ΣΧΟΛΙΟ

Προοδευτική διακυβέρνηση με τον “Πινοσέτ” θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Προοδευτική διακυβέρνηση με τον "Πινοσέτ" θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ!, Κόμπρα

Αν και η δήλωση υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου δεν είχε ως φόντο την Ακρόπολη, όπως είχε αρχικά προαναγγελθεί, αλλά μία… ντουλάπα (τι ήθελε άραγε να πει ο ποιητής;), ο πρώην πρωθυπουργός, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε εκτενή αναφορά στην προοδευτική διακυβέρνηση, χωρίς όμως να πει ούτε μία φορά την “απαγορευμένη λέξη” ΠΑΣΟΚ!

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, πιάνοντας το υπονοούμενο του ΓΑΠ, μας είπε ότι «ρεαλιστική βρίσκει την προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης». Όμως η αναφορά Τσίπρα στην προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης ήταν αρκετή για να κάνει μπαρούτι τον Ανδρέα Λοβέρδο, τον έτερο διεκδικητή της προεδρίας. Μας είπε, λοιπόν, πως αν εκλεγεί «στο ίδιο σχήμα με Σπίρτζη, Ραγκούση, Ξενογιαννακοπούλου και Κουρουμπλή δεν πρόκειται ποτέ να βρεθούμε».

Γεια σιγά βρε Ανδρέα, μαζί τους στο ίδιο κόμμα ήσουνα για πολλά χρόνια, σου “βρωμίσανε” τώρα που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ; Και καλά σου “βρωμίσανε” αυτοί που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, οι άλλοι σημιτικοί που πήγαν στη ΝΔ δεν σου “βρωμίσανε”; Γι’ αυτούς δεν άκουσα ούτε λέξη. Κάτι τέτοια ξεστομίζεις οργισμένα και ρίχνεις νερό στον μύλο των αντιπάλων σου που σε κατηγορούν ότι ετοιμάζεσαι να τα βρεις με τη ΝΔ.

Αναφορά στην προοδευτική διακυβέρνηση είχε κάνει ο Τσίπρας στην συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, αποφεύγοντας όμως να μας πει με ποιους θα συγκυβερνήσει. Και καλά τα σχέδια επί χάρτου, αλλά βρε Αλέξη τα κουκιά δεν βγαίνουν αν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις. Κάτι πήγε να ψελλίσει σχετικά ο Κούλογλου, αλλά έπεσαν να τον “φάνε” οι προεδρικοί, μόνο δήλωση μετάνοιας δεν του ζήτησαν!

Και καλά, ας πούμε ότι κερδίζει την προεδρία ο ΓΑΠ και είναι έτοιμος για συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Βαρουφάκη. Αν έρθει πρώτη η ΝΔ, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, τα κουκιά δεν βγαίνουν, όπως και να τα βάλεις. Το ΚΚΕ και ο Βελόπουλος είναι εκτός από ένα τέτοιο σχήμα, οπότε δεν μαζεύονται τα 151 ούτε με με την πιο αγνή και πρόβεια απλή αναλογική.

Οπότε θα πάμε για δεύτερες κολλητά εκλογές με την ενισχυμένη του Κυριάκου. Κι αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και η ΝΔ κρατήσει την πρωτιά, το πικρό ποτήρι θα πάει στο Γιώργο. Τότε θα δούμε τα “αγγούρια”, αλλά με αυτά θα ασχοληθούμε άλλη φορά. Όσο κι αν ο ΓΑΠ χορέψει “σκληρό ροκ” κατά της Δεξιάς, ο μόνος τρόπος για να έχει νόημα η συζήτηση για “προοδευτική διακυβέρνηση” είναι να χάσει η ΝΔ την πρωτιά.

Στο Μαξίμου δεν έχω βάλει κοριούς για να ξέρω τι συζητάει ο Κυριάκος, αλλά δεν θέλει και πολύ μυαλό για να συμπεράνω πως εάν δει το “γαλάζιο” προβάδισμα να αρχίσει να συρρικνώνεται θα τις μπουμπουνίσει τις πρόωρες εκλογές. Άνοιξη θα είναι, φθινόπωρο θα είναι, δεν ξέρω. Αλλά αποκλείεται να αφήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρει κεφάλι. Είπαμε, δεν είναι και ο μεγάλος πολιτικός εγκέφαλος, αλλά τα στοιχειώδη τα κατέχει.

Τι σου είναι η εξουσία…

Άρα, όλη αυτή τη φιλολογία για την “προοδευτική διακυβέρνηση” τη βλέπω σ’ αυτή τη φάση ένα κόλπο για να φτιαχτεί εκλογική δυναμική υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωστό κόλπο, αλλά στην Κουμουνδούρου δεν έχουν μάθει ότι αλλιώς φτιάχνει ένα κόμμα πλειοψηφικό ρεύμα. Αλλά τι σου είναι η άτιμη η πολιτική σκοπιμότητα! Οι Συριζαίοι θέλουν το ΓΑΠ αρχηγό του ΚΙΝΑΛ και γι’ αυτό καίνε θυμίαμα στην προοπτική συγκυβέρνησης μαζί του.

Και έτσι όπως τους βλέπω λιγωμένους, θυμάμαι τι έλεγαν οι μεν για τους δε πριν μερικά χρόνια. Πρωτοκλασάτοι υπουργοί του ΓΑΠ, τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού, και τι δεν είχαν ξεστομίσει για τον ΣΥΡΙΖΑ όταν λάμβαναν χώρα τα απανωτά περιστατικά αποδοκιμασίας, ακόμα και προπηλακισμών.

Για «αριστερούς τραμπούκους και Γκοτζαμάνηδες» μιλούσαν και χαρακτήριζαν τον Τσίπρα «αρχιστράτηγο του μπάχαλου». Βέβαια από την πλευρά τους ζούσαν στην κοσμάρα τους και δεν έβλεπαν πως η κοινωνία ήταν ήδη στα κάγκελα! Τουλάχιστον, με το ντροπιαστικό αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές που ακολούθησαν (έμεινε μονοψήφιο από τότε) πρόσφεραν στην Πολιτική Επιστήμη έναν νέο όρο: Pasokification. Δεν το λες και λίγο!

Αλλά και οι Συριζαίοι ξεχάσανε τι σούρνανε τα προηγούμενα χρόνια στον ΓΑΠ, “Πινοσέτ” τον ανεβάζανε, “Πινοσέτ” τον κατεβάζανε! Ας φανταστούμε τον Τσίπρα σε μία μελλοντική “προοδευτική διακυβέρνηση” να μιλά για τα οικονομικά της ΝΔ, έχοντας εταίρο τον ΓΑΠ, που έριξε στον γκρεμό του χρέους όχι μόνο τη χώρα, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Αλήθεια, τι έγινε ένα πόρισμα για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, που έχει κάπου καταχωνιασμένο ο Βενιζέλος, σε κάνα στικάκι μήπως;

Περασμένα-ξεχασμένα θα μου πείτε, εξάλλου και ο ΣΥΡΙΖΑ μνημόνιο υπέγραψε στο τέλος και τί μνημόνιο! Κι αυτός δεν μας έλεγε έξι μήνες πριν το υπογράψει πως θα το έσκιζε! Δεν μας έλεγε πως «ξεμπερδεύουμε με το παλιό»; Τώρα κλείνει το μάτι στον ΓΑΠ, “παλιό και μοιραίο” για το ΠΑΣΟΚ και για την Ελλάδα. Φαίνεται, όμως, πως και ο ίδιος ο “μικρός Αλέξης” νοιώθει πλέον παλιός, αλλά και μοιραίος για να θυμηθούμε τις Πρέσπες…

Αλλά είπαμε, μπρος στην “προοδευτική διακυβέρνηση” όλα “νερό και αλάτι”! Ίσως γι’ αυτό η ΝΔ, στην επιθετική της ανακοίνωση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που μίλησε για «επαναφορά στην άθλια διχαστική ρητορική του 2011» (με αφορμή την φράση «θα τους διώξουμε και θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση» που είπε σήμερα ο Τσίπρας) να ήθελε να τα πει στην νύφη, για να τα ακούσει η πεθερά…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version