Γεραπετρίτης, ο νομικός εγκέφαλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Νεφέλη Λυγερού
3704

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης αγαπάει τα νομικά. Και τους φοιτητές του. Και τον Ολυμπιακό. Και το μπάσκετ. Και την Κάρπαθο. Ειδικά το χωριό του Μενέτες, ένα από τα δώδεκα χωριά του δεύτερου μεγαλύτερου αλλά και τόσο ξεχωριστού νησιού των Δωδεκανήσων. Οι δύο μικρές κόρες του Εμέλεια και Αλίκη δεν συγκαταλέγονται σ’ αυτά που αγαπάει. Αποτελούν μία κατηγορία από μόνες τους, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις υπόλοιπες επίγειες αδυναμίες του. «Ερωτευμένος με τις κόρες του», χαρακτηρίζεται από φίλους και συναδέλφους.

Εντύπωση, όμως, προκαλεί και το δέσιμο που έχει με την μητέρα τους και σύζυγό του, επίσης δικηγόρο Αλεξάνδρα Γουρζή. Οι φίλοι τους τους χαρακτηρίζουν «ερωτευμένους ύστερα από τόσα χρόνια». Κάποιος, μάλιστα, ενθυμείται να τους επισκέπτεται μία δεκαετία και κάτι νωρίτερα σε ένα διαμερισματάκι που είχαν πίσω από το Λαϊκό νοσοκομείο και να εντυπωσιάζεται από το δέσιμο αυτού του ζευγαριού σε μία όχι και τόσο ιδανική κατοικία για εκείνους.

Ο διαπρεπής νομικός μεγάλωσε στον Πειραιά, σε μία κλασική μεσοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν τελωνειακός και η μητέρα του νοικοκυρά, όπως οι περισσότερες γυναίκες της εποχής. Το σπίτι της ξεχείλιζε από τεστοστερόνη, καθώς ο Γιώργος είχε δύο ακόμα αδελφούς: Τέσσερις άνδρες, λοιπόν, υπό τη φροντίδα και το άγρυπνο βλέμμα της μητέρας. Εκείνος ήταν, μάλιστα, ο βενιαμίν της οικογένειας.

Όλα αυτά τα χρόνια, τα αδέλφια Γεραπετρίτη διατηρούν πολύ στενές σχέσεις μεταξύ τους, έχοντας χάσει πριν από λίγα χρόνια τους γονείς τους (πριν δύο τη μητέρα και πριν οκτώ τον πατέρα τους). Ως μαθητής φοίτησε στο 38ο σχολείο του Πειραιά και μετά συνέχισε στην Ιωνίδειο Σχολή, ένα από τα τρία ιστορικά πρότυπα σχολεία της Ελλάδας.

Οι φίλοι του λένε ότι δεν ήταν απλώς καλός μαθητής. Ήταν κάτι παραπάνω και οι επιδόσεις του αυτές ήταν που του εξασφάλισαν την πρωτιά στις εξετάσεις για την είσοδό του Νομική Σχολή Αθηνών. Ως μαθητής και φοιτητής ήταν επιμελής, αλλά ταυτόχρονα αθλητικός και ενεργός στις παρέες. Από πολύ νωρίς διαβεβαίωνε τους πάντες ότι θα γίνει δικηγόρος και μάλιστα μεσολαβούσε σε φιλικους καυγάδες για να τους γεφυρώσει τις διαφορές που χώριζαν τους εφήβους στις αλάνες της γειτονιάς του.

Έπαιζε μπάσκετ στην ομάδα “Πορφύρα”, με όπλο το ύψος του, καθώς το 1,87 δεν ήταν και συνηθισμένο εκείνη την εποχή. Την ασχολία του αυτή, μάλιστα, τη συνέχισε και μετά την ενηλικίωσή του, μέχρι τα 20-21. Χρήματα για να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό δεν υπήρχαν και έτσι κατάφερε να βρεθεί για το μεταπτυχιακό του στο Εδιμβούργο, εξασφαλίζοντας υποτροφία. Το ίδιο και το διδακτορικό του που το έκανε στο διάσημο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να βρεθεί στη συνέχεια να διδάσκει Συνταγματικό Δίκαιο στη Νομική Αθηνών.

