ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπελάδες για τον επίδοξο γκουρού της Νέας Δεξιάς Στιβ Μπάνον

Μπελάδες για τον επίδοξο γκουρού της Νέας Δεξιάς Στιβ Μπάνον, Νεφέλη Λυγερού
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Μπελάδες έχει ο πρώην σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Ντόναλντ Τραμπ Στιβ Μπάνον, καθώς παραδόθηκε στο FBI έπειτα από τις ποινικές κατηγορίες που του απήγγειλε εξεταστική επιτροπή του Κογκρέσου, η οποία ερευνά τον ρόλο του στην εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου. Ο Μπάνον είναι ο πρώτος πολιτικός που διώκεται για τα γεγονότα, που χαρακτηρίστηκαν “απόπειρα πραξικοπήματος”, υποκινούμενη από τον ίδιο Τραμπ.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την άσκηση διώξεων εις βάρος του πρώην προεδρικού συμβούλου και επικεφαλής του αμφιλεγόμενου ειδησεογραφικού ιστότοπου Breitbart με κατηγορίες για περιφρόνηση του Κογκρέσου, για την μη συνεργασία του με την επιτροπή της Βουλής και την άρνησή του να προσκομίσει αρχεία και έγγραφα. «Γκρεμίζουμε το καθεστώς Μπάιντεν… Θέλω να παραμείνετε συγκεντρωμένοι… Όλο αυτό είναι θόρυβος», ανέφερε ο Μπάνον στους δημοσιογράφους, λίγο πριν παραδοθεί στις αμερικανικές αρχές.

Η κατηγορία περί περιφρόνησης του Κογκρέσου αποτελεί πλημμέλημα που τιμωρείται με φυλάκιση έως και ενός έτους και μέγιστο πρόστιμο 1.000 δολάρια. Ο Μπάνον, που υπήρξε αρχιτέκτονας της εκλογής Τραμπ, αν και απομακρύνθηκε από τον πρώην πρόεδρο το 2017, φέρεται να ήταν σε συνεννόηση μαζί του, τις ημέρες που προηγήθηκαν της εισβολής στο Καπιτώλιο. Ο Μπάνον, κινούμενος στην γραμμή Τραμπ, υποστηρίζει πως η νίκη Μπάιντεν ήταν προϊόν νοθείας.

Δεν πάει πολύς καιρός που ο θεωρούμενος “γκουρού” της αμερικανικής Ακροδεξιάς, είχε επιδιώξει να διαδραματίσει ρόλο καθοδηγητή των κομμάτων της Νέας Δεξιάς στην Ευρώπη, την οποία αποκαλούσε «δεύτερο σπίτι του». Ο Μπάνον μετείχε σε διασκέψεις του κόμματος  “Εναλλακτική για την Γερμανία”, σε βαθμό που κάποιοι να ισχυρίζονται πως είχε στήσει εκεί το “αρχηγείο του”.

Γκουρού της Νέας Δεξιάς

Η Ισπανία, επίσης, αποτελούσε συνηθισμένη προορισμό του. Ο ίδιος είναι, άλλωστε, ένθερμος υποστηρικτής του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, με την ηγεσία του οποίου συναντιόνταν συχνά στην Μαδρίτη. Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais είχε χαρακτηρίσει τους Ματέο Σαλβίνι και Βίκτορ Όρμπαν σαν τους σημαντικότερους πολιτικούς σήμερα στην Ευρώπη, σαν τους «μοναδικούς λογικούς ηγέτες της ηπείρου».

Αυτός είναι ένας λόγος που φρόντιζε να απολαμβάνει συχνά-πυκνά την ομορφιά της Ρώμης. Σύμφωνα με πληροφορίες είχε αναλάβει ρόλο άτυπου συμβούλου του Σαλβίνι, τον οποίο συγκατέλεγε στους προσωπικούς του φίλους. Φέρεται να ήταν αυτός που τον είχε προτρέψει να συνεργαστεί με το “Κίνημα 5 Αστέρων” για τον σχηματισμό κυβέρνησης, πράγμα που ο Σαλβίνι είχε κάνει, παρά τις αντιρρήσεις του κόμματός του. Βέβαια, μετά την συμμετοχή Σαλβίνι στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, ο Μπάνον έχει έρθει πιο κοντά με την Τζόρτζια Μελόνι, των “Αδελφών της Ιταλίας”.

  Σιωπή Τσίπρα για τον φράχτη – Θα γίνει λέει ο Μητσοτάκης – "Ναι" από Ανδρουλάκη (upd)

Ο Μπάνον φιλοδοξούσε να ενορχηστρώσει ένα κοινό μέτωπο των κομμάτων της Νέας Δεξιάς εν όψει των ευρωεκλογών του 2019, οραματιζόμενος μέσω αυτού την καθολική ανατροπή του υπάρχοντος ευρωπαϊκού καθεστώτος. Ουσιαστικά επεδίωκε να ενώσει κάτω από μία ομπρέλα όσα κόμματα ζητούν ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας έναντι των Βρυξελλών, υιοθετούν σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό, απαιτούν αυστηρό έλεγχο των συνόρων και εμμέσως πλην σαφώς υψώνουν τη σημαία κατά του Ισλάμ.

Μέγας στόχος του Μπάνον ήταν το κόμματα της Νέας Δεξιάς στην Ευρώπη να συγκροτήσουν κοινή ευρωομάδα, ικανή να ανταγωνιστεί αυτή των τριών μεγαλύτερων ευρωπαϊκών πολιτικών οικογενειών, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και οι ακροδεξιοί ηγέτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δημιουργήσουν μια ευρωομάδα, οι ανταγωνισμοί που υπάρχουν ανάμεσα τους είναι ένα εμπόδιο. Αυτούς είχε επιχειρήσει να παρακάμψει ο Μπάνον. «Ο Στιβ Μπάνον κατέστρεψε το κατεστημένο στις ΗΠΑ. Τώρα θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη», περιέγραφαν οι New York Times, παρουσιάζοντας τον ευρωπαϊκό ρόλο του.

Στον αντίποδα του Σόρος

Ο Μπάνον έρχονταν σε επαφή και εκπαίδευε τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, προσφέροντάς τους το ιδεολογικό αφήγημα και την πείρα της εκλογικής νίκης του Τραμπ. Με τον τρόπο αυτό δημιούργησε ένα πολιτικό franchise. Νόμος, τάξη και οικονομία είναι το τρίπτυχό του. Υποστηρίζει την ιδέα μίας χριστιανικής-ιουδαϊκής Δύσης, δίνοντας έμφαση «στην παραδοσιακή οικογένεια, στις κοινωνικές δομές και στον πόλεμο ενάντια στον πολιτισμό του μαρξισμού».

«Προσπαθώ να τους εμπνεύσω κίνητρα, να πιστεύουν αυτό που κάνουν και το οποίο εκεί έξω είναι εκείνο που μετράει περισσότερο», τόνιζε. «Οι εκλογές βρίσκονται στα χέρια τους. Αυτό είναι που καθημερινά έκανα με τον Τράμπ». Μεταλαμπάδευε, λοιπόν, στην ηγεσία αυτών των κομμάτων μία επικοινωνιακή συνταγή που την περιέγραφε σαν «μοντέρνα πολιτική αναμεμιγμένη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με το επαρκές μήνυμα που της προσδίδουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο,  βρίσκεται στον αντίποδα του Τζωρτζ Σόρος. «Είναι χωρίς αμφιβολία πανέξυπνος. Από την άλλη, όμως, και ο διάβολος είναι», έχει πει για τον ιδεολογικό εχθρό του. Το γεγονός ότι αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα του Σόρος, όμως, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι υιοθετεί και τις μεθόδους του. Όπως ο δαιμόνιος επιχειρηματίας δημιούργησε πανεπιστήμιο για την διάχυση της παγκοσμιοποίησης, έτσι και ο Μπάνον ίδρυσε το “Ινστιτούτο Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας”.

  Κράτος-παιδική χαρά – Όταν η καρέκλα σκοτώνει τη λογική

Σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του 13ου αιώνα στην κορυφή ενός βουνού στην Ιταλία, δύο ώρες νοτιοανατολικά της Ρώμης, χωρίς σήμα κινητής τηλεφωνίας, με έναν φύλακα, έναν καλόγερο που διανύει την ένατη δεκαετία της ζωής του και 19 γάτες, είχε συγκροτήσει μια σχολή μαχητών της Ακροδεξιάς. Επικεφαλής εκεί είναι ο Βρετανός συνεργάτης του Μπένζαμιν Χάρνγουελ. Στον ελεύθερο χρόνο του, μάλιστα, ο Χάρνγουελ λέει ότι μαθαίνει στα ελληνικά την Αγία Γραφή για να μπορεί να τη διαβάζει στο πρωτότυπο.

Ο Μπάνον και η Ελλάδα

Όπως ήταν φυσικό, η Ελλάδα δεν είχε αφήσει αδιάφορο τον Μπάνον, ειδικά μετά την Συμφωνία των Πρεσπών και τις μαζικές διαδηλώσεις, αλλά και την διαρκή ένταση στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όντας ακόμα στο πλευρό του Τραμπ είχε δηλώσει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της Αμερικής είναι η Τουρκία και όχι το Ιράν. Υπάρχουν πληροφορίες ότι συνεργάτες του είχαν επαφές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, χωρίς, όμως, να εντοπίσει αυτό που γύρευε. Σύμφωνα με πληροφορίες, πίστευε ότι στην Ελλάδα συμπυκνώνεται η θέση ότι ο δεξιός πατριωτικός χώρος εμφανίζει κινητικότητα, χωρίς, όμως, να έχει βρει ικανό εκφραστή. Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι ότι είχε επιδιώξει να εμπλουτίσει το αντιευρωπαϊκό του κίνημα και με Έλληνες συνεργάτες.

Αξίζει να θυμίσουμε ότι για ένα μεγάλο διάστημα, ο Μπάνον ήταν ο άνθρωπος που στην ουσία έκανε κουμάντο στον Λευκό Οίκο. Τον είχε εγκαταλείψει εξαιτίας της παρασκηνιακής σύγκρουσής του με το ζεύγος Ιβάνκα-Τζάρεντ. Ο γαμπρός του Τραμπ ήταν αντίθετος με το γεγονός ότι ο Μπάνον υπαγόρευε αποφάσεις με ιδεολογικά κριτήρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρήγμα ανάμεσά τους.

Απόφοιτος του Harvard Business School, στην αρχή της καριέρας του ο Μπάνον εργάστηκε στην Goldman Sachs. Στη συνέχεια υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και αργότερα αποφάσισε να εργαστεί στο Χόλιγουντ ως μικροπαραγωγός ταινιών και σειρών. Το 2012 πήρε τα ηνία του Breitbart News, μιας ιστοσελίδας με ακροδεξιό πρόσημο. Ο Μπάνον συνέβαλε καθοριστικά στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, καθώς ήταν ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε διάφορα δημοσιεύματα, μέσω του Breibart News, μεταξύ αυτών και εκείνα που έπληξαν τη Χίλαρι Κλίντον. Τώρα, φαίνεται πως εργάζεται για την επιστροφή του πρώην Αμερικανού προέδρου, υπολογίζοντας στην φθορά της κυβέρνησης Μπάιντεν.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι