ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μητσοτάκης: 780€ ο κατώτατος μισθός – Τι λένε συνδικάτα και κόμματα

Μητσοτάκης: Στα 780 € ο κατώτατος μισθός - Τι λένε συνδικάτα και κόμματα,

Στα 780 € ορίζεται ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.  Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ανέφερε ότι το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού φτάνει στο 9,4%. Θετικό το μέτρο δήλωσε η ΓΣΒΕΕ ενώ η ΓΣΕΕ θεωρεί την αύξηση ανεπαρκή και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροτείνει 880 ευρώ. 

Όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός πρόκειται για την τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού. «Από την 1η Απριλίου θα φτάσει τα 780 ευρώ από τα 650 που ήταν το 2019» σημείωσε και πρόσθεσε: «Από τότε έχουν προστεθεί ετησίως σχεδόν τρεις επιπλέον μισθοί στο εισόδημα περίπου 600.000 εργαζομένων».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νέα αύξηση θα συμπαρασύρει τα επιδόματα ανεργίας και όλες τις παροχές που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Είπε επίσης ότι «το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί βρίσκεται στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, είναι όμως στις αντοχές των επιχειρήσεων».

«Δεν έχω αυταπάτες. Ξέρουμε ότι στη χώρα μας οι αμοιβές είναι ακόμα χαμηλές, ενώ πιέζονται ακόμα περισσότερο από τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Η νέα αυτή αύξηση προφανώς και δεν λύνει το πρόβλημα, σίγουρα όμως προσφέρει μια πολύ σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε. Ανέφερε επιπλέον ότι η εθνική οικονομία παραμένει σε μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα να στηριχθούν οι εργαζόμενοι με μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, γιατί το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το καρπώνονται δίκαια όλοι».

Η ΓΣΕΕ για την αύξηση

«Η ανακοίνωση του ύψους του νέου κατώτατου μισθού βρίσκεται μακριά από τις απαιτήσεις των πιο φτωχών εργαζομένων και δεν τους επιτρέπει να καλύπτουν βασικές ανάγκες διαβίωσης» τονίζει η ΓΣΕΕ. Όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε να βρίσκεται στα 826 ευρώ. «Η θέση της Συνομοσπονδίας είναι σαφής και τεκμηριωμένη: Η ΓΣΕΕ έχει αναλύσει με επιχειρήματα την αναγκαιότητα ο κατώτατος μισθός να βρίσκεται στο 60% του διάμεσου μισθού συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό, δηλαδή στα 826 ευρώ» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΒΕΕ

Θετική για την αγορά η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κινείται εντός της πρότασης της ΓΣΕΒΕΕ. Στην παρούσα συγκυρία, που ο υψηλός πληθωρισμός έχει μειώσει τα εισοδήματα, η σχετική παρέμβαση για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζόμενων-καταναλωτών είναι θετική για τη αγορά». Αυτό επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της για την αύξηση του κατώτατου μισθού, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να μεριμνήσει και για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, «ιδιαίτερα των μικρών και πολύ μικρών, όπου το κόστος λειτουργίας τους λόγω των ανατιμήσεων έχει εκτιναχθεί».

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπαρκής και ψηφοθηρική αύξηση

«Υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής για την κυβερνητική υποκρισία και τη συγκάλυψη της τραγωδίας των Τεμπών, ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα να ανακοινώσει αύξηση του κατώτατου μισθού. Ακόμα και έτσι, ωστόσο, είναι πολύ λίγο και πολύ αργά», αναφέρει σε δήλωση της η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και προσθέτει: «Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, η θέσπιση ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό, το ξεπάγωμα των τριετιών και η κατοχύρωση και διεύρυνση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελούν την ελάχιστη ρεαλιστική και ουσιαστική προϋπόθεση ώστε να πάρουν μία ανάσα οι εργαζόμενοι».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version