ΑΠΟΨΗ

Γιατί δεν πρέπει να μπει στο ψηφοδέλτιο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής

Γιατί δεν πρέπει να μπει στο ψηφοδέλτιο ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Ο Κώστας Αχ Καραμανλής έχει κάθε δικαίωμα να θέλει να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές, αφού ανέλαβε την “πολιτική ευθύνη” τους τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών και παρητήθη από υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Περιβάλλοντος. Αλλά και ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρέπει να μη τον περιλάβει στο ψηφοδέλτιο των Σερρών. Ο στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος δίσταζε το 1953 για τον θείο του Κωνσταντίνο Καραμανλή όχι γιατί τον θεωρούσε υπεύθυνο για παράλειψη καθήκοντος, αλλά δια βαρύ ηθικό παράπτωμα.

Εν τούτοις, ο Κώστας Αχ Καραμανλής που «για μέριμνα του τόπου, για διοίκηση / ούτ’ ήξερε τι γινόταν γύρω του» (Κ. Καβάφη “Οροφέρνης”) είναι επικίνδυνος, αν κρίνωμε από το νομοσχέδιο-σκούπα που στις 263(!) παρεμβάσεις στην ισχύουσα νομοθεσία προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, περιλαμβάνονται και ορισμένες λίαν πονηρές και ύποπτες διατάξεις χαρισμού σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Όπως καταγγέλλουν έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των παρεμβάσεων περιλαμβάνονται:

  • Η συγχώνευση των αρμοδιοτήτων Ενεργείας, Αποβλήτων και Υδάτων εις μίαν και μόνην “ανεξάρτητη αρχή” που στερείται της ικανότητος να προστατεύει τις τοπικές ιδιομορφίες του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Η νομιμοποίηση καταπατημένων δασικών εκτάσεων.
  • Η επέκταση των καθιερωμένων ορίων των παραδοσιακών οικισμών.
  • Η μείωση του αιγιαλού από 50 μέτρα σε 30 και οι μη οικοδομήσιμες εκτάσεις “στη μέση του πουθενά”, όπως αναφέρει ο καλός συνάδελφος Γιώργος Λιάλιος σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Είναι γνωστόν πόσον έχει υποβαθμισθεί το φυσικό περιβάλλον από παρεμβάσεις ιδιοτελών συμφερόντων που υποστηρίζονται από πελατειακές σχέσεις των κομμάτων εξουσίας. Σχινιάς, Μύκονος, Σαντορίνη, Πλάκα, Ρόδος κλπ. έχουν χάσει τον χαρακτήρα των και είναι παραδείγματα της ακηδούς περιβαλλοντικής πολιτικής των εκάστοτε υπουργών Περιβάλλοντος. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η αλήστου μνήμης κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε ορθώς απαγορεύσει την κυκλοφορία των θανατηφόρων τετράτροχων μοτοσυκλετών (“γουρούνες”) στα νησιά, αλλά αφ’ ης ανέλαβε το υπουργείο Μεταφορών ο Κώστας Αχ Καραμανλής στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ακύρωσε την απαγόρευση υπακούων στα κελεύσματα του… “τουριστικού κλάδου”. Τα τροχαία ατυχήματα επανελήφθησαν πολύ προ του σιδηροδρομικού συμβάντος στα Τέμπη…

Η κάλπη ως κολυμβήθρα

Η οικογένεια Καραμανλή έχει μακρά παράδοση στην κακοποίηση του περιβάλλοντος από της εποχής που ο θείος του είχε αναλάβει υπουργός δημοσίων έργων στην κυβέρνηση του Ελληνικού Συναγερμού (1953-55). Η κατεδάφιση των παραδοσιακών κτιρίων της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και το ξήλωμα των γραμμών του αθηναϊκού τραμ ήσαν μερικά μόνον από τα περιβαλλοντικά ανδραγαθήματα του θείου.

Άξιος συνεχιστής του ο ανεψιός του Κώστας Αχ. Καραμανλής με το νομοσχέδιο-σκούπα περιβαλλοντικής συμφοράς που προωθεί στη Βουλή και αποδέχεται η κυβερνητική πλειοψηφία. Ακόμη και αν δεν είχε συμβεί το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, “σκούπα” μάλλον θα εχρειάζετο ο συνεχιστής της αδιστάκτου οικογενείας, ο οποίος θέλει να κατεβάσει το Καζίνο της Πάρνηθος στην κοσμοβριθή λεωφόρο Κηφισίας!

Όμως στο δημοκρατικό πολίτευμα η ψήφος εξιλεώνει τις αμαρτίες των πολιτικών και οι εκλογές αποτελούν την κολυμβήθρα του Σιλωάμ δια πάσα πολιτική νόσο, μηδέ και πολιτικό έγκλημα. Η εκλογική περιφέρεια Σερρών “κείται μακράν” όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και των Τεμπών, της Πλάκας και της Δραπετσώνας. Μπορεί ανέτως να επανεκλέξει τον “εκλεκτό γόνο” στο Κοινοβούλιον. Το τελευταίο, όμως, έχει παύσει να προστατεύει την χώρα, αφού ανέχεται κραυγαλέα κρούσματα νεποτισμού (οικογενειοκρατίας) από τα οποία παραδοσιακώς υποφέρει η Ελλάς.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version