Δραγασάκης για το στοίχημα των επενδύσεων

Δραγασάκης για να κερδηθεί το στοίχημα των επενδύσεων

Ο Γιάννης Δραγασάκης στο υπουργείο Οικονομίας, που καλείται να κερδίσει το στοίχημα των επενδύσεων. Ο Τσίπρας κάλυψε τυα κενά με μίνι ανασχηματισμό και αφήνει για την τελική ευθεία τη συγκρότηση κυβέρνησης εκλογών.

Σύνταξη SLpress.gr

Στην κενή θέση του Δημήτρη Παπαδημητρίου τοποθετείται ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραμένει και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν μία επιλογή για να μη διαταραχθεί η ισορροπία μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος είναι αρμόδιος και για το κρίσιμο εργαλείο του ΕΣΠΑ, και του υφυπουργού Στέργιου Πιτσιόρλα, δεδομένου ότι και οι δύο διεκδικούσαν το χαρτοφυλάκιο.

Κρίθηκε ότι ο Γιάννης Δραγασάκης έχει και το αξίωμα και το κύρος και βεβαίως τις ικανότητες να ηγηθεί του υπουργείου που εφεξής καλείται να παίξει πολύ πιο κρίσιμη ρόλο. Μετά την ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι κοινός τόπος πως το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και το ξεμπλοκάρισμα επενδυτικών σχεδίων, τα οποία για διάφορους λόγους λιμνάζουν εδώ και πολύ καιρό.

Κατά τα άλλα, στη θέση του Γιάννη Μουζάλα τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Βίτσας. Η μετακίνησή του δεν ήταν εύκολη, επειδή στο Μαξίμου έδιναν σημασία στο γεγονός ότι είχε καταφέρει να διαμορφώσει αρμονικές σχέσεις με τον Πάνο Καμμένο. Δεδομένου, όμως, ότι από την προηγούμενη θέση του είχε ασχοληθεί με το μεταναστευτικό και είχε αποδειχθεί αποτελεσματικός, τελικώς αποφασίσθηκε η μετακίνησή του. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, τον περιβάλλει εδώ και χρόνια με την εμπιστοσύνη του. Υπενθυμίζουμε ότι τον είχε προτείνει και επιβάλει ως γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη θέση του Δημήτρη Βίτσα, ως αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, τοποθετήθηκε ο Φώτης Κουβέλης, η είσοδος του οποίου στο κυβερνητικό σχήμα συζητείται εδώ και πολύ καιρό. Όπως είναι γνωστό, ο παλαίμαχος πολιτικός της ανανεωτικής Αριστεράς είχε αποχωρήσει με ένα τμήμα του Συνασπισμού και είχε ιδρύσει τη ΔΗΜΑΡ, η οποία είχε συνεργασθεί στην τριμερή κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Από ένα χρονικό σημείο και πέρα, όμως, επανέκαμψε πολιτικά στον ΣΥΡΙΖΑ και από τότε συζητείται η υπουργοποίησή του.

Κατά τα άλλα, στη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου ως υφυπουργός Εργασίας τοποθετείται ο Αθανάσιος Ηλιόπουλος. Στη θέση του προ καιρού αποχωρήσαντος και προερχόμενους από τους ΑΝΕΛ Κώστα Ζουράρι τοποθετήθηκε η προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. Αλλαγή έχουμε και στο υφυπουργείο Πολιτισμού. Προσετέθη ως υφυπουργός στο σκέλος του Πολιτισμού ο Κωνσταντίνος Στρατής, αρχαιολόγος και συνδικαλιστής του χώρου.

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, τελικώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να περιορίσει όσο το δυνατόν την έκταση των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Επικράτησε η άποψη πως δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση μεγάλων αλλαγών, προκειμένου να μην τροφοδοτηθεί η φημολογία πως υπάρχουν σκέψεις στο Μαξίμου για πρόωρες εκλογές. Κρίθηκε πως κάτι τέτοιο θα αποσπούσε την προσοχή και θα λειτουργούσε αποπροσανατολιστικά σε μία περίοδο που η προσοχή της κυβέρνησης είναι εστιασμένη σε δύο κρίσιμα ζητήματα:

  • Πρώτον, στο να ολοκληρωθεί γρήγορα η 4η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αφενός για την ελάφρυνση του χρέους, αφετέρου για τους όρους εξόδου από το Μνημόνιο το καλοκαίρι.
  • Δεύτερον, στο να προωθηθεί γρήγορα η διαδικασία της κάθαρσης, που πυροδοτήθηκε με την παραπομπή της δικογραφίας για το σκάνδαλο Novartis στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλωστε, στο μέτωπο αυτό θα έχουμε και πρόσθετες κινήσεις εκ μέρους της Δικαιοσύνης. Υπάρχουν, δηλαδή, σκανδαλώδεις υποθέσεις με πολιτικό άρωμα, οι οποίες βρίσκονται σε φάση διερεύνησης και το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν.

Αναφορικά με τον ευρύ ανασχηματισμό, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός τον αφήνει για την τελική ευθεία. Όταν θα έχει αποφασίσει οριστικά για τον χρόνο που θα στήσει κάλπες, τότε θα προβεί σε αυτή την κίνηση, με σκοπό να συγκροτήσει το κυβερνητικό σχήμα εκλογικού προσανατολισμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι