λόγο αυτό προσφύγαμε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και με Εξώδικη Δήλωσή μας της 28ης Ιουνίου 2021 δηλώσαμε ότι επιθυμούμε να καταθέσουμε στον αρμόδιο εισαγγελέα που έχει επιληφθεί της δικογραφίας». Ο συγκεκριμένος καθηγητής έχει ακολουθήσει όλη την νομότυπη διαδικασία, ζητά ωστόσο να δοθεί στην δημοσιότητα η καταγγελία του με όλα τα στοιχεία και τις λεπτομέρειες.

Ερωτήματα για την κυβέρνηση

Φυσικά, μέχρι να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις του δεν μπορεί να θεωρηθεί ένοχος. Ωστόσο και μόνο ότι παραμένει στις κρατικές θέσεις του, παρά τις σοβαρές σε βάρος του καταγγελίες και μηνύσεις για οικονομικές ατασθαλίες, τοκογλυφία, εκβίαση και σεξουαλική προσβολή δημιουργεί ερωτηματικά. Κι αυτό, επειδή αποδεδειγμένα έφθασαν στους αρμόδιους υπουργούς οι σχετικές καταγγελίες και μηνύσεις.

Από πολιτικής απόψεως το σημαντικότερο είναι εάν πράγματι έχει υψηλές διασυνδέσεις. Ο ίδιος φέρεται από συναδέλφους του να κατονομάζει σε συζητήσεις του τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, ενώ εμφανίζεται να έχει στενή σχέση και με τον πρώην υπουργό Ενέργειας που τον τοποθέτησε αρχικά στο Πράσινο Ταμείο. Σοβαρά ερωτήματα όμως εγείρει και το γεγονός ότι παραμένει καθηγητής και παραδίδει μαθήματα σε αμφιθέατρο, ενώ υπάρχει σε βάρος του επώνυμη καταγγελία για σεξουαλική προσβολή.

Όπως λέει έτερος συνάδελφός του καθηγητής «τυπικά δεν υπάρχει θέμα, ωστόσο είθισται μετά από μία τέτοιας φύσεως επώνυμη καταγγελία και μάλιστα από τρίτους, με σύσταση του Πρύτανη να ζητά από μόνος του την απομάκρυνσή του, τουλάχιστον από τις αίθουσες διδασκαλίας». Εάν κάποια από αυτά ευσταθούν, η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μία νέα υπόθεση Λιγνάδη.

Καταδίκη από τα πολιτικά κόμματα

Την επίθεση εναντίον του Αναστασίου Δράκου στο αμφιθέατρο καταδίκασαν η κυβέρνηση, με δήλωση του εκπροσώπου και ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι προηγήθηκε η ανακοίνωση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου αναφέρει: «Η επίθεση κουκουλοφόρων τραμπούκων στην ΑΣΟΕΕ εναντίον καθηγητή και φοιτητών καταδικάζεται αυτονόητα από κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη. Η ντροπιαστική αυτή ενέργεια έχει ως στόχο τον ίδιο τον χώρο του πανεπιστημίου και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών που αυτονόητα θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους. Οι κουκουλοφόροι τραμπούκοι δυσφημούν για ακόμη μία φορά το φοιτητικό κίνημα, με το οποίο όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση, αλλά και βρίσκονται σε ευθεία ιδεολογική, πολιτική και ηθική αντιπαράθεση. Ακόμα η επίθεση στην ΑΣΟΕΕ στρώνει το έδαφος στην κυβέρνηση για περαιτέρω αντιδραστικές αποφάσεις που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καλούμε κάθε δημοκρατική πολιτική δύναμη στην απερίφραστη καταδίκη του περιστατικού».

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την επίθεση τραμπούκων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι οποίοι βιαιοπράγησαν την ώρα διεξαγωγής του μαθήματος, σε βάρος και φοιτητών. Βία σε πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, σε χώρους έρευνας και διδασκαλίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή για κανένα απολύτως λόγο. Οι ένοχοι θα ανευρεθούν και θα παραδοθούν στην ελληνική Δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη στην υπεράσπιση της ελευθερίας και της ασφάλειας της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το έχουμε αποδείξει με πράξεις και θα συνεχίσουμε χωρίς εκπτώσεις στην κατεύθυνση αυτή».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι