ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί ο Τζαβάρας ζήτησε να φύγει από την Επιτροπή για τις υποκλοπές (upd)

Έξω από την Επιτροπή για τις υποκλοπές την Δευτέρα ο Τζαβάρας,

Την αντικατάστασή του από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής η οποία εξετάζει το σκάνδαλο των υποκλοπών ζήτησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας, ο οποίος έχει εκφράσει δημόσια την αντίρρησή του στην επίκληση του απορρήτου. Με επιστολή του ο βουλευτής Ηλείας ζήτησε την αντικατάστασή του από την Επιτροπή και συνεπώς δεν θα δώσει το παρών την Δευτέρα.

Οι ακριβείς λόγοι που ο βουλευτής της πλειοψηφίας προέβη σε αυτή την κίνηση δεν έχουν γίνει γνωστοί. Η κίνησή του πάντως φορτίζει και άλλο το πολιτικό σκηνικό. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή έχουν ζητήσει να καταθέσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Νίκος Μπίζιος, ο Γιάννης Λαβράνος και ο Ταλ Ντίλιαν, πρόσωπα που κατά την αντιπολίτευση εμπλέκονται στην υπόθεση με το κακόβουλο λογισμικό. Πληροφορίες φέρουν τον πρώην γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού ότι θα προσέλθει στην προσεχή Δευτέρα να καταθέσει.

Ο Κώστας Τζαβάρας είχε διαφοροποιηθεί κατ’ επανάληψη από τη γραμμή της ΝΔ για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μιλώντας μάλιστα στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” επισήμανε πως «μόνο ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να πει ότι συντρέχουν λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους δεν μπορεί να απαντήσει» στις ερωτήσεις των βουλευτών για θέματα της ΕΥΠ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τότε μόνο ο αρμόδιος υπάλληλος, που είναι υπό την πολιτική εποπτεία του υπουργού, τότε μόνο, απαλλάσσεται από την υποχρέωσή του να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών».

Κόντρα στη ΝΔ για το απόρρητο

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη ότι όποιος μιλήσει θα κατηγορηθεί για κακούργημα και θα τιμωρηθεί με ποινή 10 ετών φυλάκισης, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν την ξέρω αυτήν τη διάταξη. Είμαι 41 χρόνια δικηγόρος, αλλά δεν την ξέρω αυτή τη διάταξη»! Επίσημη αντίδραση από την ΝΔ δεν έχει υπάρξει ακόμη. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο βουλευτής ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Η τοποθέτησή Τζαβάρα προκάλεσe ενόχληση στους κόλπους της Δικαιοσύνης, με τον Ισίδωρο Ντογιάκο και την Ένωση Εισαγγελέων να βάλλουν εναντίον του. «Από το να κάθονται οι εισαγγελείς και να κλώθουν, καλό θα είναι να βγουν στην δράση και αυτή έχει μόνο μία κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά κι έκρινε πως η δικαιοσύνη πρέπει να ερευνήσει με συγκεκριμένες ανακριτικές ενέργειες, να πάει στο χώρο της ΕΥΠ και να ψάξει να βρει τα έγγραφα γιατί πρέπει να υπάρχουν εγκρίσεις, ποιοι παρακολουθούνται και για ποιους λόγους. «Έχει καθυστερήσει η Δικαιοσύνη», τόνισε ο Τζαβάρας και πρόσθεσε πως «το βάρος της απόδειξης προφανώς δεν το έχει ο δημοσιογράφος, το έχει ο εισαγγελέας και ο δικαστής, ο δημοσιογράφος έχει την υποχρέωση να διασταυρώνει τις πληροφορίες του».

Αντιδράσεις εισαγγελέων

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος χαρακτήρισε «εντελώς άστοχες και άδικες» τις δηλώσεις Τζαβάρα λέγοντας ότι «ενσπείρουν ανησυχία και αμφιβολίες στους πολίτες», τη στιγμή που «οι εισαγγελικές Αρχές της Αθήνας δεν “κλώθουν”, αλλά διερευνούν σε βάθος, προς πάσα κατεύθυνση».

Σε ανάλογο μήκος και η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων: «Οι παράγοντες του δημόσιου βίου που σε υψηλούς τόνους επικαλούνται τους εισαγγελείς και το αίσθημα εμπιστοσύνης προς την ελληνική δικαιοσύνη ή βάλλουν κατ’ αυτών, ανάλογα με το υπό συζήτηση θέμα και τη θέση που κατέχουν, πρέπει να αντιληφθούν ότι οι εισαγγελικοί λειτουργοί δεν ακολουθούν τις δικές τους κατά περίπτωση υποδείξεις και προτροπές ή τις ευμετάβλητες πλειοψηφίες της κοινής γνώμης, αλλά το Σύνταγμα και τους νόμους που είναι σύμφωνοι με αυτό, τους οποίους και οι ίδιοι οφείλουν να τηρούν, σεβόμενοι πρωτίστως την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών του κράτους».

Η συνεδρίαση της Δευτέρας

Η θέση Τζαβάρα στην Επιτροπή θεωρείται κομβική για τη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας όπου βρίσκεται επί τάπητος το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κατάθεση του Γρηγόρη Δημητριάδη, πρώην γραμματέα του γραφείου του πρωθυπουργού, του Ταλ Ντίλιαν, Ισραηλινό ιδρυτή της Intellexa που έχει τα εμπορικά δικαιώματα του Predator και τους επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο. Οι ισορροπίες στην Επιτροπή είναι οριακές και σε περίπτωση διαφοροποίησης βουλευτή της πλειοψηφίας από την κεντρική γραμμή της ΝΔ, τότε μπορεί να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή των τεσσάρων προσώπων, όπως σκοπεύει να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που οι κληθέντες δεν εμφανιστούν στη Βουλή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version