Quantcast
Οι σημιτικοί του Κυριάκου προκαλούν αναταράξεις στη ΝΔ - slpress.gr
Οι σημιτικοί του Κυριάκου προκαλούν αναταράξεις στη ΝΔ, Σπύρος Γκουτζάνης

Αναταράξεις προκαλούν στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης η διαχείριση των ελληνοτουρκικών, αλλά και το νομοσχέδιο για την Παιδεία και κυρίως η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η πολιτική του Μητσοτάκη και των στελεχών που τον πλαισιώνουν σε δύο μείζονα ζητήματα αναδεικνύουν τις διχαστικές τάσεις στη ΝΔ.

Μετά την επικράτηση της νεοφιλελεύθερης ηγεσίας, η διείσδυση στα κορυφαία κλιμάκια της κυβέρνησης, αλλά και στις χαμηλότερες βαθμίδες του κρατικού μηχανισμού πλειάδας στελεχών που προέρχονται από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι προκαλεί δυσαρέσκεια. Φυσικά οι “γαλάζιοι” κομματικοί παράγοντες “εξεγείρονται” κατ’ αρχήν γιατί χάνουν αξιώματα.

Ωστόσο, τα στελέχη από τον σημιτικό χώρο έχουν ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα της ΝΔ. Αυτό μεν περνά απαρατήρητο σε μία σειρά θεμάτων, καθώς βοηθά τον Μητσοτάκη να διατηρεί απήχηση στον λεγόμενο μεσαίο χώρο, αλλά προκαλεί αντιδράσεις όταν αγγίζει ζητήματα όπως τα εθνικά, που είναι εντυπωμένα στο γονιδίωμα της Δεξιάς.

Η συνύπαρξη όλων, από τους ακροδεξιούς μέχρι τους σημιτικούς, υπό την ομπρέλα του νεο-μητσοτακισμού, βρήκε την αιτιολόγησή της στην κοινή επιδίωξη να φύγει και να μην επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ – θεσμικά όπως το έθεσε ο Βορίδης. Είναι αυτό που είχε κάνει π.χ. την Άννα Διαμαντοπούλου, να πει σε παλαιότερη συζήτησή της ότι «στελέχη όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι χρήσιμα γιατί συγκρατούν μία κατηγορία ψηφοφόρων». Ωστόσο, προϊόντος του χρόνου η συνύπαρξη γίνεται όλο και πιο δύσκολη, καθώς τείνουν να υπερισχύσουν οι αντιθέσεις.

Η σύγκρουση είναι εμφανής στα εθνικά θέματα αλλά δεν περιορίζεται εκεί. Είναι ενδεικτικό ότι στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, το οποίο έχουν αναλάβει ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας μαζί με τον προερχόμενο από το “Ποτάμι” Γεραπετρίτη –όπως τον κάρφωσε ο Χρύσανθος Λαζαρίδης–  και τον πάλαι ποτέ σημιτικό Χρυσοχοΐδη, αντέδρασε ένα ιστορικό στέλεχος της ΝΔ με αυξημένο ειδικό βάρος που εκφράζει την μετριοπαθή Δεξιά, ο Σουφλιάς. Επίσης, οι Άρης Σπηλιωτόπουλος και Θεόδωρος Φορτσάκης.

Οι πτέρυγες στη ΝΔ 

Το ερώτημα μέχρι που είναι διατεθειμένη η παραδοσιακή Κεντροδεξιά –ψηφοφόροι και μεσαίο στελεχιακό δυναμικό– να ανεχθούν τη νεοφιλελεύθερη-“εκσυγχρονιστική” μετάλλαξη της ΝΔ, είναι πάντα ανοικτό. Γίνεται δε, πιο δύσκολο και ενδιαφέρον καθώς η δεξιά πτέρυγα δεν είναι ενιαία. Ο Σαμαράς και οι περί αυτόν επιμένουν στα εθνικά, αφού επέβαλαν εν μέρει την πολιτική τους στο μεταναστευτικό.

Αντιπαρέρχονται όμως την νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική και κυρίως την θεσμική αναβάθμιση της καταστολής, που αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του Μητσοτάκη. Η μετριοπαθής Δεξιά, που έχει πάντα αναφορά στον καραμανλισμό, έχει επιφυλάξεις όχι μόνο στα ελληνοτουρκικά αλλά και στα θέματα κοινωνικής πολιτικής (ισοπεδώνεται από τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις) και στα θέματα καταστολής όπως δείχνουν οι προαναφερθείσες παρεμβάσεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Τα κλειδιά της εστίασης θα παραδώσουν στον Μητσοτάκη οι επιχειρηματίες

Στα μεν εθνικά θέματα η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΝΔ κλιμακώνεται μετά την συνέντευξη Σαμαρά. Ο στενός του συνεργάτης Χρύσανθος Λαζαρίδης, που εκφράζει τον πρώην πρωθυπουργό, σήκωσε το γάντι και απάντησε μέσω διαρροών στην εφημερίδα “Δημοκρατία” στις βολές της Μπακογιάννη και του Γεραπετρίτη, κατά του Σαμαρά. Στην συζήτηση παρενέβη και ο Αβραμόπουλος, υποστηρικτικά στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ψάχνει για ρόλο.

Διαρροές Μαξίμου

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, μετά την συνέντευξη Σαμαρά, το Μαξίμου αντέδρασε νευρικά, με διαρροές και κατευθυνόμενα δημοσιεύματα σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει και να απαξιώσει όχι μόνο την συγκεκριμένη παρέμβαση αλλά γενικότερα την παρουσία και απήχηση του πρώην πρωθυπουργού. Οι διαρροές του είδους «ο Αντώνης Σαμαράς δεν βρήκε ούτε έναν βουλευτή να αναπαραγάγει την συνέντευξή του», ή «ο Σαμαράς χρωστάει στον Μητσοτάκη πως τον προστατεύει στη Novartis», δεν πέρασαν απαρατήρητες.

Παράλληλα υπήρξε και επίσημη απάντησε από τον Γεραπετρίτη, ο οποίος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν εκβιάζεται και δεν φοβάται. Αυτόκλητη(;) παρενέβη και η Μπακογιάννη για να θυμίσει ότι ο «Σαμαράς έχει πάγιες απόψεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο εκτός από την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός». Η απάντηση και στους δύο ήλθε από τον Λαζαρίδη.

Στην μεν Μπακογιάννη απάντησε ότι «καλύτερα να μην μιλάει, αφού δεν έχει να πει τίποτα. Δεν πήρε χαμπάρι τις προκλήσεις των Τούρκων; Της τα λένε και οι δικοί της…Ντροπή». Σκληρή ήταν και η απάντηση στον Γεραπετρίτη: «Ο υπουργός Επικρατείας μάλλον αλλιώς έμαθε στο Ποτάμι. Εδώ είναι ΝΔ! Σήμερα έχουμε Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά». Συνολικότερα για όσους εθίγησαν από την παρέμβαση Σαμαρά, ο Λαζαρίδης ανέφερε: «Όσοι πονάνε από αυτά που είπε ο Αντώνης να πάρουν παυσίπονο. Άμα θέλουμε μπορούμε να γίνουμε και… του λιμανιού».

Εσωκομματικά καρφιά

Ο Λαζαρίδης είχε στραφεί κατά του Γεραπετρίτη και παλαιότερα, όταν ο υπουργός Επικρατείας είχε κάνει την περιβόητη δήλωσή του ότι κόκκινη γραμμή είναι τα έξι μίλια. Τότε με άρθρο του (με ψευδώνυμο μεν αλλά που όλοι γνωρίζουν) ο Λαζαρίδης είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας να μαζέψουν την άποψη αυτή γιατί η χώρα θα την βρει μπροστά της.

