ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί ο Τσίπρας αποσύρει τους βουλευτές του από την Βουλή

Παραιτήθηκε η Πόπη Τσαπανίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στα άκρα ωθεί την πολιτική αντιπαράθεση ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης και ζητά την άμεση προσφυγή στην κάλπη, ανακοινώνοντας παράλληλα πως αποσύρει τους βουλευτές του από την νομοθετική διαδικασία. Το θέμα βέβαια είναι οι υποκλοπές.

Συγκεκριμένα, είπε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας: «Τα αδιάψευστα στοιχεία για τις παρακολουθήσεις με ευθύνη του πρωθυπουργού, καθώς και η εξέλιξη της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας δημιουργούν νέα δεδομένα: Η συζήτηση αποκάλυψε ότι η διάβρωση των θεσμών της δημοκρατίας και η διάβρωση της κοινωνικής συνοχής έχουν προχωρήσει πολύ βαθιά. Η κακοποίηση του κράτους δικαίου καλύπτει μία τεράστια αναδιανομή πλούτου υπέρ λίγων και ισχυρών και σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η αισχροκέρδεια προστατεύεται με τον χειρότερο τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης είναι καταχραστής της δημοκρατικής εξουσίας που του εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός».

Ο κ. Τσίπρας κλιμακώνει την αντιπολιτευτική του τακτική μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε και ανάγει σε μείζον θέμα της προεκλογικής αντιπαράθεσης το σκάνδαλο των υποκλοπών, το οποίο συνδέει με την «διαφθορά και τα οικονομικά σκάνδαλα της κυβέρνησης». Επιχειρεί έτσι να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς είμαστε σε προεκλογική περίοδο και να διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα με ένα θέμα που θεωρεί προνομιακό, εμφανίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως κορμό της δημοκρατικής παράταξης.

Δεν είναι δίχως σημασία ότι γύρω από το θέμα των υποκλοπών έχει υπάρξει ήδη μία ευρύτερη σύμπλευση προσωπικοτήτων και παραγόντων του δημοσίου βίου. Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ξεκινά πορεία προς τον λαό. Για αύριο έχει προγραμματίσει συγκέντρωση και ομιλία στο Περιστέρι, την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Πάτρα και την επόμενη Δευτέρα στην Θεσσαλονίκη.

Εξαίρεση η συζήτηση για Κασιδιάρη

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε: «Δηλώνουμε σήμερα ως αξιωματική αντιπολίτευση και ως κορμός της δημοκρατικής παράταξης ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε την δημοκρατική εκτροπή ακόμη και αν οι 156 βουλευτές της ΝΔ αποφάσισαν να την νομιμοποιήσουν. Μετά τις αποκαλύψεις της ΑΔΑΕ και την άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει απαντήσεις, η κυβέρνηση είναι ηθικά και πολιτικά έκπτωτη, δεν μπορεί να παραμείνει ούτε μία στιγμή παραπάνω. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και την προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία άμεσα, εντός των τριών εβδομάδων που προβλέπει το Σύνταγμα. Ζητάμε να είναι ο ελληνικός λαός που θα απαντήσει στο ερώτημα που θέσαμε “με την δημοκρατία ή με την εκτροπή;”» και όχι οι πιθανώς εκβιαζόμενοι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Όσο ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κορμός της δημοκρατικής παράταξης, δεν θα νομιμοποιεί το νομοθετικό έργο μίας κυβέρνησης που είναι κυβέρνηση εκτροπής. Από εδώ και στο εξής, εκτός από την συμμετοχή μας στην διαδικασία για την αντιμετώπιση των νεοναζί εάν υπάρξει, θα απέχουμε από κάθε ψηφοφορία στην Βουλή. Παράλληλα ξεκινάμε την πορεία στον λαό. Καλούμε τα δημοκρατικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα τους δημοκρατικούς πολίτες να δημιουργήσουν ένα συμπαγές τείχος προστασίας της δημοκρατίας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει ένας όγκος δεδομένων από τις παρακολουθήσεις που αγνοούνται και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τα χρησιμοποιεί για να εκβιάζει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Σημείωσε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, όπως και ο ίδιος αναγνώρισε, , έγινε για να μπορούν να τον εκβιάζουν, θέλοντας ενδεχομένως να επηρεάσουν την στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο θέμα των συνεργασιών πριν και μετά τις εκλογές.

Για την αναφορά περί “εκβιασμού” Ανδρουλάκη, υπήρξε χτες μία οξύτατη αντιπαράθεση της Κουμουνδούρου με το ΠΑΣΟΚ. Πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε για το αν θα συγκροτήσει προανακριτική για την παραπομπή των πολιτικών υπευθύνων και άρα του πρωθυπουργού. Για τις εκλογές και τις συνεργασίες ξεκαθάρισε:

«Διεκδικούμε κυβέρνηση των νικητών από την πρώτη Κυριακή. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι οι δεύτερες εκλογές θα είναι οι καθοριστικές. Θεωρούμε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία ισχυρή κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή που θα έχει την στήριξη τις μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Ο κ. Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ έχουν επαμφοτερίζουσες θέσεις από τη μία λένε ότι θέλουν σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και άρα τον κ. Μητσοτάκη που τους παρακολουθούσε στην αντιπολίτευση και από την άλλη ότι θέλουν κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή δίχως παζάρια για υπουργούς, δηλαδή και με τη ΝΔ, εκτός αν θεωρούν τη ΝΔ σοσιαλδημοκρατική. Ακόμη και αν η θέση του είναι ότι κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή αυτό ενισχύει τον δικό μας στόχο για νίκη από τις πρώτες εκλογές».

Σκληρή είναι η απάντηση του Μαξίμου, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, να χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «γνήσιος εκφραστής του τραμπισμού αλά γκρέκα, που προχωράει σε κινήσεις αμφισβήτησης και βαριάς υποβάθμισης των θεσμικών πυλώνων της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version