ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Πυροβόλησε τον Κυριάκο στην Ευρωβουλή ο Ανδρουλάκης

Πυροβόλησε τον Κυριάκο στην Ευρωβουλή ο Ανδρουλάκης, Γιώργος Λυκοκάπης

Ολομέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από το βήμα της Ευρωβουλής ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην συζήτηση με τίτλο “Η διάβρωση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία του Τύπου”. Τίτλος, που αν μη τι άλλο, δικαιώνει τον… Ευάγγελο Βενιζέλο να μετάσχει στην πολύκροτη εκδήλωση “Μένουμε Ευρώπη;” στο Ινστιτούτο Γκαίτε, που προκάλεσε τριγμούς στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο! Να σημειωθεί πως η συζήτηση διοργανώθηκε από τους Ευρω-σοσιαλιστές και όχι από την Αριστερά. 

Στην ομιλία του ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «οι θεσμοί στην χώρα μας έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα… ένας στενός πυρήνας στο Μέγαρο Μαξίμου με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού παρακολουθούσε με το αιτιολογικό του δήθεν “εθνικού κινδύνου” δημοσιογράφος, ευρωβουλευτές, ακόμη και εν ενεργεία υπουργό, αλλά και ηγετικά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων…», ότι η κυβέρνηση «υπονόμευσε το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής… επιστρατεύοντας το “απόρρητο”» και πως «δυο φορές ο κ. ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τη νομοθεσία για να αποτρέψει τη νόμιμη ενημέρωση των στόχων…». Τέλος χαρακτήρισε ως «αποτρόπαια δολοφονία χαρακτήρων» τις επιθέσεις κυβερνητικών στελεχών κατά του επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου.

Όντας θύμα των υποκλοπών, ήταν μάλλον αναμενόμενη η σκληρή επίθεση Ανδρουλάκη. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση μοιάζει να θέλει να συσκοτίσει την υπόθεση, αρνούμενη ακόμα και να δώσει εξηγήσεις για την παρακολούθηση του ιδίου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ, επικαλούμενη το “απόρρητο”. Εξάλλου, το ίδιο έκανε με αναρίθμητες άλλες περιπτώσεις παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ, όπως των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Τάσου Τέλογλου, του πρώην ευρωβουλευτή της Γιώργου Κύρτσου και πολλών άλλων, που αποτελεί ερώτημα πόσο αυτοί απειλούσαν την “εθνική ασφάλεια”.

Όμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στον τελευταίο γύρο των δημοσιευμάτων από «διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης» (χαρακτηρισμός του ιδίου) τα οποία τον “φωτογράφιζαν”, αναφερόμενα σε επικείμενη άρση ασυλίας “κορυφαίου-ηγετικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ” για κάποιο “σκάνδαλο”. Δημοσιεύματα, που θύμισαν τις αντίστοιχες δυσώδεις διαρροές όταν είχε έρθει στο προσκήνιο το σκάνδαλο των υποκλοπών, για τις περίφημες “επαφές” του κ. Ανδρουλάκη με… Κινέζους και Αρμένιους! Τα πρόσφατα δημοσιεύματα έχουν προκαλέσει από χθες εκνευρισμό στο ΠΑΣΟΚ που μίλησε για «ψεκασμένες θεωρίας συνωμοσίας» και σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης για «θεωρίες συνωμοσίας τύπου Qanon».

Χτες η Χαριλάου Τρικούπη και σήμερα ο ίδιος ο Ανδρουλάκης ανέφερε πως είχε απλώς καταθέσει αίτημα στον αν η παρακολούθηση του παραβίαζε τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ασυλίας του (ως γνωστόν είναι ευρωβουλευτής) αίτημα που παρουσιάστηκε σαν «προσπάθεια του να προστατευτεί από σκάνδαλο διαφθοράς». Η δε αναφορά του σε ΜΜΕ που «αντί να ελέγχουν, υποτάσσονται όλο και περισσότερο στην εκάστοτε εξουσία», δείχνουν πως θεωρεί τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα ως δάκτυλο του ίδιου του Μαξίμου.

