Παραπομπή Παπαγγελόπουλου ψήφισε η Βουλή – Σκληρό ροκ από Σαμαρά και Άδωνι

Τί λέει για τον Δένδια η αντιπολίτευση

Με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά να επισκιάζουν κάθε άλλο γεγονός ξεκίνησε το πρωί στην Ολομέλεια η συζήτηση για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η οποία ολοκληρώθηκε με την λήψη της σχετικής απόφασης, μετά από μυστική ψηφοφορία. Στη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις, αλλά και οι δηλώσεις αποχώρησης και μη συμμετοχής στην διαδικασία.

Με την έναρξη της συζήτησης επί του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, βάση του οποίου ζητείται η άσκηση δίωξης σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στη συζήτηση και δεν θα μετέχει στην ψηφοφορία. Χαρακτήρισε μάλιστα τη διαδικασία «φαρσοκωμωδία», τονίζοντας ότι είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και όχι των βουλευτών «να εντοπίσουν τα σάπια μήλα στο πολιτικό προσωπικό».

Την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 ακολούθησε η ανακοίνωση του ειδικού εισηγητή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Βιλιάρδου, ότι το κόμμα του θα απέχει επίσης από την ψηφοφορία. Ο ίδιος χαρακτήρισε «παρωδία» την διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Επιτροπή, κάτι που, όπως τόνισε η Ελληνική Λύση είχε επισημάνει από την αρχή. Διερωτήθηκε μάλιστα, αν με όσα συνέβησαν στην Επιτροπή «είναι δυνατόν να περιμένουμε δίκαιη και αντικειμενική διαδικασία».

Τσίπρας: Φέρτε μου τον Μητσοτάκη 

Η τρίτη αποχώρηση από την ψηφοφορία ήταν αυτή του ΚΚΕ, την οποία ανακοίνωσε ο εισηγητής Νίκος Καραθανασόπουλος και επισημοποίησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην τρίχρονη κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με το σκάνδαλο Novartis και στις δύο εκδοχές της με την σύσταση δύο προανακριτικών επιτροπών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ αντίστοιχα. Σημείωσε μάλιστα, ότι παρά την φαινομενική αντίθεση των δύο εκδοχών, είχαν αμφότερες μικροκομματική αντιπαράθεση, οποία απομάκρυνε από την πραγματική διερεύνηση των ουσιαστικών πτυχών του σκανδάλου.

Η συζήτηση διανθίστηκε με μικροεντάσεις, οι οποίες στην πρώτη φάση τους ολοκληρώθηκαν με την απομάκρυνση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου για απρεπή συμπεριφορά. Οι τόνοι ανέβηκαν, όταν πήρε τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εστίασε την ομιλία του στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και ζήτησε να πάει στη Βουλή  πρωθυπουργός και να ενημερώσει το Σώμα και τους Έλληνες πολίτες.

Παραλλήλως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την επιμονή της να συζητηθεί σήμερα η υπόθεση Παπαγγελόπουλου «κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα». Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το «θεάρεστο έργο» της «να δικάσει τους πολιτικούς αντιπάλους της και να διχάσει τον ελληνικό λαό ακόμα και σε μια κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Οι δηλώσεις Τσίπρα προκάλεσαν την αντίδραση του κοινοβουλευτικού  εκπροσώπου της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, ο οποίος χαρακτήρισε το αίτημα και τις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πρόσχημα για να ματαιωθεί η σημερινή διαδικασία». Τόνισε επίσης ότι «η χώρα έχει σοβαρή κυβέρνηση» και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τις κατηγορίες.

Από τις μικροεντάσεις στο σκληρό ροκ

Η συζήτηση συνεχίστηκε με εντάσεις, κατά τις οποίες οι μεν κυβερνητικοί βουλευτές υιοθετούσαν πλήρως τις καταγγελίες Μιωνή και έκαναν λόγο για σκευωρία, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για απόπειρα συγκάλυψης για σκηνικό πολιτικού ρεβανσισμού. Ο Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον Μητσοτάκη ως «πολιτικό ενορχηστρωτή παρακρατικών μεθοδεύσεων», ο Ραγκούσης μίλησε για τριπλό σκάνδαλο (κουκούλωμα Novartis, δίωξη Παπαγγελόπουλου, δίωξη Τουλουπάκη) και οι κυβερνητικοί βουλευτές για σκευωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της.

Στη μέση, οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, για τους οποίους, όπως τόνισε και η Φώφη Γεννηματά, η υπόθεση Novartis είναι «και σκάνδαλο και σκευωρία». Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής διευκρίνισε ότι θα ψηφίσει υπέρ της παραπομπής Παπαγγελόπουλου στη Δικαιοσύνη και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «πάνω στη τεχνογνωσία του κ. Παπαγγελόπουλου έστησε το δικό του παρακράτος».

Η συνεδρίαση πέρασε στο σκληρό ροκ με την εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, επέμεινε στο γνωστό «μέχρι το τέλος», υποστηρίζοντας ότι αυτό σημαίνει «ποτέ ξανά σκευωρίες». Ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι θα διερευνηθεί κάποια στιγμή και ποιοι άλλοι συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση και πάνω από τον Παπαγγελόπουλο.

“Όμηροι” του Παπαγγελόπουλου

Προέτρεψε μάλιστα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσουν την παραπομπή του πρώην υπουργού, τους αποκάλεσε όμηρους του Παπαγγελόπουλου και κατέληξε τονίζοντας ότι τον υποτίμησαν και δεν τον διάβασαν καλά. Δεν παρέλειψε βεβαίως να αναφέρει ως φυσικούς αυτουργούς, τους «τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς, γνωστούς και ως “μαθητές” του Παπαγγελόπουλου». Σημείωσε επίσης ότι «οι ευθύνες Τουλουπάκη, Ντζούρα, Μανόλη είναι συγκεκριμένες και κατονομάζονται ήδη στο πόρισμα». 

Στον πρώην πρωθυπουργό απάντησε ο Νίκος Παππάς, χαρακτηρίζοντάς τον «προσωποποίηση της πολιτικής δειλίας», επειδή, όπως είπε, δεν είχε «τα κότσια να εμφανιστεί στην προανακριτική και να καταθέσει». Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης ότι ο Σαμαράς τον κατηγόρησε, ενώ «δεν είχε το θάρρος να απαντήσει τι έκανε ο αυτός στις συναντήσεις του με τον Μιωνή».

«Δεν περίμενα ο κ. Σαμαράς να επικαλεστεί το Μακεδονικό, διότι σήμερα είναι εγγυητής της Συμφωνίας των Πρεσπών» είπε ο Νίκος Παππάς, θυμίζοντας στον  κ. Σαμαρά ότι «για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, ο πρώτος που τεκμηριωμένα τον κατηγόρησε ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και οι μισοί από αυτούς που τον χειροκροτούσαν εδώ πριν από λίγο».

Ακολούθησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως την χειρότερη συμμορία που πέρασε από τη διακυβέρνηση και ότι έστησε τη μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους. Μετά από αυτά αποχώρησε και ο ΣΥΡΙΖΑ κα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη με 177 ψήφους βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version