ΘΕΜΑ

Στα χνάρια του Τραμπ ο Μπάϊντεν με τα δικά του απόρρητα έγγραφα

Στα χνάρια του Τραμπ ο Μπάϊντεν με τα δικά του απόρρητα έγγραφα, Γιώργος Βενέτης

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει η υποκλοπή σημαντικού αριθμού  – τουλάχιστον 100 -από άκρως απόρρητα έγγραφα, τα οποία έπρεπε να βρίσκονται στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ και τα οποία βρέθηκαν στο σπίτι και σε πρώην γραφείο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέλεξε να τα πάρει μαζί του, όταν τελείωσε η θητεία του ως αντιπρόεδρος επί Ομπάμα το 2016. Για την οικειοποίηση πολύ λιγότερων εγγράφων έχουν επιβληθεί βαρύτατες ποινές στο παρελθόν, ενώ η πλευρά Μπάιντεν δεν δίνει πειστικές απαντήσεις. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα στην οποία έχει εμπλακεί και το FBI.

Εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, οι Ρεπουμπλικάνοι περνούν σε αντεπίθεση κατά του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος περιέρχεται σε δύσκολη θέση. Μάλιστα το γεγονός ότι ο ίδιος είχε επικρίνει σφόδρα τον πολιτικό του αντίπαλο, Ντόναλντ Τραμπ για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ότι δηλαδή είχαν βρεθεί απόρρητα, διαβαθμισμένα έγγραφα του Λευκού Οίκου στο σπίτι του, δίνει την ευκαιρία στους Ρεπουμπλικάνους να ξιφουλκούν κατά του Μπάιντεν, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με το πρώτο δικαστικό σκάνδαλο της προεδρίας του.

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ανώτερο μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας, ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα Μέρικ Γκάρλαν να διορίσει έναν ειδικό σύμβουλο για τη διερεύνηση της χειραγώγησης απόρρητων εγγράφων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, όταν ήταν αντιπρόεδρος.«Πιστεύω ότι εάν πιστεύετε ότι χρειάζεται ένας ειδικός συνήγορος για να καθησυχάσει το κοινό σχετικά με τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα πρέπει να εφαρμόσετε έναν ειδικό συνήγορο για τον λάθος χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Πρόεδρο Μπάιντεν όταν ήταν αντιπρόεδρος», είπε ο Γκράχαμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Fox News.

Παρέμβαση στις εκλογές

Μάλιστα, Ρεπουμπλικάνοι κάνουν λόγο για παρέμβαση στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου του 2022, δεδομένου ότι τα απόρρητα έγγραφα φέρεται να εντοπίστηκαν στις 2 Νοεμβρίου, ενώ οι ενδιάμεσες εκλογές ήταν στις 8 Νοεμβρίου. «Για εμένα, αυτό αποτελεί παρέμβαση στις εκλογές εκ παράλειψης» αναφέρει ο Ρεπουμπλικάνος, Μάικλ Χάουελ. «Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι εάν ο εμπλεκόμενος ήταν ο Τραμπ ή οποιοσδήποτε άλλος Ρεπουμπλικάνος, η είδηση δεν θα διέρρεε άμεσα στα ΜΜΕ για πολιτικό όφελος;» διερωτάται ο Χάουελ, ο οποίος ήταν δικηγόρος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας επί της προεδρίας Τραμπ.

Το επιχείρημα αυτό επικαλέστηκε και ο Τζιμ Τζόρνταν,, ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής, ο οποίος υποστήριξε ότι «γνώριζαν για την ανακάλυψη των απορρήτων εγγράφων του Μπάιντεν μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές», αλλά και ο νέος πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος είπε πως σε αντίθεση με τον Τραμπ όταν δόθηκαν αμέσως στη δημοσιότητα τα ευρήματα, όπως φωτογραφίες των εγγράφων αλλά και της εισβολής του FBI, για τον Μπάιντεν όλα τα στοιχεία κρατήθηκαν μυστικά για εβδομάδες. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, πως οι Ρεπουμπλικάνοι θα κάνουν ότι μπορούν για να επωφεληθούν πολιτικά από αυτήν την υπόθεση, καθώς η αρμόδια εποπτική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ανακοινώσει πως θα διενεργήσει έρευνα.

Πονοκέφαλος για Μπάιντεν

Οι αποκαλύψεις έχουν δημιουργήσει νομικούς και πολιτικούς πονοκεφάλους για τον Μπάιντεν καθώς ο ίδιος προετοιμάζεται για να διεκδικήσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες του Μπάιντεν ισχυρίζονται, ότι «ένας μικρός αριθμός εγγράφων που έχουν χαρακτηριστεί απόρρητα», περίπου δέκα, βρέθηκαν «σε κλειδωμένο ντουλάπι» στο Penn Biden Center, ένα think tank όπου παλαιότερα ο Αμερικανός πρόεδρος διατηρούσε γραφείο, ενώ συνεργάτες του εντόπισαν ένα επιπλέον πακέτο εγγράφων στο σπίτι του στις 20 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος έχει διαμηνύσει την πρόθεση του να συνεργαστεί με τις Αρχές όσον αφορά την έρευνα. Πληροφορίες αναφέρουν πως τα έγγραφα αυτά χρονολογούνται από το 2013 ως το 2016 και αφορούν θέματα όπως η Ουκρανία, το Ιράν και η Βρετανία. Ο Μπάιντεν υποστήριξε πως δεν γνώριζε πως κάποια απόρρητα έγγραφα είχαν μεταφερθεί στο προσωπικό του γραφείο, ενώ οι δικηγόροι του αναφέρουν πως ο ίδιος δεν γνωρίζει το περιεχόμενο των εγγράφων! Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο CBS News ότι τα έγγραφα δεν αφορούσαν το πυρηνικό οπλοστάσιο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η ενδελεχής έρευνα θα δείξει ότι αυτά τα έγγραφα ακούσια βρέθηκαν εκεί. Ο πρόεδρος και το επιτελείο του ενήργησαν άμεσα μόλις ανακάλυψαν αυτό το λάθος» υποστήριξε δικηγόρος του Λευκού Οίκου. Ερωτηθείς μάλιστα ο Μπάιντεν σχετικά με το πόσο σώφρον ήταν να αποθηκεύσει ένα τόσο σημαντικό υλικό στο αυτοκίνητο του, απάντησε πως το αυτοκίνητο ήταν κλειδωμένο στο γκαράζ και ότι τα απόρρητα έγγραφα δεν ήταν στο δρόμο! «Ο κόσμος γνωρίζει ότι παίρνω στα σοβαρά τα απόρρητα έγγραφα και το απόρρητο υλικό» υποστήριξε ο Μπάιντεν…

Ο πρώην πράκτορας της αμερικανικής NSA (Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας) και πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε πως ο Μπάιντεν ως αντιπρόεδρος (2009 -2016) υπέκλεψε τα περισσότερα απόρρητα έγγραφα από κάθε άλλον αξιωματούχο. Ανέφερε επίσης επισημαίνοντας τη βαρύτητα των πράξεων, ότι: «Για παράδειγμα, η Ριάλιτι Βίνερ (σ.σ.πρώην στέλεχος της NSA0) καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση για ένα μόνο έγγραφο», σχολιάζοντας την είδηση ότι έγγραφα με επισήμανση ως διαβαθμισμένα είχαν βρεθεί στο think tank του Μπάιντεν. Σημείωσε επίσης ότι πριν από τον Μπάιντεν, άλλοι που είχαν παράνομα στην κατοχή τους μυστικά έγγραφα ήταν οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ Τραμπ και Κλίντον, καθώς και ο πρώην επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους.

Έλεγχος για τα απόρρητα έγγραφα

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, Μπάιντεν και Τραμπ ελέγχονται από την αμερικανική Δικαιοσύνη για τη μεταφορά και την αποθήκευση απόρρητων εγγράφων και υλικού από το Λευκό Οίκο στα σπίτια τους, αν και νομικοί υποστηρίζουν πως παρά τις ομοιότητες, οι δύο περιπτώσεις είναι τελείως διαφορετικές. Συγκεκριμένα, ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως οι δικηγόροι του Μπάιντεν βρήκαν έναν μικρό αριθμό απόρρητων εγγράφων, τα οποία και παρέδωσαν. Αντίθετα, ο Τραμπ αντιστάθηκε για αρκετούς μήνες να παραδώσει τα περίπου 100 απόρρητα έγγραφα, κάτι που έπραξε μετά την εισβολή του FBI στο σπίτι του.

Πάντως, ο Μπάιντεν ως εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει λιγότερους νομικούς κινδύνους σε σχέση με τον Τραμπ, ο οποίος έχασε αυτό το προνόμιο, όταν έληξε η προεδρική του θητεία τον Ιανουάριο του 2021. Ο Μπάιντεν έχει ένα ευρύ περιθώριο να αποχαρακτηρίσει έγγραφα και να προστατευθεί από μια πιθανή δίωξη, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει μια μακροχρόνια πολιτική να μην ασκεί ποινικές διώξεις στον ένοικο του Λευκού Οίκου.

Από τη πλευρά του, ο υποψήφιος κυβερνήτης του Κεντάκι και μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζεφφ Γιούνγκ ζήτησε να αποπεμφθεί άμεσα από το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ ο Μπάιντεν. Ο Γιούνγκ, 66 ετών, αποκαλείται «Δημοκρατικός της ειρήνης» και είναι επικριτής της ηγεμονικής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ενώ έχει επιτεθεί με δριμύτητα στην αποστολή των χρημάτων των φορολογουμένων των ΗΠΑ στο Κίεβο. Επίσης έχει χαρακτηρίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως χαμένη για τη Δύση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version