Ο θεσμικός λαϊκισμός και η εξομολόγηση στον λαό

Ο θεσμικός λαϊκισμός και η ηθική της πολιτικής, Μάκης Ανδρονόπουλος

Η υιοθέτηση λαϊκιστικών μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης, στον απόηχο της παραίτησης Αντωνοπούλου, δεν επαρκεί. Χρειάζεται εξομολόγηση και κοινωνία των αχράντων μυστηρίων έναντι του λαού.

Γράφει ο Μάκης Ανδρονόπουλος  – 

Η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο να καταρρεύσει το όποιο «ηθικό πλεονέκτημα» της έχει απομείνει, ετοιμάζεται να καταργήσει την επιδότηση ενοικίου για τους βουλευτές της επαρχίας και τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Το επίδομα δεν πρέπει να καταργηθεί, απλώς πρέπει να μπούνε εισοδηματικά κριτήρια, ιδιαίτερα για όσους βουλευτές εξακολουθούν να ασκούν επάγγελμα και ίσως να μειωθεί στα 800 ευρώ το μήνα.

Στην πραγματικότητα, η Βουλή θα έπρεπε να αγοράσει δυο-τρεις πολυκατοικίες στην Πλατεία Βικτωρίας για παράδειγμα, να τις ανακαινίσει, να τις επιπλώσει και να παρέχει δωρεάν τα διαμερίσματα στους βουλευτές που τα χρειάζονται. Η ακύρωση του νόμου που κατάγεται από την περίοδο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση θα ήταν ένας θεσμικός λαϊκισμός. Άλλωστε, στην πολιτική δεν υπάρχει ηθική, όπως ξέρουμε από την περίπτωση του Λένιν που έφτασε στην Αγία Πετρούπολη με χρηματοδότηση του Κάιζερ, για να σταματήσει τον πόλεμο, ή το περίφημο σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ που οδήγησε στον διαμελισμό της Πολωνίας.

Στην πολιτική ηθική δεν υπάρχει, όπως άλλωστε και στην καθημερινή ζωή. Η ηθική είναι κατασκεύασμα της εκκλησίας και της εξουσίας. Αντίθετα, εκείνο που υπάρχει είναι η ανθρωπιά και το αίσθημα του δικαίου, και βεβαίως η αλήθεια. Στην πολιτική η αλήθεια αποτελεί τεράστιο όπλο εάν διατυπώνεται εγκαίρως και κυρίως πριν τα γεγονότα. Η αλήθεια εκ των υστέρων είναι κι αυτή μέσο μικροπολιτικής. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πολλές ευκαιρίες να πει εγκαίρως αλήθειες, αλλά δεν το έκανε.

Αποκορύφωμα ήταν η μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ. Η ανάληψη ευθυνών ή η αυτοκριτική είναι υποκριτικά μέσα του παλιού κόσμου που φεύγει. Εάν πράγματι, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξούν να αποτελέσουν το καινούργιο, έχουν ελάχιστο χρονικό διάστημα να πουν τις αλήθειες που είναι αναγκαίες για να προχωρήσουμε. Η αλήθεια αν ειπωθεί εγκαίρως αποκτά κύρος πολιτικά μεταφράσιμο και ακυρώνει τον λαϊκισμό των άλλων. Ειδικά στην οικονομία που η βία έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Η επίλυση δύο εθνικών ζητημάτων και ο τερματισμός του μνημονίου, αν και είναι βαρυσήμαντα ιστορικώς ζητήματα, δεν επαρκούν για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος. Ούτε ο θεσμικός λαϊκισμός επαρκεί. Χρειάζεται εξομολόγηση και κοινωνία των αχράντων μυστηρίων έναντι του λαού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version