Η Όλγα από την Άρτα...

Λυγερού Νεφέλη
34

της Νεφέλης Λυγερού  - 

Το γεγονός ότι επελέγη να ανοίξει τις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στα Ιωάννινα με τίτλο «Γέφυρες Ανάπτυξης με την Ήπειρο» έδειξε και στο συμβολικό επίπεδο ότι η Όλγα Γεροβασίλη, εκτός από κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος είναι κατά μία έννοια και "ηπειρωτάρχης". Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η μέχρι πριν δυόμιση χρόνια άγνωστη στο ευρύ κοινό γιατρός από την Άρτα έχει εδραιωθεί ως κεντρική πολιτική προσωπικότητα. Τόσο ως κυβερνητική εκπρόσωπος, όσο και ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις. Το ομολογούν όχι μόνο οι σύντροφοί της στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η αλήθεια είναι πως η Γεροβασίλη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο της, με την Άρτα και την Ήπειρο. Οι φίλοι της την περιγράφουν σαν "άνθρωπο έξω καρδιά", σαν μία αποενοχοποιημένη επαρχιώτισσα που λατρεύει την παραδοσιακή μουσική, τα πανηγύρια του τόπου της και το τσιπουράκι! Δεν πιστεύει ότι οι πολιτικοί πρέπει να ζουν σε αποστειρωμένο περιβάλλον. Είναι μέσα στην κοινωνία και δεν θέλει να κρύβεται.

Ως κυβερνητική εκπρόσωπος, η Γεροβασίλη βρέθηκε πολύ γρήγορα στην πρώτη γραμμή και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για την Ελλάδα. Κλήθηκε να υπερασπιστεί τη μνημονιακή στροφή και την υιοθέτηση μέτρων που μέχρι πρότινος ο Τσίπρας και το κόμμα του απέρριπταν κατηγορηματικά.

Η Γεροβασίλη, άλλωστε, παραδοσιακά ανήκει στους ρεαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, στη "δεξιά τάση" σύμφωνα με κάποιους στην Κουμουνδούρου. Δεν θα μπορούσε να συμβαίνει και διαφορετικά. Η Όλγα δεν είναι παιδί του κομματικού σωλήνα. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της και την απόκτηση ειδικότητας επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα της και σύντομα κέρδισε μία κεντρική θέση στην τοπική κοινωνία.

Η στράτευσή της στην Αριστερά δεν της άφηνε πολλά περιθώρια να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Άρτας. Από νωρίς, όμως, είχε κερδίσει τον σεβασμό των συμπολιτών της. Κι αυτό αποτυπωνόταν στο γεγονός ότι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποσπούσε πολλαπλάσιο ποσοστό από το κομματικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την Άρτα στο Μαξίμου

Η Γεροβασίλη γεννήθηκε το 1961 στην Άρτα. Είναι παιδί μίας μεσοαστικής οικογένειας. Η μητέρα της Αρτεμισία ήταν νοσηλεύτρια και ο πατέρας της Βασίλης χειριστής ακτινολογικών μηχανημάτων. Και οι δύο προς το τέλος της ζωής τους στήριξαν πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Η ίδια ήταν άριστη μαθήτρια, αλλά ιδιαίτερα ανήσυχο πνεύμα. Κατάφερε να περάσει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και να γίνει ιατρός ακτινοδιαγνώστρια, με εξειδίκευση στην αξονική και μαγνητική τομογραφία, στην παιδοακτινολογία και στη γυναικολογική ακτινολογία.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάσθηκε στο ΙΚΑ της Άρτας. Συνεργάσθηκε, επίσης, με το διαγνωστικό κέντρο του Κώστα Αλεξίου. Εκείνη την περίοδο παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τον Λευκαδίτη ηθοποιό Βαγγέλη Κτενά, με τον οποίο απέκτησαν ένα γιο, τον Φαίδωνα. Λίγα χρόνια αργότερα ο γάμος τους διαλύεται.

Αργότερα παντρεύτηκε, αυτή τη φορά με θρησκευτικό γάμο, τον χημικό μηχανικό Γιώργο Παππά, υπάλληλο της τοπικής Πολεοδομίας. Μαζί απέκτησαν την Αγγελική και τον Κωνσταντίνο. Το ζευγάρι ανήκει σταθερά στην Αριστερά και από τις γραμμές της δραστηριοποιείται στα κοινά της πόλης, συμμετέχοντας από το 1994 σ’ όλες τις τοπικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Το 1998, όταν ήταν έγκυος στην κόρη της, εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος, η μόνη γυναίκα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κρίση και τα μνημόνια εκτόξευσαν εκλογικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον Μάιο του 2012 η Γεροβασίλη εκλέχθηκε βουλευτής. Ούτε η ίδια δεν πίστευε πριν λίγα χρόνια ότι θα βρισκόταν στα βουλευτικά έδρανα, πόσο μάλλον κυβερνητική εκπρόσωπος και υπουργός.

Στους καιρούς της πολιτικής "ξηρασίας" η Όλγα συμμετείχε στις εκλογικές αναμετρήσεις όχι με φιλοδοξία να εκλεγεί, αλλά επειδή έπρεπε το κόμμα της να δώσει το παρόν. Συνηθισμένη σ’ αυτό, ούτε η ίδια, ούτε η οικογένειά της ανέμεναν να αλλάξει η ζωή τους τόσο δραστικά. Άρχισαν να το συνειδητοποιούν όταν οι δημοσκοπήσεις από τις αρχές του 2012 έδειχναν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να έχει πάρει την ανηφόρα.

