ΣΧΟΛΙΟ

Έβρος και υποκλοπές – Το δώρο ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη

Έβρος και υποκλοπές – Το δώρο ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη, Γιώργος Λυκοκάπης

Λίγες μέρες πριν την “μητέρα των μαχών”, την επερχόμενη κοινοβουλευτική συζήτηση για τις υποκλοπές, “φωτιά” πήρε η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τους 39 μετανάστες στον Έβρο, που τελικώς εντοπίστηκαν σε ελληνικό έδαφος. Σε ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebοοκ, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «λέει ψέματα για τους “καταραμένους του Έβρου”, όπως και για τις υποκλοπές».

Όπως έδειξε και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που προηγήθηκε, για την Κουμουνδούρου ο χειρισμός του επεισοδίου στον Έβρο επιβεβαιώνει την αυταρχική διολίσθηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον “ορμπανισμό”, για την οποία πλέον χρησιμοποιεί σκληρότατες εκφράσεις, όπως «ακροδεξιός κατήφορος» και «σκοτεινές πρακτικές της Χρυσής Αυγής».

Η Κουμουνδούρου εστιάζει κυρίως στον διαδικτυακό πόλεμο που μαίνεται, ειδικότερα σε αναρτήσεις “Γαλάζιων” στελεχών που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “υιοθετεί τα fake news των ΜΚΟ και της Τουρκίας για το επεισόδιο στον Έβρο προκειμένου να αποσταθεροποίησει την κυβέρνηση”. Προηγήθηκε η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνει προπαγάνδα σε βάρος της ίδιας της πατρίδας μας», ανακοίνωση που εξόργισε την Κουμουνδούρου, για την οποία απαιτεί από χτες “συγγνώμη”.

Πάντως, με την κυβέρνηση να είναι με την πλάτη στο τοίχο από το σκάνδαλο των υποκλοπών, η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα και να μεταφέρει την αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ σε προσφιλή θέματα του Μαξίμου: Αρχικά στο δόγμα “νόμος και τάξη” κατηγορώντας την Κουμουνδούρου ότι συμπλέει με τις ομάδες ακτιβιστών που αντιδρούν στην κατασκευή του σταθμού του μετρό στα Εξάρχεια.

Μετέπειτα, αποπειράθηκε να δώσει “πνοή” στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, υπενθυμίζοντας την παλαιότερη φράση του Τσίπρα για τον “έλεγχο των αρμών της εξουσίας”, έπειτα από το άρθρο του στο οποίο ζητούσε την «επανεκκίνηση των θεσμών και της ΕΥΠ». Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο επεισόδιο του Έβρου της έδωσε το “πάτημα” να μεταφέρει την αντιπαράθεση στο γήπεδο που θεωρεί πως πλεονεκτεί, στο μεταναστευτικό.

Το είχε κάνει και τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, για την συμμετοχή του ευρωβουλευτή του, Στέλιου Κούλογλου, σε κοινή εκδήλωση με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, κατά την οποία ο γνωστός διασώστης είχε κατηγορήσει το Ελληνικό Λιμενικό ότι “πνίγει μετανάστες”, χωρίς να αντιδράσει ο ευρωβουλευτής.

Υποκλοπές και μεταναστευτικό

Η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να υιοθετήσει τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε άταφο παιδί μεταναστών που αφέθηκε στην τύχη του πριν ξεκαθαριστεί η εικόνα (θυμίζουμε πως σύμφωνα με την κυβέρνηση, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, οι μετανάστες βρίσκονταν σε τουρκική νησίδα του Έβρου) έδωσαν το έναυσμα για να κατηγορηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πως υιοθετεί την ύποπτη επιχειρηματολογία “σκοτεινών” ΜΚΟ.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και όταν έγινε γνωστή η ανεύρεση των μεταναστών σε ελληνικό έδαφος, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στις πρώτες ανακοινώσεις τους, απέφευγαν να κάνουν αναφορές σε άταφο παιδί στον Έβρο, κάτι που έκανε προ λίγου ο κ. Τσίπρας. Προηγήθηκε, βέβαια, η παραδοχή του Νότη Μηταράκη πως όντως υπήρξε άταφο παιδί στον Έβρο, πάντα εντός της τουρκικής νησίδας. Η κυβέρνηση κατηγορεί τις αρχές της γείτονος ότι επαναπροώθησαν βιαίως τους μετανάστες στην ελληνική επικράτεια (κάτι που συνηθίζει εξάλλου η Άγκυρα) και τελικώς ανευρέθηκαν από τις ελληνικές αρχές.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο και επιλέγει να προχωρήσει σε ολομέτωπη επίθεση και για το μεταναστευτικό (κάτι που είχε είχε αποφύγει να κάνει, όταν ο Γιάννης Οικονόμου είχε αναδείξει το ζήτημα Κούλογλου). Επιθέσεις που κινδυνεύουν να αποπροσανατολίσουν την ατζέντα από το βασικό ζήτημα που πλήττει καίρια το Μαξίμου, το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Εξάλλου, παρά τα πολλά ερωτηματικά από τους χειρισμούς της στο επεισόδιο (για παράδειγμα, που δεν επεδίωξε να διεθνοποίησει το ζήτημα), η κυβέρνηση έχει πάντα στην “φαρέτρα” της την επιτυχημένη αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης του 2020 (την οποία είχε ενορχηστρώσει η Τουρκία). Επιπλέον, γνωρίζει πως το ευρύτερο ακροατήριο της προκρίνει την αυστηρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και πως μπορεί να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας τις ιδεοληψίες στελεχών του περί “ανοιχτών συνόρων”. Αυτό έκανε ήδη ο κ. Οικονόμου, ανταπαντώντας στην επίθεση Τσίπρα.

Είναι χαρακτηριστική η στάση που κράτησε το ΠΑΣΟΚ στην όλη υπόθεση, παρά τους πολεμικούς τόνους που υιοθετεί κατά της κυβέρνησης, έπειτα από την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη. Το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να εκδώσει ανακοίνωση για το επεισόδιο μόλις σήμερα, αφού είχε προηγουμένως ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Στην ανακοίνωση του ζητεί κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα «τρωτά σημεία της μεταναστευτικής πολιτικής», αποφεύγοντας την εμπρηστική ρητορική της Κουμουνδούρου, αν και είναι κοινός πλέον τόπος πως το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει φέρει “πιο κοντά” τα δύο κόμματα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version