ΑΠΟΨΗ

Η κοστολόγηση των εξοπλισμών όρος για βιώσιμη οικονομία

Η κοστολόγηση των εξοπλισμών όρος για βιώσιμη οικονομία, Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Είχαμε την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, που δεσπόζει της επικαιρότητας και θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενικός, κατά το δυνατόν σύμφωνα με την δεοντολογία μου. Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο πρωθυπουργός έτυχε μία πολύ θερμή υποδοχή από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η γραβάτα του προέδρου των ΗΠΑ  με την ελληνική σημαία είχε την σημασία της, φάνηκε να υπάρχει μία συμπάθεια στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε θερμά κατά την διάρκεια της ομιλίας του από το κογκρέσο, το ελληνικό λόμπι και αυτό ως γεγονός τιμά την Ελλάδα και τους Έλληνες!

Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο μίλησε ανοιχτά για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ακριτικά νησιά μας, είπε ότι η χώρα δεν θα δεχθεί καμία αμφισβήτηση στα κυριαρχικά της δικαιώματα, μίλησε για την Κύπρο, ότι το θέμα πρέπει να λυθεί σύμφωνα με τις αποφάσεις του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, μίλησε για την Αλεξανδρούπολη ως ενεργειακό κόμβο με LNG (που θα το προμηθεύεται πολύ ακριβότερα από τις ΗΠΑ σε βάρος των Ελλήνων καταναλωτών) και για την λογική των συμμαχιών 3+1, όσον αφορά το καθεστώς στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και φυσικά για το ουκρανικό, με ενδείξεις απόλυτης συμπαράταξης της χώρας στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Οι παρουσίες του Αμερικανού γερουσιαστή και φιλέλληνα Ρόμπερτ Μενέντεζ προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της γερουσίας και της Νάνσι Πελόζι της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν πολύ σημαντικές, για την υποστήριξη των ελληνικών συμφερόντων. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε τι ειπώθηκε μεταξύ των δύο ηγετών όταν έκλεισαν οι θύρες. Εκτιμώ ότι όλα όσα ειπώθηκαν στο Κογκρέσο, ειπώθηκαν τουλάχιστον και κατά την διάρκεια της μεταξύ τους συνομιλίας.

Η απάντηση της Τουρκίας

Δεν γνωρίζουμε τις απαντήσεις που πήρε ο κ. Μητσοτάκης και ποια είναι η συνολική  λογική του προέδρου Τζο Μπάιντεν ως προς τα ελληνοτουρκικά, λαμβανομένου υπόψη των συμφερόντων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. Είναι άλλο πράγμα οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες και άλλο η φανερή ομιλία του πρωθυπουργού στο κογκρέσο, που πιθανόν να καλύφθηκε εντέχνως από τον Τζο Μπάιντεν, αν εκτιμήσουμε την άνευ ουσιαστικού περιεχομένου ομιλία του, κατά την διάρκεια της δεξίωσης που δόθηκε προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Οι τουρκικοί ισχυρισμοί και οι άναρχες κραυγές που συνεχίζονται να ακούγονται από επίσημα τουρκικά χείλη και ΜΜΕ, δείχνουν ότι στην Άγκυρα επικρατεί μία ιδιαίτερη ενόχληση και σύγχυση από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Θα διαπιστώσουμε στην συνέχεια τις συνέπειες από την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού των Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του (προκειμένου να ισορροπήσει τις τυχόν απώλειες της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο) σε συνδυασμό με τις άναρχες κραυγές του Τούρκου προέδρου.

Οι μετέπειτα εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις να προσεγγίσουμε κατά το δυνατόν τον συνολικό ρόλο των Αμερικανών, ως προς τον βαθμό που θα επηρεάσουν τα εθνικά μας συμφέροντα. Και θα δούμε αν τελικά η ελληνοαμερικανική αμοιβαία αμυντική συμφωνία θα λειτουργήσει θετικά ως προς την υποστήριξη των Αμερικανών στις ελληνικές θέσεις.

Η πρόσφατη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των δύο τουρκικών F-16, μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη δηλώνει με τον πιο έντονο τρόπο την τουρκική αντίδραση στα απόνερα της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με την λειτουργικότητα της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας.

Η προμήθεια των F-35

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, πληροφορηθήκαμε την είδηση για την προμήθεια μιας μοίρας αεροσκαφών F-35 το 2028, όταν η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει την οικονομική δυνατότητα. Ωστόσο, για να γίνει η παραγγελία θα απαιτηθούν οι διαδικασίες προετοιμασίας της σύμβασης να ξεκινήσουν τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα, που σημαίνει ότι ο χρόνος είναι κοντά μας, σε μία χρονική στιγμή που η ακρίβεια φέρνει σε εξαθλίωση τον κοινωνικό ιστό της χώρας.

Ήταν μία αναγγελία η οποία δεσμεύει τη χώρα από άλλες ενδεχομένως πιο λειτουργικές και οικονομικά συμφερότερες επιλογές. Όπως είναι το νέο πρόγραμμα παραγωγής του  νέου ευρωπαϊκού αεροσκάφους 6ης γενιάς, που ήδη έχει ξεκινήσει από τις συμμετέχοντες ευρωπαϊκές χώρες, την Γερμανία, την Γαλλία και την Ισπανία. Η χώρα μας, αν και γνωρίζει το πρόγραμμα, φαίνεται τουλάχιστον από τις μέχρι τώρα κινήσεις της προκύπτει ότι δεν ενδιαφέρεται.