Βουτιά στα βαθιά

Με την εκλογή της στη Βουλή η ζωή της αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Αναγκάζεται να αφήσει στην Άρτα τον σύζυγο και τα δύο ανήλικα παιδιά της, να μετακομίσει στην Αθήνα και να πηγαινοέρχεται κάθε Σαββατοκύριακό στην Άρτα. Ως βουλευτής κερδίζει την εμπιστοσύνη του Τσίπρα και εντάσσεται στον στενό κύκλο των προεδρικών.

Στην περίοδο 2012-15 αναλαμβάνει ρόλο στη σκιώδη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Παρακολουθεί τα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών. Ως βουλευτής είναι συνεπής. Περνάει τον περισσότερο χρόνο της στο Κοινοβούλιο, αλλά το γεγονός ότι είναι μανιώδης καπνίστρια της δημιουργεί προβλήματα. Όταν ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Ψυχάρης είδε τη Γεροβασίλη με μία παρέα βουλευτών να καπνίζει στην αίθουσα της Γερουσίας τους έκανε επεισόδιο και μάλιστα κατέθεσε σχετική ερώτηση στο προεδρείο της Βουλής για τις «θεριακλούδες βουλευτίνες».

Η Γεροβασίλη ανήκει  στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν πιο προσγειωμένα και εξαρχής υποστήριζαν τον έντιμο συμβιβασμό με την Ευρωζώνη. Δεν κρύβει ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης διαπραγμάτευσης του 2015 έγιναν πολλά λάθη, όπως και ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν ήταν η καλύτερη. Από την άλλη πλευρά, έχει εξομολογηθεί πως με δεδομένη την απειρία του ΣΥΡΙΖΑ, την αδυναμία και εξάρτηση της χώρας και την εκβιαστική τακτική των δανειστών δεν θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πολύ διαφορετικά.

Αυτός είναι και ο λόγος που μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου στάθηκε στο πλευρό του Τσίπρα, υποστηρίζοντας ότι στο σημείο που είχαν φθάσει τα πράγματα «δεν υπήρχε άλλη λύση». Ο πρωθυπουργός την επέλεξε για τον ρόλο του κυβερνητικού εκπροσώπου, επειδή ήταν πρόσωπο εμπιστοσύνης, ήταν γυναίκα και επιτυχημένη γιατρός, αλλά κυρίως επειδή ήταν ρεαλίστρια, με τσαγανό, αυθεντική και αγαπητή ως πρόσωπο. Κρίθηκε τότε πως ως "φωνή" της κυβέρνησης θα ενίσχυε τη δημόσια εικόνα της.

Στις 17 Ιουλίου η μέχρι τότε βουλευτής δέχθηκε το τηλεφώνημα του Τσίπρα και ανέλαβε τον ρόλο ως υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό. Μπήκε αμέσως δυναμικά στη μάχη και αποδείχθηκε πολύτιμη. Κατά γενική ομολογία των πολιτικών συντακτών, παρότι παντελώς άπειρη στον μιντιακό χώρο, απέφυγε τις γκάφες. Ίσως, επειδή ήταν προσεκτική, γνωρίζοντας ότι μια λάθος λέξη είναι αρκετή για να γίνει επικοινωνιακή ζημιά.

Εξουσία και βέλη πάνε μαζί

Ως πολιτικός πρώτης γραμμής δεν έμεινε, βέβαια, στο απυρόβλητο. Το 2015 είχε δεχθεί κατηγορίες. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία Μιχάλης Γιαννάκος είχε καταγγείλει ότι οι αξονικοί τομογράφοι του νοσοκομείου Πρέβεζας και Άρτας ήταν χαλασμένοι, με αποτέλεσμα να ευνοούνται τα δύο ιδιωτικά κέντρα. Ένα από αυτά ήταν της Γεροβασίλη. Η ίδια απάντησε πειστικά, καταγγέλλοντας τον καταγγέλλοντα για λασπολογία. Η ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών, πάντως, πήρε δημοσίως το μέρος της.

Το δεύτερο πλήγμα το είχε δεχθεί εκείνη την εποχή από την τοπική εφημερίδα "Ανεξαρτησία". Την κατηγόρησε ότι είχε διορίσει τον φίλο της οδοντίατρο Βασίλη Μπαλάσκα στο γενικό νοσοκομείο Άρτας. Αποδείχθηκε ότι δεν επρόκειτο για διορισμό, αλλά για προσωρινή συμπλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, χωρίς μισθό.

Στις δημοκρατίες οι καταγγελίες και τα κάθε είδους βέλη πάνε πάντα μαζί με την άσκηση της εξουσίας. Η Όλγα Γεροβασίλη τα γεύτηκε αμφότερα και γρήγορα. Μπορεί να θεώρησε ότι την αδίκησαν, αλλά, σε αντίθεση με άλλους συντρόφους της που δεν ανέχονται κριτική, είχε τη σοφία να αναγνωρίσει ότι έτσι παίζεται το παιχνίδι.

Γι’ αυτό και τα ξεπέρασε όλα γρήγορα, χωρίς να την τραυματίσουν πολιτικά. Αντίθετα, με την πάροδο του χρόνου, το προφίλ μίας ρεαλίστριας και αποτελεσματικής πολιτικού εδραιώθηκε στο χώρο όχι μόνο της συμπολίτευσης, αλλά και της αντιπολίτευσης. Η ίδια, πάντως, δείχνει να ρουφάει κάθε σταγόνα από τις πρωτόγνωρες εμπειρίες που, χωρίς να το περιμένει, της επιφύλαξε η μοίρα τα τελευταία χρόνια.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.