Ποιος εκθέτει την χώρα

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απάντηση από το Μαξίμου στην επίθεση Ανδρουλάκη, αν και αυτή αναμένεται να κινηθεί στην ρητορική περί “συκοφάντησης της χώρας στο εξωτερικό”. Ρητορική που μέχρι πρότινος είχε αποδέκτη σχεδόν αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Φαίνεται πως “η μπάλα” τώρα θα πάρει και τον Ανδρουλάκη, καθώς δεν αποκλείεται να ισχυριστεί και πάλι το Μαξίμου πως έχει γίνει “ουρά του ΣΥΡΙΖΑ”, την στιγμή που ο κ. Ανδρουλάκης έχει ανεβάσει τελευταία τους τόνους και κατά της Κουμουνδούρου.

Ενδεικτική η στάση του Μαξίμου στα δημοσιεύματα του παγκόσμιου Τύπου για το σκάνδαλο των υποκλοπών που περίπου παρουσίαζε τις “ναυαρχίδες” των διεθνών ΜΜΕ (Politico, Wall Street Journal, Der Spiegel) ως “υποχείρια του ΣΥΡΙΖΑ”. Να σημειώσουμε πως στο, κλασικό πλέον βιβλίο, “Πως πεθαίνουν οι δημοκρατίες”, οι Στίβεν Λεβίτσκι και Ντάνιελ Ζίμπλατ αναφέρονται πως τα σύγχρονα αυταρχικά καθεστώτα δεν απαγορεύουν, αλλά αποδυναμώνουν και απαξιώνουν, τον μη αρεστό σε αυτά Τύπο και τις Ανεξάρτητες Αρχές.

Εξάλλου, δύσκολα μπορεί η κυβέρνηση να μιλήσει για “συκοφάντηση της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο”, όταν ήταν η ίδια ακριβώς που επιδίδονταν στην συκοφάντηση της απερχόμενης κυβέρνησης από διεθνή ακροατήρια, προχωρώντας σε αντιστόρητες εξισώσεις. Για παράδειγμα, στην Σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Τζο Μπάιντεν για την Δημοκρατία τον Δεκέμβριο του 2021, ο κ. Μητσοτάκης είχε “τσουβαλιάσει” τον “αυταρχισμό”, με τον “αριστερό” και τον “ακροδεξιό” λαϊκισμό ως “απειλές για την δημοκρατία”, εξισώνοντας την ρητορική του αντιμνημονίου (άραγε και του κ. Σαμαρά) με την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή!

Με την κυβέρνηση να καλύπτεται πίσω από το “απόρρητο” και από (τουλάχιστον) αμφιλεγόμενες τροπολογίες εισαγγελέων για το σκάνδαλο των υποκλοπών και να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο επιθέσεων κατά του προέδρου μιας Ανεξάρτητης Αρχής, λίγο δύσκολο να παραδίδει πλέον μαθήματα κατά του… λαϊκισμού από διεθνή ακροατήρια.

Για παράδειγμα, όταν ακόμα και επιφανείς πένες του αστικού Τύπου χαρακτηρίζουν την τροπολογία Ντογιάκου ως «τον δρόμο προς τον αυταρχισμό», όταν οι χειρισμοί του Μαξίμου έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις του συνόλου των συνταγματολόγων και του νομικού κόσμου, η χώρα δεν εκτίθεται από μία συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για μια σκανδαλώδη υπόθεση, αλλά από την στάση της ιδίας, που οχυρώνεται πίσω από το μότο “ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις υποκλοπές”…

Να υπενθυμίσουμε πως ο Μητσοτάκης είχε παλαιότερα δηλώσει πως «είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός και λογοδοτώ μόνο στον λαό»,  δήλωση που θυμίζει την παλαιότερη του Ανδρέα Παπανδρέου «δεν υπάρχουν θεσμοί, παρά μόνο ο λαός», την οποία σίγουρα ο ίδιος θα αποστρέφονταν ως “λαϊκίστικη”…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version