ΑΝΑΛΥΣΗ

Η στρατηγική Μητσοτάκη: “Κράτα χαμηλά τον αντίπαλο”…

Η στρατηγική Μητσοτάκη: "Κράτα χαμηλά τον αντίπαλο"... Σπύρος Γκουτζάνης

Η ένταση με την οποία τα συστημικά ΜΜΕ επιχείρησαν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, προβάλλοντας ότι «ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε την πρόταση που πριν από καιρό είχε θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την άρση της πατέντας των εμβολίων», είναι ενδεικτική της αμηχανίας στην οποία έχει περιέλθει το Μαξίμου. Την πρόταση είχε καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας και του είχε απαντήσει με ειρωνεία στην Βουλή ο Μητσοτάκης, λέγοντάς του «πάλι καλά που δεν μας ζητάτε να κρατικοποιήσουμε τις φαρμακοβιομηχανίες με ένα νόμο και έναν άρθρο… Κάποιοι μετά τα λεφτόδεντρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα».

Την ίδια ημέρα έδωσαν, σε ένα περιορισμένης εμβέλειας γεγονός, τις τοπικές εκλογές στην Μαδρίτη, μείζονες διαστάσεις. Διαστρεβλώνοντας επίσης την πραγματικότητα και εμφανίζοντας τις εκλογές σαν «συντριβή των Ποδέμος, (παρεμπιπτόντως αύξησαν την δύναμή τους κατά τρεις έδρες), επιχείρησαν να πλήξουν τον Αλέξη Τσίπρα, λόγω της παλαιότερης σχέσης του με τον παραιτηθέντα Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Στο ίδιο μικρό διάστημα ο κεντρικός μηχανισμός του Μαξίμου επανήλθε με ανακοινώσεις του στις δηλώσεις Τζανακόπουλου, παραποιώντας τες και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για καθεστωτισμό. Παραλλήλως έκανε σημαία τη δήλωση του Πέτρου Κόκκαλη ότι «δεν είναι συνετό να λέμε στους τουρίστες να έλθουν στην χώρα, τη στιγμή που είμαστε σε αυτή την θέση όσον αφορά την πανδημία», για να επιτεθεί στην Κουμουνδούρου, κατηγορώντας την ότι «υπονομεύει την εθνική προσπάθεια».

Δεν είναι δίχως σημασία ότι τόσο το Μαξίμου όσο και τα “ενσωματωμένα” Μέσα Ενημέρωσης συμπεριφέρονται σαν να έχει ξεπεραστεί η πανδημία και σαν να μην έχουμε καθημερινά πάνω από 80 νεκρούς, με ανάλογα κρούσματα και διασωληνωμένους. Τα στοιχεία αυτά έχουν εξαφανιστεί, ενώ αντίθετα προβάλλουν τη διαδικασία των εμβολιασμών «ως στοιχείο της νέας Ελλάδας που χτίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», παρότι συγχέουν σκοπίμως τους εμβολιασμούς με τους εμβολιασμένους για να εμφανίσουν μεγαλύτερο αριθμό.

Κράτα χαμηλά τον αντίπαλο

Το Μαξίμου ακολουθεί την κλασσική συνταγή: εάν δεν μπορείς να κερδίσεις θετική αποδοχή της κοινωνίας, αποκρύπτεις τις αρνητικές πτυχές και κυρίως επιτίθεσαι για να κρατήσεις χαμηλά τον αντίπαλο. Άλλωστε, η συνεχής επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για κάθε θέμα, πραγματικό ή μη, έφερε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο 40% και τον ΣΥΡΙΖΑ στα πρόθυρα κατάρρευσης τον Ιούλιο του 2019. Βοηθά σε αυτό η συντριπτική υπεροπλία που διαθέτουν η ΝΔ και ο Μητσοτάκης στα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία λειτουργούν πλέον –στην συντριπτική πλειονότητά τους– ως παρακλάδια του ίδιου μηχανισμού εξουσίας.

Βοηθά βέβαια και η αντίστοιχη ένδεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμπεριφέρεται σαν να μη θέλει να ανακάμψει. Ωστόσο, δύσκολα κρύβεται ότι τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση δεν διαθέτει στρατηγικό σχεδιασμό: Έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας, έπεσε έξω στους υπολογισμούς για την επανεκκίνηση της οικονομίας, δεν δημιουργεί θετικά γεγονότα, ενώ καταγράφει αρνητική δημοσιότητα από υποθέσεις, όπως αυτές του Λιγνάδη και του Φουρθιώτη. Υποθέσεις, οι οποίες πέρα από το ότι αναδεικνύουν σχέσεις με έναν πολιτικό υπόκοσμο, αποκαλύπτουν το κενό, όσον αφορά την διαχείριση κρίσεων του κεντρικού επιτελείου του Μαξίμου.

Η κατάσταση αντανακλάται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης με απώλεια εμπιστοσύνης (είναι συντριπτικά τα ποσοστά που δίνει το τελευταίο ευρωβαρόμετρο). Επιπλέον όμως προκαλεί έντονη ανησυχία στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κομματικού μηχανισμού και δημιουργεί κινητικότητα στα υποσυστήματα των σαμαρικών και των καραμανλικών, που αρχίζουν και κινούνται. Δημιουργεί κινητικότητα, όμως, και στον ευρύτερο Δεξιό χώρο, όπου αναπτύσσονται δυσαρεστημένοι και μικρά σχήματα με πρώτο αυτό του Γιώργου Τράγκα.

Εσωτερική κινητικότητα

Η αναποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας έφερε στην επιφάνεια τις διαμαρτυρίες πλειάδας βουλευτών. Ο Γιώργος Κύρτσος χτυπά συνεχώς και κατά το δοκούν, ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη κάνει ακόμη και προσωπική κριτική στον πρωθυπουργό. Μία σειρά βουλευτές όπως ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Στράτος Σιμόπουλος, ο Ιάσων Φωτήλας, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Κώστας Κυρανάκης, έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, με κριτική σε διάφορες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής.

Το τελευταίο χτύπημα ήλθε από την ομάδα επτά βουλευτών οι οποίοι έστειλαν επιστολή στον Νίκο Χαρδαλιά εκφράζοντας την αντίθεσή τους και μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων τους, για την παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας και την απαγόρευση μουσικής στα καταστήματα εστίασης. Την επιστολή υπογράφουν οι βουλευτές Χριστόφορος Μπουτσικάκης (Α’ Πειραιά), Ανδρέας Κατσανιώτης (Αχαΐας), Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Νότιος Τομέας Αθηνών), Χρήστος Μπουκώρος (Μαγνησίας), Ιωάννης Μελάς (Α’ Πειραιά), Χρήστος Δερμετζόπουλος (Έβρου) και Θεμιστοκλής Χειμάρας (Φθιώτιδας).

Φυσικά αποδέκτης ήταν το Μέγαρο Μαξίμου. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι ανάμεσα στους επτά είναι και μητσοτακικοί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι επτά θέλησαν να κρατήσουν περιορισμένο αριθμό, γιατί όπως είπε ένας από αυτούς, σε φιλική συναναστροφή, «εάν το κυκλοφορούσαμε ευρύτερα θα υπέγραφε η μισή Κοινοβουλευτική Ομάδα και θα έπαιρνε τον χαρακτήρα διαμαρτυρίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version