Είναι θετικό να αντιληφθούμε ότι σε μία νέα προμήθεια αεροσκαφών, το κόστος των όπλων, του χρόνου πτήσης, της συντήρησης, της εν συνέχειας υποστήριξης , των υποδομών, του άρτια εκπαιδευμένου ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού, του επιπλέον προσωπικού που θα απαιτηθεί να επανδρώσει τις παραγωγικές σχολές της, η Πολεμική Αεροπορία (Σχολή Ικάρων και Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας), είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο μόνο για τα επόμενα δέκα χρόνια, από την ημερομηνία της υπογραφής της σύμβασης με την Lockheed Martin. Και όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των αεροσκαφών της προμήθειας, τόσο αυξάνεται το Effective Cost.

Η νέα κατάσταση αεροσκαφών θα περιλαμβάνει τα 24 Rafale ,τα 84 F-16 Viper και τα 20 περίπου F-35, συν τα υπόλοιπα. Τώρα εξηγείται το γεγονός της μη προμήθειας δύο μοιρών αεροσκαφών Rafale, που θα έλυνε σε  μεγάλο βαθμό την επιχειρησιακή ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας, βραχυπρόθεσμα με ουσιαστικό οικονομικό μακροπρόθεσμο  όφελος για την χώρα. Ένα άλλο στοιχείο που δημιουργεί μεγάλη οικονομική ζημιά στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η πολυτυπία των αεροσκαφών. Γεγονός που ακόμα ταλαιπωρεί την Πολεμική Αεροπορία, λόγω των περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων ανανέωσης των εν συνεχεία συμβάσεων υποστήριξης (FOS) , που θα αποφύγω να αναφέρω για προφανείς λόγους. Ωστόσο μυαλό δυστυχώς δεν βάζουμε!

Για να γίνει μία σωστή λειτουργική καθ’ όλα προμήθεια χρειάζεται μία κοστολογική πραγματική μελέτη, για βάθος τουλάχιστον μιας δεκαετίας, από τους αρμόδιους φορείς που διαχειρίζονται τα θέματα αυτά, εξετάζοντας όλες τις επιχειρησιακές και οικονομικές παραμέτρους, προκειμένου να καταλήξουμε σε κάποιο προσεγγίσιμο αποτέλεσμα και να εξάγουμε θετικά ή αρνητικά συμπεράσματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα ρισκάρουμε και αν η οικονομική ζημιά είναι μεγάλη, σε συνδυασμό με το μεγάλο χρέος της χώρας, θα την πληρώσει για ακόμη μία φορά ο ελληνικός λαός!

Δίνουμε χωρίς ανταλλάγματα

Ωστόσο, αυτό που ειλικρινά δεν το χωράει ο νους μου και είναι εκτός λογικής, είναι γιατί δώσαμε γη και ύδωρ στους φίλους και συμμάχους μας Αμερικανούς, υπογράφοντας μία αμυντική συμφωνία χωρίς εγγυήσεις, χωρίς καμία οικονομική τους επιβάρυνση, για τα επιχειρησιακά τους συμφέροντα, και είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε πάλι επιπλέον κοστοβόρα εξοπλιστικά προγράμματα για να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Αφού αν θέλουν οι φίλοι μας με τα ηλεκτρονικά μέσα που διαθέτουν, έχουν την επιχειρησιακή δυνατότητα να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ανάλογα το συμφέρον τους. Και ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο η Lockheed Martin να εφοδιάσει και με F-35 την Τουρκία, που είναι το πλέον επικρατέστερο σενάριο, για να κρατήσουν την Τουρκία οι ΗΠΑ στους κόλπους του ΝΑΤΟ που είναι η επιθυμία τους;

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι η χώρα για να υπερασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά της συμφέροντα χρειάζεται ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο το όλο οικονομικό πλέγμα δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί, φτωχοποιώντας τον ελληνικό λαό. Πρέπει να υπάρχει η σύνεση και η κατάλληλη λογική, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη ισορροπία, γιατί σε αντίθετη περίπτωση αργά ή γρήγορα θα επέλθει η οικονομική κατάρρευση.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει και θα ήταν πολύ θετικό για την αμυντική βιομηχανία και την ανάπτυξη της οικονομικής μας ευημερίας με ότι αυτό συνεπάγεται, είναι να αναλάβει η ΕΑΒ μέρος της συμπαραγωγής του αεροσκάφους F-35, αφού γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις από την Lockheed Martin. Λαμβανομένου υπόψη ότι ήδη η ΕΑΒ κατασκευάζει apartments του F-16 και του C-130J, με μεγάλη ποιοτική  επιτυχία.

Ωστόσο, η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας εξαρτάται και από την επιχειρησιακή λειτουργία των δύο άλλων όπλων. Ιδιαίτερη μνεία, αν ήθελα να εστιάσω, θα έλεγα ότι επιτακτική ανάγκη είναι η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με νέα σύγχρονα πλοία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα της πατρίδα μας είναι θαλάσσια. Στο τομέα αυτό υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην λήψη κυβερνητικών αποφάσεων, παρότι οι προκλήσεις που θα συναντήσουμε το επόμενο διάστημα θα είναι μεγάλες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version