Το εάν η ανασκευή του Γεραπετρίτη που ακολούθησε, οφειλόταν στην παρέμβαση Λαζαρίδη ή έστω εάν αυτή είχε παίξει ρόλο, είναι προς διερεύνηση. Στην εκτίμηση για τον προερχόμενο από το “Ποτάμι” Γεραπετρίτη, ο Λαζαρίδης συμπίπτει με τον Βαληνάκη. Αυτός, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είχε αποδώσει την πολιτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου (χωρίς να πληρούνται οι ελάχιστες προϋποθέσεις) σε συμβούλους που είναι δίπλα στον πρωθυπουργό.

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για τον κορονοϊό... Νέα μέτρα;

Αυτοί οι σύμβουλοι προέρχονται από το σημιτικό περιβάλλον και έχουν μία –όπως είχε πει– “ρομαντική” άποψη για τον ρόλο της Τουρκίας. Μάλλον ήθελε να πει αφελή ή ανιστόρητη, αλλά συγκρατήθηκε. Δεν είναι δίχως σημασία ότι ο Βαληνάκης παραμένει πάντα φίλος και συνομιλητής του Καραμανλή και είχε διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών, με υπουργό τον Μολυβιάτη, στην πρώτη κρίσιμη για τα ελληνοτουρκικά περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή το 2004.

Εν ολίγοις καίτοι εκκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, οι Λαζαρίδης και Βαληνάκης θέτουν αμφότεροι ένα σημαντικότατο για τον ιδεολογικό-πολιτικό χαρακτήρα της ΝΔ ζήτημα. Πρόκειται για την αναθεώρηση της πολιτικής της στα εθνικά θέματα, υπό την επιρροή των σημιτικών στελεχών που έχουν δεσπόζοντα ρόλο στο περιβάλλον του Μητσοτάκη.

Διαφωνίες και για την πανεπιστημιακή Αστυνομία

Με την υπόθεση ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος εξελίσσεται (κάτι που βέβαια εξαρτάται από πλειάδα παραγόντων), η στάση του Μαξίμου είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει διχασμό στην βάση της κεντροδεξιάς παράταξης. Ειδικά εάν ο Σαμαράς και το κομματικό υποσύστημα που αναφέρεται σε αυτόν, επιμείνουν. Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε στη δική του συνέντευξη ο Αβραμόπουλος. Ο Αβραμόπουλος είχε συμμαχήσει με τον Σαμαρά κατά της Μπακογιάννη στην διεκδίκηση της ηγεσίας. Τώρα, όμως, βάζει το όποιο πολιτικό βάρος του έχει απομείνει στην ζυγαριά κατά του Σαμαρά, σε μία προσπάθεια να στείλει στον Μητσοτάκη το μήνυμα ότι μπορεί να του είναι χρήσιμος.

Διχασμός όμως προέκυψε και για τα θέματα Παιδείας. Ο Σουφλιάς τάχθηκε απερίφραστα κατά της ίδρυσης πανεπιστημιακής αστυνομίας και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου. «Η δημιουργία πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν είναι καλή ιδέα… Η δημιουργία πανεπιστημιακής Αστυνομίας μού θυμίζει μια παροιμία, η οποία λέει πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι», αναφέρει και ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει τα σχετικά άρθρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και πιο σκληρά κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος: «Λυπάμαι αλλά και ως πρώην υπουργός και ως ενεργός πολίτης με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο δεν κατανοώ μια τέτοια ιδεοληψία εκτός από την αποδοχή της ως μια ξεπερασμένη παλαιοκομματική συνήθεια βολέματος κάποιων». Αντίθετος και ο πρώην βουλευτής και πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών Φορτσάκης. Πιο κομψά αλλά στο ίδιο πνεύμα και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος που έθεσε το θέμα του μεγάλου αριθμού των αστυνομικών.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.