ΑΠΟΨΗ

Γιατί δεν θα γίνουν εκλογές

Γιατί δεν θα γίνουν εκλογές, Ιπποκράτης Χατζηαγγελίδης

Όπως προκύπτει από την δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της προφανούς συνταγματικής εκτροπής. Επέλεξε να παραμείνει και, όπως φαίνεται, ουδείς σκοπεύει να τον “ρίξει”. Για να γίνουν εκλογές, αφού ο ίδιος δεν παραιτείται, θα πρέπει να χάσει την δεδηλωμένη και να μην καταφέρει η Βουλή να αναδείξει νέα κυβέρνηση, μετά την διαδικασία των -3ήμερων- εντολών, εντελώς απίθανο σενάριο. Επίσης, δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την ηγεσία της ΝΔ αν δεν κινήσουν τις διαδικασίες οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι. Πόσο πιθανόν είναι αυτό θα το δούμε στη συνέχεια.

Ο κυριότερος λόγος για να μην γίνουν εκλογές δεν είναι εσωτερικός. Πέραν του πολέμου στην Ουκρανία και του απρόβλεπτου Ερντογάν, ΗΠΑ και ΕΕ δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν μια παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας στην Ελλάδα ταυτοχρόνως με τις ιταλικές εκλογές, από τις οποίες είναι πολύ απίθανο να προκύψει κυβέρνηση της αρεσκείας των. Προτιμούν, λοιπόν, να παραμείνει ο, ούτως ή άλλως αναλώσιμος, Μητσοτάκης και τους είναι αδιάφορο πόσο περισσότερο θα φθαρεί η ΝΔ μέχρι τις εκλογές του Ιουλίου 2023.

Συνεπώς, επανερχόμαστε στο δεύτερο ενδεχόμενο, ανωτέρω. Αν υπάρξουν περαιτέρω αποκαλύψεις, τέτοιες που να εκθέτουν προσωπικώς τον Μητσοτάκη, τότε η αντικατάστασή του από πρόσωπο που θα εκλέξει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ πρέπει να θεωρείται σχεδόν σίγουρη. Το βαθύ κομματικό κατεστημένο (καραμανλικοί και σαμαρικοί) έχει κάθε λόγο να προωθήσει μια τέτοια διαδικασία, τόσο για να απαλλαγεί οριστικώς από την οικογένεια Μητσοτάκη όσο, και κυρίως, για να αποφύγει την πλήρη κατάρρευση και διάλυση της ΝΔ.

Ένας νέος πρωθυπουργός θα οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές χωρίς να απολογείται για την τραγική διακυβέρνηση Μητσοτάκη ενώ θα έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια χειρισμών σε όλα τα θέματα, ακόμη και στις σχέσεις με την Ρωσία! Και, βεβαίως, η μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι εφικτή…

Επί της ουσίας του θέματος: Περί συνταγματικής εκτροπής πρόκειται, ουδεμία δικαιολογία χωρεί για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων, αλλά και δημοσιογράφων. Δεν θίγεται μόνον το απόρρητο των επικοινωνιών, αλλά το ίδιο το πολίτευμα, στο βαθμό που ο Πρωθυπουργός και στελέχη εμπιστοσύνης του παραβιάζουν θεμελιώδη άρθρα του συντάγματος με παιδαριώδεις δικαιολογίες. Αν ο Μητσοτάκης δεν ήξερε τί κάνει ο Γενικός του Γραμματέας και ο Διοικητής της ΕΥΠ, ας παραιτηθεί καθ’ ότι είναι ανεπαρκής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version