«Πολυπρισματική» διδασκαλία

Ως φοιτητής δεν υπήρξε κομματικοποιημένος, παρότι στη Νομική Αθηνών, όπως σ’ όλες τις σχολές την εκείνη εποχή, οι κομματικές νεολαίες ήταν καθεστώς. Παρά τα χρόνια που πέρασε στο εξωτερικό, δεν έχασε τους φίλους του. Ακόμα και σήμερα κοντινοί του άνθρωποι είναι συμμαθητές του από το δημοτικό. Αναγκαία προϋπόθεση, βέβαια, να είναι Ολυμπιακός. Μαζεύονται ακόμα και τα λένε και μέχρι πρότινος πήγαιναν τακτικά στο γήπεδο σαν κλασικοί “γαύροι”.

Οι φοιτητές του ισχυρίζονται ότι πιο πάνω και από τον Ολυμπιακό (αν αυτό είναι δυνατόν!) βάλει τη διδασκαλία του στη Νομική. Ομολογούν, πάντως, ότι αν και αυστηρός, με την έννοια ότι δεν χαρίζει βαθμούς, ασχολείται με τους φοιτητές του. Σημερινοί δικηγόροι που βρέθηκαν στα αμφιθέατρα, χαρακτηρίζουν «πολυπρισματική»  και «ολιστική» τη διδασκαλία του.

Οι πολιτικές του βλέψεις ήταν αόρατες στο πανεπιστήμιο. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται φοιτητές του, κάποιοι από τους οποίους αιφνιδιάστηκαν από την υπουργοποίησή του, που τον απομακρύνει από τα αμφιθέατρα. Ο ίδιος, πάντως, το παίζει ψύχραιμος και αποστασιοποιημένος. Δηλώνει ότι δεν κόλλησε το μικρόβιο της πολιτικής, επιμένει ότι δεν είναι ούτε πρόκειται να γίνει πολιτικός καριέρας και ορκίζεται ότι μόλις τελειώσει αυτόν τον κύκλο θα επιστρέψει στα γνώριμα πανεπιστημιακά του λημέρια.

Φίλος του μας είπε ότι το έχει υποσχεθεί και στην ανηψιά του, η οποία μόλις εισήχθη στη Νομική Αθηνών. «Θα με προλάβεις», της έχει υποσχεθεί. Μας έκανε εντύπωση ότι φοιτητές του δηλώνουν σίγουροι πως δεν είναι τυπικός πολιτικός κι ότι θα επιστρέψει στα αμφιθέατρα. Πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του, πάντως, εκφράζουν μία επιφύλαξη, εκφράζοντας τον φόβο τους μήπως «τον αλέσει η μηχανή του κιμά της πολιτικής, όπως τόσους και τόσους άλλους».

Συνάδελφοί του, με τους οποίους συνομιλήσαμε, θεωρούν φυσιολογική τη μετάβαση του Γεραπετρίτη από τα ακαδημαϊκά καθήκοντα και τη δικηγορία σε δημόσια αξιώματα. Είναι, άλλωστε, συνήθης πρακτικής στις ΗΠΑ. Κορυφαίοι νομικοί μετά από μία ηλικία εισέρχονται στη δημόσια σφαίρα κυρίως ως εισαγγελείς και στη συνέχεια κάποιοι από αυτούς μεταπηδούν στον πολιτικό στίβο.

Ένα θετικό προηγούμενο

Για τον σημερινό υπουργό Επικρατείας υπάρχει και ένα θετικό προηγούμενο: η θητεία στη διοίκηση του πανεπιστημίου. «Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι αυτό; Οι ακαδημαϊκοί χαρακτηριζόμαστε από μία βουλιμία. Θέλουμε και άλλα. Εκείνος, όμως, κράτησε ισορροπίες και έκανε το σωστό», μας λέει συνάδελφό του. Όσοι τον γνωρίζουν, πάντως καταθέτουν ότι στην υπουργική θητεία του θα απέχει από τη δημοσιότητα όσο περισσότερο μπορεί. «Τον είδατε στην ορκωμοσία. Θα μπορούσε να είναι μπροστά και αυτός είχε χωθεί πίσω. Κλασικός Γιώργος».

Τα τελευταία χρόνια οι υποχρεώσεις και η ενασχόλησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη του στέρησαν και τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που είχε. Οι φίλοι του ισχυρίζονται ότι φέτος θα λείψει από την σταθερή παρέα της Καρπάθου. Εκεί που περνάει ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι τις διακοπές του. Το φετινό, όμως, αποτελεί εξαίρεση. Δεν υπάρχει περιθώριο χαλάρωσης.

Ο Γεραπετρίτης ανήκει πλέον στο στενό πρωθυπουργικό επιτελείο, που θα μετακομίσει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας. Εκτός από τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, τον  συντονιστή Άκη Σκέρτσο και τον γνωστό δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα, μέχρι τώρα διευθυντή του Γραφείου Τύπου του αρχηγού της ΝΔ, θα εγκατασταθεί εκεί και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκροτεί ένα πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο θυμίζει τον τρόπο οργάνωσης της γερμανικής καγκελαρίας και το βρετανικό Cabinet Office. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν μηχανισμό εποπτείας και συντονισμού του κυβερνητικού έργου, αλλά και παραγωγής πολιτικής στο ανώτατο κρατικό επίπεδο.

Ο Γεραπετρίτης, άλλωστε, είναι εδώ και κάποια χρόνια στενός σύμβουλος του Μητσοτάκη, με καθοριστική συμβολή σε όλη τη νομική –και όχι μόνο– επεξεργασία των παρεμβάσεων της ΝΔ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και της προετοιμασίας των Προεδρικών Διαταγμάτων και των νομοσχεδίων εν όψει της μετάβασης στα κυβερνητικά έδρανα.

«4-5 Γεραπετρίτηδες»

Ο ρόλος του στην εν εξελίξει συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της Βουλής και των θεσμών, είναι αποφασιστικός, δεδομένου ότι αποτελούν το γνωστικό του αντικείμενο. Αν και στα πρωθυπουργικά περιβάλλοντα κατά κανόνα περισσεύουν τα “πισώπλατα μαχαιρώματα” παρά οι καλές κουβέντες, κάποιος συνεργάτης του σημερινού πρωθυπουργού έφθασε να πει «μακάρι ο Μητσοτάκης να είχε 4-5 Γεραπετρίτηδες».

Ο πρωθυπουργός, πάντως, τον ξεχώρισε κάποια χρόνια πριν. Του άρεσε που ήταν εξαιρετικά χαμηλών τόνων και πρόθυμος να εξηγεί απλά και καθαρά κρίσιμα ζητήματα που εντάσσονται στις αρμοδιότητες του.  Σε μία συνάντησή του με στενό του φίλο, επίσης νομικό, ο Μητσοτάκης τον ρώτησε για το ποιο πρόσωπο είναι κατάλληλο να πάρει δίπλα του ως συνεργάτη. Εκείνος του απάντησε αμέσως και κατηγορηματικά ότι ο καταλληλότερος είναι ο Γεραπετρίτης.

Είχε, άλλωστε, και τα διαπιστευτήρια. Στο παρελθόν έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό νομοπαρασκευαστικών επιτροπών υψηλού επιπέδου. Κάπως έτσι, λοιπόν, έγινε η επιλογή, η οποία κατέληξε στην υπουργοποίησή του. Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, μάλιστα, έπειτα από την ομιλία του πρωθυπουργού, τον λόγο πήρε ο Γεραπετρίτης. Το μήνυμα που κατ’ αυτόν τον τρόπο έστειλε προς τους υπουργούς ήταν σαφές.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο μυαλό του την δημιουργία ενός μικρού “Λευκού Οίκου”, ενός “πρωθυπουργείου”. Προτίθεται να κυβερνήσει πρωθυπουργικοκεντρικά, δηλαδή με κέντρο τον ίδιον και το επιτελείο του. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές διακεκριμένη θέση σ’ αυτό το επιτελείο έχουν σίγουρα εξασφαλίσει οι Παναγιώτης Πικραμμένος, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.