Ο φασισμός των "αντίφα"

Καραμπελιάς Γιώργος
1377
Ο φασισμός των

Η επίθεση στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37 και Σόλωνος), η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί τις 31ης Μαΐου 2018 με σφυριά από ομάδα ανεγκέφαλων "αντίφα" και η καταστροφή της βιτρίνας του βιβλιοπωλείου, με απόλυτη αδιαφορία για την τύχη των εργαζόμενων σε αυτό, αποτελεί μια ακόμα τυπική έκφραση του ολοκληρωτισμού που θάλλει τα τελευταία χρόνια στα Εξάρχεια και όχι μόνο: Πολιτική του μίσους, λατρεία της βίας, ποινικοποίηση και καταδίωξη κάθε διαφορετικής φωνής. Αυτά είναι τα υλικά μιας δραστηριότητας που υιοθετεί μια ρητορική ενός δήθεν αντιφασισμού, μόνο και μόνο για να συγκαλύψει τον δικό της φασιστικού χαρακτήρα σκοταδισμό.

Επιπλέον, οι εμπνευστές και οι αυτουργοί αυτής της φασιστικού τύπου ενέργειας είχαν το θράσος να κυκλοφορήσουν και ανακοίνωση, με την οποία επαίρονται για την επαίσχυντη πράξη τους, προετοιμάζοντας στην ουσία το έδαφος για νέες επιθέσεις. Και προφανώς, όπως πάντα, οι δειλοί και όσοι κινούνται στο σκοτάδι, δεν τόλμησαν να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους. Υπογράφουν με την πολύ εύγλωττη υπογραφή... «Πρακτόρισσες 315», παρότι την επίθεση κατά του βιβλιοπωλείου δεν την διέπραξαν κοπέλες, αλλά νεαροί χουλιγκάνοι, που είναι μάλλον αμφίβολο εάν ήξεραν ενάντια σε ποιους και σε τι επιτίθενται.

Αυτός ο νέος ολοκληρωτισμός, στην πραγματικότητα είναι βαθύτατα συστημικού χαρακτήρα. Πρόκειται για έναν αντιεξουσιαστικά μασκαρεμένο νεοφιλελευθερισμό που αξιώνει να πραγματώσει «εδώ και τώρα» τα εγωκρατικά πρότυπα του τελευταίου: Εξ ου και η ισοπεδωτική επίθεση στην εθνική ταυτότητα, στο φύλο, στην οικογένεια, ως μορφές «πρωταρχικής κοινοκτημοσύνης», και εν τέλει ενάντια σε κάθε συλλογική ταυτότητα.
Επειδή εδώ είναι Ελλάδα και Βαλκάνια, αυτός ο νεοφασισμός της παγκοσμιοποίησης, μέσα στο εθνομηδενιστικό του παραλήρημα έρχεται να ταυτιστεί με τον παλαιό, πατροπαράδοτο φασισμό, σε δύο επίπεδα:

Πρώτον, με τον «Χίτλερ της Ανατολίας» Ταγίπ Ερντογάν και το νεοοθωμανικό του σύστημα. Αφού το «έθνος» τους είναι ο υπέρτατος εχθρός τους, οδηγούνται στην ανοιχτή και ομολογημένη ταύτιση με ένα καθεστώς εσωτερικά αυταρχικό και εξωτερικά επεκτατικό. Ένα καθεστώς που ασκεί «γενοκτονίες διαρκείας» έναντι σχεδόν όλων του των γειτόνων, και έχει σπάσει κάθε ρεκόρ καταστολής εναντίον κάθε αντιπολίτευσης μέσα στην χώρα.

Άραγε που ακούστηκε «αντιεξουσιαστές» να επικροτούν την ομηρεία των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, την αμφισβήτηση της Θράκης και του Αιγαίου, την κατοχή της Κύπρου, τις πολεμικές κραυγές που μας απευθύνει ο τέταρτος μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο, και παραπέρα, την γενοκτονία των Κούρδων, την καταπίεση των Αλεβιτών, τη συνεργασία με το ISIS, το κυνήγι ενάντια σε κάθε δημοκράτη κοσμικό πολίτη της Τουρκίας;

Δεύτερον, με τους ίδιους τους... Χρυσαυγίτες και την άκρα Δεξιά, στοχοποιώντας από κοινού το Άρδην και τον αντιστασιακό δημοκρατικό πατριωτισμό. Έτσι στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, στοχοποιείται το βιβλιοπωλείο και συγκεκριμένα ο Γιώργος Καραμπελιάς, γιατί κινούνται «πέραν της Αριστεράς και της Δεξιάς» και καταθέτουν απόψεις που βρίσκουν ανταπόκριση από την κεντροδεξιά μέχρι το εσωτερικό του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Γεγονός που προφανώς και εξοργίζει τους Λευκούς και Μαύρους ολοκληρωτιστές, το αντιθετικό δίδυμο χρυσαυγιτών και «αντίφα», διότι σπάει τον φαύλο κύκλο του αλληλοτροφοδοτούμενου χουλιγκανισμού τους. Εξάλλου, αυτός ο συστημικός στην πραγματικότητά ψευδοαντιφασισμός, σπονσοράρισε, με συνθήματα όπως «Έλληνες σκάστε», την ενίσχυση της Χρυσής Αυγής εκτοξεύοντάς τους από το 0,1% στο 7 και το 8%.

Οι επιτιθέμενοι, γνώριζαν πολύ καλά ότι το Άρδην, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, δέχθηκε οργανωμένη επίθεση από τους Χρυσαυγίτες, με επικεφαλής τον υποψήφιο βουλευτή τους στης Φθιώτιδα, Γκλέτσο, με ροπαλιές και κραυγές... «έξω οι αναρχικοί». Τελικά τράπηκαν σε φυγή κυνηγημένοι από τα μέλη του μπλοκ του Άρδην και αυθόρμητους συμπαραστάτες. Το αποσιωπούν, ωστόσο, από την γκεμπελική τους μονταζιέρα, γιατί η αναφορά στην επίθεση θα στερούσε κάθε άλλοθι από την δικιά τους.

Ο στόχος αυτών των λυσσαλέων επιθέσεων είναι προφανής. Να εμποδιστεί οποιαδήποτε δημοκρατική πατριωτική και αντιιμπεριαλιστική φωνή, για να επιβιώνουν μόνο οι άσπονδοι φίλοι-εχθροί τους οι χρυσαυγίτες, ώστε να μπορούν να παίζουν το γνωστό δίδυμο που τόσο βολεύει τόσο αυτούς όσο και τους χρυσαυγίτες.

Οι άνθρωποι αυτοί είναι εθελούσιοι απολογητές του συστήματος της παγκοσμιοποίησης. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι ανάγκη να υπάρξει ένα μέτωπο απέναντι σε αυτές τις λογικές και τις νοοτροπίες. Η ανάγκη να απομονωθούν δεν έχει να κάνει με το αν συμφωνεί κανείς με τις απόψεις του Άρδην ή οποιουδήποτε άλλου. Έχει να κάνει με το αν κανείς, πρώτιστα, διατηρεί ακόμα τον εγκέφαλο μέσα στο κεφάλι του, και κατά δεύτερο λόγο για να μην ξεφτιλιστεί κάθε έννοια κινήματος και αμφισβήτησης με την κατάντια τέτοιων πράξεων...

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.