ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην αντεπίθεση ο Μητσοτάκης – Ερώτημα Τσίπρα για παρακολούθηση Φλώρου

Μαίνεται η αντιπαράθεση για τον Παππά και τους "μπαταχτσήδες"

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρωτολογία του στην Βουλή για το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της ΕΥΠ και του πλαισίου των παρακολουθήσεων, ενώ απάντησε και στα δημοσιεύματα τα οποία συνέδεσε με την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως δείγμα αυτοκριτικής εκλαμβάνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι «από εδώ και στο εξής ο διοικητής της ΕΥΠ θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός, ούτε δημοσιογράφος ούτε ιδιώτης μάνατζερ», αν και το απηύθυνε στον Αλέξη Τσίπρα. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο καλύπτει κενά του μέχρι τώρα πλαισίου και προβλήματα που παρουσιάστηκαν, τα οποία όμως απέδωσε στις τεχνολογικές εξελίξεις και στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο. Ως στόχο του νομοσχεδίου περιέγραψε την εναρμόνιση των αναγκών της εθνικής ασφάλειας με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι διορθώνει θεσμικά το ισχύον πλαίσιο.

Ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στην αντεπίθεση για την υπόθεση των υποκλοπών, δεν απάντησε στα ερωτήματα που έχει θέσει μέχρι τώρα η αντιπολίτευση αλλά χαρακτήρισε «εβδομαδιαίο σίριαλ αθλιότητας», τις αποκαλύψεις ονομάτων από τα ΜΜΕ δίχως όπως υποστήριξε «ποτέ να δημοσιεύεται κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς». «Δεν περίμενα τίποτε διαφορετικό από εκείνους που έστησαν την σκευωρία της Novartis. Οι ισχυρισμοί αυτοί εκτοξεύονται σε μία περίοδο που η πολιτεία και οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Εμπλέκετε στα σχέδιά σας και το πρόσωπο του Κωνσταντίνου Φλώρου. Όλα έχουν ένα όριο το κομματικό συμφέρον σταματά εκεί που αρχίζει το πατριωτικό καθήκον». Χαρακτήρισε τον εκδότη του Documento εθνικό συκοφάντη και «παραμύθια τις αιτιάσεις στις ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή». Και πρόσθεσε: «γιατί συνδέετε τα παράνομα λογισμικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις; Ρώτησε αν το λογισμικό Pegasus χρησιμοποιήθηκε επί των ημερών του για την παρακολούθηση πολιτικών του αντιπάλων. Ρώτησε επίσης γιατί άλλαξε τον ποινικό νόμο κάνοντας πλημμέλημα από κακούργημα το αδίκημα της υποκλοπής και γιατί αποποινικοποιήθηκε το αδίκημα της εμπορία και διακίνησης λογισμικών».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης και ζήτησε και από τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει την εμπιστοσύνη του. Κλείνοντας απευθύνεται στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι αν καταψηφίσει επί της αρχής θα είναι σαν να απορρίπτει τους όρους για τα προσόντα του διοικητή της ΕΥΠ και για την απαγόρευση των παράνομων λογισμικών. Συνέδεσε τον πολιτικό θόρυβο με την προοπτική των εκλογών λέγοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε».

Ερώτημα Τσίπρα για Φλώρο

Στο κρίσιμο και επίμονο ερώτημα που μπορεί να οδηγήσει στην παραίτηση του πρωθυπουργού έθεσε μετ’ επιτάσεως στην ομιλία του στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του παράλληλα «θράσος και δειλία ως χαρακτηριστικά της ενοχής του στην υπόθεση των υποκλοπών»

«Υπάρχει περίπτωση να ήταν υπό νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, όπως ο κ. Ανδρουλάκης, ο υπουργός σας ο κ. Χατζηδάκης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρος;», ρώτησε ο Αλέξης Τσίπρας και προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει καθαρά στην δευτερολογία του και στην περίπτωση που η απάντηση είναι θετική τότε να παραιτηθεί.

Παρέμεινε έτσι το ερώτημα εάν ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει το αντίστοιχο έγγραφο και εάν σε αυτή την περίπτωση θα το παρουσιάσει. Σημείωσε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση ο ίδιος θα κινηθεί εντός του πλαισίου της νομιμότητας.

«Το χαρακτηριστικό των ενόχων είναι το θράσος και η δειλία», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ο κ . Μητσοτάκης επί ενάμισι μήνα κρύφτηκε και απέφυγε να προσέλθει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποδεικνύοντας την δειλία του. Σήμερα αποδεικνύει και το δεύτερο χαρακτηριστικό της ενοχής, το θράσος». Έκανε σύνδεση με τις τοποθετήσεις για το θέμα των πρώην πρωθυπουργών της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά (χθες) λέγοντας:

«Αυτό που σας βαραίνει πιο πολύ είναι ότι ακόμη και σημαίνοντα στελέχη της παράταξής σας οι δύο πρώην πρωθυπουργοί λένε ότι η επίκληση του απορρήτου επιβαρύνει την δημοκρατία και την παράταξή σας. Οι σταγόνες που δέχεστε δεν είναι από την βροχή αλλά από την παράταξή σας». Παρέθεσε δε τις αναφορές του Κώστα Καραμανλή «ότι η επίκληση του απορρήτου υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημοσίου» καθώς και την χθεσινή του Σαμαρά «για την βολική επίκληση του απορρήτου». Είπε χαρακτηριστικά: «Αποχαρακτηρίστε τώρα το απόρρητο, αν είστε αθώος και συνδράμετε στο έργο της ΑΔΑΕ για να προκύψει αν γίνονταν οι νόμιμες επισυνδέσεις από την ΕΥΠ».

Σκληρή επίθεση Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδόμησε το σκεπτικό του πρωθυπουργού για τον νέο νόμο (ότι θεραπεύει τα  κενά του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου), λέγοντας ότι ήταν η πολιτική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη που προκάλεσε τις υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων, στρατιωτικών και όχι το κενό στο προηγούμενο νομικό πλαίσιο και ήταν η πολιτική απόφαση συγκάλυψης σε όλα τα στάδια της διερεύνησης και όχι το θεσμικό κενό στη λειτουργία της Βουλής και της ΑΔΑΕ.

Ακολούθως έθεσε μία σειρά ερωτήματα στον πρωθυπουργό συγκεφαλαιώνοντας τις μέχρι τώρα εξελίξεις: «Ποιος αποφάσισε με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση να πάρει στην ευθύνη του Πρωθυπουργικού γραφείου την ΕΥΠ; Ποιος διόρισε επικεφαλής κάποιον που δε πληρούσε τα τυπικά, σύμφωνα με το νόμο, προσόντα; Ποιος αποφάσισε να φέρει προς ψήφιση διάταξη που απαγόρευσε στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, να ενημερώνει όσους έπεσαν θύματα παρακολούθησης;

Ποιος αποφάσισε να μην κληθούν στην εξεταστική επιτροπή κρίσιμα πρόσωπα, τα οποία σχετίζονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών; Ποιος παρεμπόδισε την ΑΔΑΕ στον έλεγχο, τον οποίο οφείλει να ασκεί στην ΕΥΠ, που οδήγησε τον κ. Ράμμο να κάνει λόγο για τείχος σιωπής και για άρνηση συνεργασίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών; Ποιος επικαλέστηκε το απόρρητο για να αδρανοποιήσει στην πράξη την ίδια την εξεταστική επιτροπή; Ποιος αρνείται να δώσει τα έξι ονόματα των αστυνομικών υπαλλήλων, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα το Βήμα μάλιστα, τα οποία είχαν αποσπαστεί στο ΚΕΤΥΑΚ για να χειρίζονται το Predator για λογαριασμό της ΕΥΠ; Ποιος; Κάποιος τρίτος; Εσείς τα αποφασίσατε όλα αυτά».

Απάντησε στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις αποκαλύψεις του Τύπου λέγοντας: «Εμφανίζεστε σαν θύμα και όχι θύτης, θύμα συκοφαντικών δημοσιευμάτων. Λέτε ότι οι δημοσιογράφοι δεν παρουσιάζουν αποδείξεις είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: Αυτούς τους άθλιους δημοσιογράφου γιατί δεν τους μηνύετε; Και παράλληλα τους απειλείτε, ότι αν παρουσιάσουν αποδείξεις θα πάνε φυλακή. Αυτό κάνετε απειλείτε και εκβιάζετε.  Από τη μία τους ζητάτε στοιχεία και από την άλλη τους απειλείτε ότι αν τα παρουσιάσουν θα πάνε φυλακή».

«Το νομοσχέδιο προσπαθεί εκ των υστέρων να προσδώσει νομιμοποίηση στο έγκλημα που διαπράξατε, είναι ένα νομοσχέδιο συγκάλυψης» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι υποκλοπές ήταν τακτική διακυβέρνησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version