ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καρφιά Μητσοτάκη και αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ στην επέτειο ένταξης στην ΕΕ

Καρφιά Μητσοτάκη και αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ στην επέτειο ένταξης στην ΕΕ

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν απέφυγαν την αντιπαράθεση ούτε στην πανηγυρικού χαρακτήρα επέτειο των σαράντα χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη. Αφορμή, η ομιλία του πρωθυπουργού και οι αναφορές του στους λαϊκιστές του 2015, εξαιτίας των οποίων υπήρξε ένα «σκοτεινό διάλλειμα» στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΕΕ, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα συναρπαστικό ταξίδι που συνεχίζεται, τονίζοντας ότι «πάντα στις δυσκολίες η Ελλάδα έστρεφε το βλέμμα της στην Ευρώπη και η Ευρώπη ήταν πάντα εδώ για την Ελλάδα». Αφού έκανε τις απαραίτητες αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, για τον οποίο, όπως είπε, η ένταξη στην τότε ΕΟΚ ήταν ένα «ιστορικό στοίχημα», χαρακτήρισε την ένταξη της χώρας μας στην Ευρώπη ως μια επιλογή με «εθνικό πρόσημο» και «διαχρονικό περιεχόμενο».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την πολιτική σημασία αυτής της επιλογής, λέγοντας ότι «η απόφαση εκείνη δεν πληρούσε πλήρως τα αυστηρά τεχνοκρατικά κριτήρια» και ότι, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής σημασίας «το πολιτικό φάσμα, με ελάχιστες εξαιρέσεις, συνέκλινε». Τονίζοντας ότι η σημερινή Ελλάδα είναι «μια διαφορετική χώρα από εκείνη που έκανε τότε τα πρώτα δειλά της βήματα στην Ευρώπη», αναφέρθηκε στην προσφορά της ΕΕ σε ότι αφορά την σταθερότητα της Δημοκρατίας, τους κανόνες του κράτους δικαίου, την οικονομική εξέλιξη, αλλά και την ενίσχυση της διπλωματικής φωνής της χώρας μας.

Το “καρφί” Μητσοτάκη

«Δεν έλλειψαν ασφαλώς και οι στιγμές που ο ρόλος της Ένωσης παρεξηγήθηκε» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα χρόνια της κρίσης και την εποχή των μνημονίων, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι «η Ευρώπη είναι κάτι περισσότερο από ένα Ταμείο», καθώς «προσφέρει δικαιώματα και γεννά υποχρεώσεις».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τον «θετικό απολογισμό» των τεσσάρων επιτυχημένων προεδριών που άσκησε η Ελλάδα στην ΕΕ, με αναφορές στην Συνθήκη του Μάαστριχτ, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, αλλά και το γεγονός ότι «πολλοί Έλληνες στελεχώνουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι «η ελληνική πορεία στην Ευρώπη δεν υπήρξε ανέφελη», επισημαίνοντας όμως ότι «σχετικά γρήγορα ο αντιευρωπαϊσμός έπαψε να αποτελεί επιχείρημα στην πολιτική σκηνή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ανέφερε ότι η παράταξη που εκπροσωπεί στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, πρόσθεσε ότι  αποτελεί «σκοτεινό διάλειμμα ο διχαστικός λαϊκισμός που επικράτησε το 2015» και ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις αντιστάθηκαν» και απέτρεψαν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. «Συνέτριψαν τη δημαγωγία μαζί με το διπλό αντιευρωπαϊκό ψέμα τόσο αυτό με τον αριστερό προσωπείο όσο και εκείνο με το προσωπείο του φασισμού και του μίσους» συμπλήρωσε.

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στον «λαϊκισμό που επικράτησε το 2015» προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «επέλεξε να κάνει μια εμπρηστική και διχαστική ομιλία στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ». «Δε μας ξαφνιάζει. Τόσος είναι» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας στον πρωθυπουργό «να μην ξαναπιάσει στο στόμα του τους όρους “προοδευτικές δυνάμεις” και “λαϊκισμός”».

Του επιστρέφει δε το “λαϊκιστές”, υποστηρίζοντας ότι «αυτός ήταν που προεκλογικά ντύθηκε Μακεδονομάχος και οργάνωνε συλλαλητήρια μίσους και διχασμού ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή, προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός». Τον καλεί τέλος, «πριν μιλήσει για λαϊκισμό να κοιτάξει στον καθρέφτη του και να εξηγήσει σε όλους αυτούς τους πολίτες που εξαπάτησε προεκλογικά, γιατί σήμερα τηρεί και τιμά τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά δεν τολμά να ψελλίσει το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας και να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας».

Κατά τα λοιπά η επετειακή αυτή ημέρα διανθίστηκε με φιλοφρονήσεις των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Θεσμών για την σημασία που έχει η συμμετοχή της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ. Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων τόνισαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, την αναγκαιότητα της μονιμοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης ως μηχανισμού της ΕΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας του επισήμανε μάλιστα την ανάγκη «αλλαγών» στη λειτουργία και στα εργαλεία της ΕΕ, στην μετά COVID εποχή, κάτι με το οποίο οκ. Σασόλι συμφώνησε, καλώντας σε έναν διάλογο «χωρίς ταμπού».

Έβαλε τα πράγματα στη θέση τους 

Στην αναγκαιότητα για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, χωρίς την απεμπόληση των εθνικών χαρακτηριστικών, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην ομιλία της στη διάρκεια του δείπνου, που παρέθεσε στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου. Η κα Σακελλαροπούλου μίλησε για μια επέτειο «με ισχυρούς συμβολισμούς, που υπερβαίνει την πολιτική συγκυρία, καθώς ανατρέχει στο κορυφαίο γεγονός της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας».

Η ίδια πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου δεν είχε μόνο οικονομικό ή κοινωνικό πρόσημο, «αλλά και κατεξοχήν θεσμικό και πολιτικό», επισημαίνοντας ότι η μεταπολιτευτική μας δημοκρατία «ήταν και είναι η πιο πλήρης του πολιτικού μας βίου». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι ελληνικοί θεσμοί επέδειξαν αντοχή και ότι «ουδέποτε εξέπνευσε η πίστη και η πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι πιο δυνατή και προστατευμένη μέσα στην Ευρώπη» και ότι «στην ευρωπαϊκή οικογένεια, βρίσκεται θεμελιακά η θέση της».

Επισημαίνοντας, ότι η οικονομική και η πανδημική κρίση κλόνισαν τα ευρωπαϊκά κράτη «και ανέδειξαν φυγόκεντρες δυνάμεις, με αναφορά στον ευρωσκεπτικισμό», η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Ευρώπη δεν γυρίζει πίσω». Τόνισε πάντως, ότι η αναδιάρθρωση της παραγωγικής και κοινωνικής βάσης της «περνά μέσα από την κοινωνική δικαιοσύνη, τον δίκαιο επιμερισμό των βαρών και την άμβλυνση των ανισοτήτων, ιδίως ανάμεσα στις χώρες του Βορρά και του Νότου».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version