ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η “νέα αλλαγή” της Φώφης και το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο

Εισήχθη σε νοσοκομείο η Φώφη Γεννηματά

Με το σύνθημα “Η Ελλάδα αποζητά τη Νέα Αλλαγή”, η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε στην ομιλία της στη ΔΕΘ το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο που, όπως τόνισε, είναι «ο δρόμος για μια πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση, με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή». Παραλλήλως, επιτέθηκε για άλλη μία φορά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον για «παροχολογία και αλαζονεία» με αφορμή τις εξαγγελίες του και τα όσα είπε στην συνέντευξη της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, «μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι. Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο είτε το περίφημο “Green Deal” θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης». Πρόσθεσε επίσης ότι η πορεία του κόμματός της είναι «αταλάντευτη» και στόχος είναι η «αλλαγή». «Η Ελλάδα αποζητά τη νέα Αλλαγή μετά την αποτυχία των Κυβερνήσεων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τώρα της ΝΔ» είπε χαρακτηριστικά.

Γνωρίζοντας τη σημασία και την βαρύτητα της λέξης για τον κόσμο του ΚΙΝΑΛ, αλλά και για όλους τους “πασοκογενείς” ψηφοφόρους, ενόψει και των εσωκομματικών διεργασιών στο κόμμα για την αλλαγή ηγεσίας, η Φώφη Γεννήματα επέμεινε στην αναγκαιότητα για “αλλαγή”. Για μια «αλλαγή που δεν  εξαντλείται σε συνθήματα», όπως είπε, αλλά για μια «αλλαγή δίκαιη, βαθιά ανθρώπινη, παραγωγική και δημοκρατική, που θα κουβαλά τις αξίες του χθες» και «την γνώση από τις επιτυχίες, αλλά και τα λάθη».

Για μια αλλαγή που, όπως πρόσθεσε «ταυτίστηκε με το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη που τώρα εκφράζεται  με μπροστάρη το Κίνημα Αλλαγής». Και αυτό «όχι μόνο για να δικαιώσει το παρελθόν, αλλά για να μιλήσει ξανά για αξίες, για ήθος και εντιμότητα στην πολιτική», όπως υποστήριξέ.

Το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο

Σύμφωνα με την Φώφη Γεννηματά, το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο περιλαμβάνει οκτώ μεγάλες και τολμηρές αλλαγές που είναι οι εξής:

  1. Νέο παραγωγικό μοντέλο: Με ενίσχυση την εγχώριας Παραγωγής που θα έχει ως επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.
  2. Πρόγραμμα για «Πράσινες» Δημόσιες Επενδύσεις: Θα δημιουργήσει  τις αναγκαίες υποδομές και ένα  ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων που θα προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Θα έχει δε ως χαρακτηριστικά τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τον λιγνίτη, ώστε να μην οδηγηθούν στην περιθωριοποίηση και στην φτώχεια ολόκληρες περιοχές, όπως η Δ. Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.
  3. Αλλαγή του προσανατολισμού του Προϋπολογισμού και της Φορολογικής πολιτικής: Και αυτό γιατί οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν επαρκούν, για να χρηματοδοτηθεί και να πετύχει ο Ανασχηματισμός της Οικονομίας και των ασκούμενων πολιτικών.
  4. “Πράσινη” Παιδεία: Αυτό σημαίνει παιδεία για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους, αλλά και γενναίες μεταρρυθμίσεις στο σχολικό πρόγραμμα ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές αποκτούν κατάλληλες γνώσεις για την αειφόρο ανάπτυξη. Περιλαμβάνει επίσης επιμόρφωση  των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική ένταξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία, αλλαγές στα προγράμματα διδασκαλίας που θα ενισχύσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και «πράσινο μετασχηματισμό»  όλων των σχολικών κτιρίων και πανεπιστημιακών υποδομών. Ένας “Ψηφιακός Διαφωτισμός”, όπως είπε, ώστε να μην οδηγήσουν οι νέες συνθήκες σε διεύρυνση ανισοτήτων.
  5. Σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος: Δηλαδή, ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ, βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα που έχει ως βάση την αναδιανεμητική δικαιοσύνη και ισχυρό σύστημα «ένταξης» στην εργασία και την κοινωνική ζωή των ευάλωτων ομάδων. Ένα σύστημα που υπερβαίνει και εξελίσσει την «αμυντική» λογική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
  6. Εργαζόμενοι με δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ασφάλεια:  Άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και στη συνεχεία καθορισμό του από τους ίδιους τους Κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υποχρεωτικότητα και καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων και φοροαπαλλαγές  για νέες θέσεις εργασίας και ειδικά για γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους. Επίσης κατάργηση του  “απαράδεκτου και υπερσυντηρητικού” θεσμικού πλαισίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
  7. Σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης:  Ψηφιακό και αποκεντρωμένο κράτος, με τις επιτελικές υπηρεσίες στο «κέντρο» και όλες τις εκτελεστικές αρμοδιότητες και τους αντίστοιχους πόρους στην Αυτοδιοίκηση. Με ψηφιακό μετασχηματισμό, που δεν εξαντλείται στα πιστοποιητικά, αλλά και με αξιοκρατία και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης. Γενικοί Γραμματείς και Διοικητές Οργανισμών με δημόσια προκήρυξη, αντικειμενικά κριτήρια και θητεία.
  8. Σχέδιο στήριξης και ελπίδας για τους νέους: Καλές αμοιβές και σεβασμό, ανοιχτά πανεπιστήμια και σχολεία, βοήθεια στα δύσκολα, όταν σπουδάζουν, όταν υποαμείβονται, όταν αλλάζουν δουλειά, όταν ψάχνουν για σπίτι, όταν ξεκινούν μια επιχείρηση, όταν ανοίγουν μπλοκάκι, όταν αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version