ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αποπομπή Σπυράκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Τί είπε ο Μητσοτάκης (upd)

Αποπομπή Σπυράκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Τί απαντά η ΝΔ για το αίτημα άρσης της ασυλίας της

Η είδηση πως ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας των Ευρωβουλευτών Μαρία Σπυράκη και Εύας Καϊλή (για υπόθεση που δεν σχετίζεται για το Qatar Gate) προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση. «Πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την υπόθεση, σε δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

Ερωτηθείς για την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στους δημοσιογράφους ότι «δεν έχω πλήρη εικόνα. Επιτρέψτε μου να ενημερωθώ και θα σας απαντήσω». Προηγουμένως, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε «αν ο κ. Μητσοτάκης θα αποπέμψει την κα Σπυράκη ή θα κάνει πως δεν την γνωρίζει όπως την κα Καϊλή.

«Για άλλη μια φορά οι βελγικές αρχές δείχνουν τι σημαίνει διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς και απάτης, σε αντίθεση με το αίσθημα αδικίας και τη διαρκή συγκάλυψη στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη… Οι άριστοι αποδεικνύονται συνεπείς μόνο στη διαφθορά και το διασυρμό της χώρας εντός και εκτός συνόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωσε που εξέδωσε νωρίτερα η ΝΔ (πριν την δήλωση του πρωθυπουργού) ανέφερε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμπλέξει ανόμοια πράγματα για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatar Gate. Η ίδια η κυρία Σπυράκη έχει δηλώσει ότι αποδέχεται το αίτημα άρσης της ασυλίας της, προκειμένου να διαφανεί ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και ότι η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καταλαβαίνουμε την αντιπολιτευτική απελπισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας περιμένουμε τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών».

Προηγουμένως, την άρση της ασυλίας Καϊλή και Σπυράκη, ζήτησε ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Σήμερα, σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται από το δίκαιο της Ένωσης, ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση της ασυλίας της κ. Εύας Καϊλή, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και της κ. Μαρίας Σπυράκη, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Βάσει ερευνητικής έκθεσης που έλαβε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), υπάρχουν υπόνοιες απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ, σε σχέση με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης και ιδίως όσον αφορά τις αποδοχές των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών. Σύμφωνα με το εφαρμοστέο εθνικό δίκαιο, η Εύα Καϊλή και η Μαρία Σπυράκη απολαύουν του τεκμηρίου αθωότητας».

Η Μαρία Σπυράκη σε δήλωσή της αναφέρει: «Ευχαρίστως αποδέχομαι το αίτημα άρσης της ασυλίας μου προκειμένου να διαφανεί ότι δεν έχω ούτε ένα ευρώ οικονομική διαφορά με το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Το θέμα αφορά το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη μου ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρό προσωπικό πρόβλημα και είχε ορισμένες απουσίες από το χώρο συνεδριάσεων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Δεν έχω καμία σχέση με το Qatar gate, δεν έχω καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».

Qatar Gate: Τί αποφάσισε η Ευρωβουλή

Σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τέθηκε σε ψηφοφορία τροπολογία της Γαλλίδας αριστερής νομοθέτη Leïla Chaibi, βάσει της οποίας αναστέλλεται το νομοθετικό έργο για την απελευθέρωση των βίζα για τους Καταριανούς μαζί με την αεροπορική συμφωνία ΕΕ-Κατάρ. Ζητούν επίσης να ανασταλεί η πρόσβαση στην Ευρωβουλή όλων των εκπροσώπων των συμφερόντων του Κατάρ, μέχρι οι δικαστικές έρευνες να παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις.

Πρόκειται για ένα σχέδιο 10 σημείων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς το οποίο θα επικεντρωθεί, μεταξύ άλλων, στην παροχή προσταίας σε καταγγέλλοντες που αποκαλύπτουν σκοτεινές συναλλαγές εντός της Ευρωβουλής. Το σχέδιο επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην παροχή ενισχυμένης προστασίας στα «βαθιά λαρύγγια» του Ευρωκοινοβουλίου. Αν και το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ για τους πολίτες της ΕΕ, σταμάτησε να παρέχει τέτοιες προστασίες στους δικούς του υπαλλήλους και οι καταγγέλλοντες είχαν αντιμετωπίσει αντίποινα επειδή μιλούσαν για παράνομη ή ύποπτη συμπεριφορά στα γραφεία τους. Το σχέδιο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία 541-2, και τρεις αποχές.

Οι ισχυρισμοί Καϊλή 

Στο πολύκροτο σκάνδαλο Qatar Gate η Εύα Καϊλή αρνείται κάθε κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διαφθορά και σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο υποστηρίζει ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στον σπίτι της κατά την έρευνα των βελγικών αρχών για το Qatar Gate δεν είναι δικά της. «Η πολύμηνη παρακολούθηση δείχνει ότι δεν φέρεται αν έχει σχέση με τα χρήματα ή ότι είχε ύποπτες συνομιλίες», υποστήριξε στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος. Ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι και ο ίδιος ο Τζιόρτζι επιβεβαιώνει όσα λέει η Καϊλή για τα χρήματα. Καταλήγοντας, ο δικηγόρος είπε πως η ευρωβουλευτής του μετέφερε ότι «δεν θα επιτρέψει να γίνει Ιφιγένεια».

Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir ο Τζιόρτζι παραδέχθηκε στην ανάκρισή του από τον επικεφαλής της έρευνας, εισαγγελέα Μάικλ Κλέις, ότι ήταν μέλος οργάνωσης που σχετίζονταν με το Κατάρ αλλά και το Μαρόκο, για τις σχέσεις τους με την Ευρώπη παίρνοντας οικονομικά ανταλλάγματα. Ο Τζιόρτζι φέρεται, επίσης, να επιβεβαιώνει ότι ο συμπατριώτης του πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ήταν ο εγκέφαλος της οργάνωσης.

Οι βελγικές εφημερίδες αναφέρουν ότι οι έρευνες για την υπόθεση είχαν ξεκινήσει από τις μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου το 2021 και υπήρξε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων πέντε ευρωπαϊκών χωρών, καθώς η υπόθεση είχε θεωρηθεί θέμα εθνικής ασφάλειας για τις ευρωπαϊκές χώρες, λόγω των ενδείξεων για εμπλοκή τρίτων χωρών. Τον περασμένο Ιούλιο η υπόθεση διαβιβάστηκε στις αστυνομικές αρχές και τον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Κλέις.

Η Repubblica για την οργάνωση

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, σε σημερινό δημοσίευμά της αναφέρει ότι ο Τζιόρτζι μετά την απολογία του φέρεται να ζήτησε από τους δικαστές του προδικαστικού συμβουλίου να αφήσουν ελεύθερη την σύντροφο του Εύα Καϊλή, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Η ευρωβουλευτής θα παρουσιαστεί στο προδικαστικό συμβούλιο στις 22 Δεκεμβρίου.

Η ιταλική εφημερίδα, στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών του Μαρόκου προκειμένου να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ σε κρίσιμα θέματα για τις σχέσεις με τις Βρυξέλλες και αναφέρει ότι ο κύκλος των ανθρώπων στην Ιταλία που συνεργάστηκαν με τις μαροκινές υπηρεσίες είναι πολύ ευρύτερος από αυτόν που βρίσκεται στα χέρια των βελγικών αρχών.

Ο Τζιόρτζι και ο Παντσέρι κρίθηκαν χθες προφυλακιστέοι και θα παραμείνουν στις φυλακές μέχρι τη συζήτηση της έφεσης που αναμένεται να ασκήσουν. Ο τέταρτος κατηγορούμενος, Νικολό Φιγκά, λομπίστας και στέλεχος ΜΚΟ κατά της διαφθοράς, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους.

Ποινική έρευνα και στην Ελλάδα

Με εντολή του οικονομικού εισαγγελέα Χρήστου Μπαρδάκη η ευρωβουλευτής θα ελεγχθεί και από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές για το εάν έχει τελέσει αδικήματα όπως δωροληψία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος με την έρευνα να ανατίθεται σε δύο επίκουρους οικονομικούς εισαγγελείς οι οποίοι καλούνται να διακριβώσουν εάν η ευρωβουλευτής προέβη στην τέλεση αξιόποινων πράξεων, της δωροληψίας πολιτικού προσώπου, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε συνδυασμό με το άρθρο 57, παράγραφος 4 του ΚΠΔ (περί κωλύματος άσκησης νέας ποινικής δίωξης), καθώς και τη διερεύνηση κάθε άλλου αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version