ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κόντρα Κεραμέως-Πρυτάνεων για τον Δράκο

Κόντρα Κεραμέως-Πρυτάνεων για τον Δράκο

Με εντάσεις έγινε η σημερινή τηλεδιάσκεψη Πρυτάνεων για το θέμα της εξεταστικής περιόδου αλλά και για τις ανακοινώσεις σχετικά με την βία κατά καθηγητών. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ήθελε να βάλει στο ίδιο τσουβάλι την σκοτεινή περίπτωση του υποδίκου για τοκογλυφία και εκβίαση καθηγητή που ξυλοφόρτωσαν άγνωστα άτομα, με τον καθηγητή που γίνεται διαρκώς στόχος αντιεξουσιαστών στο Αριστοτέλειο για το θέμα των καταλήψεων.

Οι Πρυτάνεις αντέδρασαν έντονα και “δεν της πέρασε” της Κεραμέως, όμως έκανε πολύ δυσάρεστη εντύπωση η πεισμώδης επιμονή της να βγει κοινή ανακοίνωση για τους δύο καθηγητές. Οι Πρυτάνεις ήθελαν να διαχωριστεί οπωσδήποτε η μία περίπτωση από την άλλη, όπως και έγινε –και όπως εξάλλου ήταν αρμοδιότητά τους να γίνει. Επέμειναν και για μη δια ζώσης εξεταστική, αλλά εκεί “πέρασε” της υπουργού που επέβαλε την δια δια ζώσης διαδικασία, παρά τις έντονες διαφωνίες και καθηγητών και φοιτητών που ανησυχούν για την διασπορά του ιού, καθώς πολλοί καθηγητές, αλλά και φοιτητές, ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.

Πολλοί συνέδεσαν την επιμονή της για κοινή ανακοίνωση με τις πληροφορίες που φέρουν τον υπόδικο καθηγητή που ξυλοκοπήθηκε να έχει στενότατες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και την “στήριξη” που χρειάζεται προς το άτομό του, παρότι δικάζεται μεθαύριο, Παρασκευή. Η Κεραμέως ζήτησε σχεδόν επιτακτικά να υπάρξει μια κοινή ανακοίνωση στήριξης για τις επιθέσεις που δέχτηκαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ πανεπιστημίου κ. Παπαϊωάννου και ο Αναστάσιος Δράκος του Οικονομικού πανεπιστημίου.

Πολλοί ήταν οι Πρυτάνεις αντέδρασαν έντονα λέγοντας ότι ο κ. Δράκος είναι υπόδικος για πολύ σοβαρά αδικήματα και ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να ταυτιστεί το περιστατικό με του Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δέχεται απειλές με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας σε παράνομη κατάληψη αντιεξουσιαστών στο ίδρυμα.

Δύο οι ανακοινώσεις

Ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου συντάχθηκε με την υπουργό Παιδείας, αλλά ήταν τόσο κάθετη η πλειοψηφία, που τελικά δεν κατάφερε να πείσει τους συναδέλφους του να “πάνε με τα νερά” της υπουργού. Επέμειναν να βγει ανακοίνωση μόνον για τις επιθέσεις που δέχτηκε ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου, αλλά με τα “παζάρια” βγήκαν τελικά δύο χωριστές ανακοινώσεις.

Εκείνη που αφορά στον Πρύτανη του Αριστοτέλειου αναφέρει: «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι καθήκον των Πρυτανικών Αρχών είναι κατά προτεραιότητα η μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας και προστασίας εργαζομένων και εγκαταστάσεων. Στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, η βία, οι απειλές και οι προσωπικές προσβολές δεν έχουν θέση στο σύγχρονο δημόσιο πανεπιστήμιο. Η Σύνοδος, σε σχέση με τις επιθέσεις κατά του Πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Νίκου Παπαϊωάννου, καταδικάζει ενέργειες και δημοσιεύματα που στοχοποιούν Πρυτάνεις και σκόπιμα υποσκάπτουν το κύρος του θεσμού».

Η δεύτερη ανακοίνωση, για να γίνει και το “χατίρι” της υπουργού, αλλά και του Πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ, αναφέρει «Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι η χθεσινή εισβολή και προπηλακισμός διδάσκοντος και φοιτητών, από κουκουλοφόρους, εν ώρα μαθήματος στο ΟΠΑ, αποτελεί βάναυση καταπάτηση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ως ελεύθερου, ανοικτού και δημοκρατικού θεσμού».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι