Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας απάντηση στις προκλήσεις Ερντογάν

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει το SLpress για την ελληνογαλλική συμμαχία

Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας ήταν η ομπρέλα κάτω από την οποία εξελίχθηκαν οι συζητήσεις στην συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν. Μια συνάντηση με εξαιρετικά πλούσια ατζέντα που περιλάμβανε όλα τα ανοιχτά ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα, ενώ παραλλήλως δρομολόγησε, για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, την δημιουργία μιας εταιρικής στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών.

Η διμερής αμυντική και οικονομική συνεργασία, το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, η κλιματική αλλαγή και ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν και, όπως τόνισε κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός, διαπιστώθηκε «κοινή αντίληψη και κοινός βηματισμός» ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.

Στην συνάντηση των δύο ηγετών έγινε εκτενής αναφορά στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Είναι κοινή η καταδίκη» των τουρκικών προκλήσεων «τόσο στις θάλασσες της Κύπρου, όσο και σχετικά με το απολύτως άκυρο» τουρκολιβυκό μνημόνιο τόνισε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι «οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωσή του».

Γαλλικά καρφιά στον Ερντογάν 

Ο Μητσοτάκης πήγε άλλωστε στο Παρίσι, γνωρίζοντας ότι ο Μακρόν ήταν αυτός που έκανε σημαντικές παρεμβάσεις στην ΕΕ για να αναγνωριστεί από το Συμβούλιο Κορυφής η ακυρότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου. Γνώριζε επίσης, ότι ο Μακρόν ήταν αυτός που έθεσε επιμόνως στην Διάσκεψη του Βερολίνου, από την οποία η Αθήνα είχε αποκλειστεί, την επικινδυνότητα της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Λιβύη.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο και ότι η Ελλάδα, επιμένοντας σε αυτόν τον δρόμο, επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι είναι αποφασισμένη «να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα νόμιμα δικαιώματά της». Στο σημείο αυτό, καλωσόρισε την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την χαρά της Αθήνας που θα έχει συνεργασία μαζί τους.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν εξέφρασε και πάλι την υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, καταδικάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Ο Γάλλος πρόεδρος κατηγόρησε, παραλλήλως, τον Ερντογάν ότι αθετεί τις δεσμεύσεις που έδωσε στο Βερολίνο, καθώς –όπως είπε- τις τελευταίες ημέρες «τουρκικά πλοία με μισθοφόρους φτάνουν στις ακτές της Λιβύης» και αυτό αποτελεί κατάφορη παραβίαση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της αφρικανικής χώρας.

Στρατηγική σχέση και μεταναστευτικό 

Ο Μακρόν αναφέρθηκε επίσης στην δημιουργία μιας εταιρικής στρατηγικής σχέσης για την ασφάλεια, για την οποία είπε ότι θα πάρει συγκεκριμένη μορφή με την επίσκεψη του Γαλλίδας υπουργού Άμυνας στην Ελλάδα, στις 24 Φεβρουαρίου, και θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη Ιουνίου. Τόνισε μάλιστα ότι αυτή η στρατηγική σχέση, πέρα από τις τακτικές συζητήσεις «προϋποθέτει μια ενισχυμένη παρουσία του Γαλλικού Ναυτικού στην περιοχή και κοινές θαλάσσιες και χερσαίες επιχειρήσεις», για τις οποίες είπε ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν.

Το μενού της συζήτησης περιλάμβανε επίσης θέματα ενεργειακής ασφάλειας, διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τον αγωγό EastMed και την γεωστρατηγική συμμαχία του, ειδικά μετά το πρόσφατο αίτημα της Γαλλίας να ενταχθεί στο East Med Gas Forum.

Μέσα σε ένα κλίμα που θύμιζε το σύνθημα περασμένων δεκαετιών, το γνωστό «Ελλάς-Γαλλία συμμαχία», οι δύο ηγέτες διαπίστωσαν συναντίληψη και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα πρώτης γραμμής για την Ελλάδα, για το οποίο Μητσοτάκης και Μακρόν συμφώνησαν σε τρεις άξονες κλειδιά:

  1. Τα εξωτερικά μας σύνορα, ειδικά τα ανατολικά, πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της Ευρώπης, όπως με κοινή ευθύνη πρέπει να ενταθούν και οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται προστασία
  2. Η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται και από την Άγκυρα
  3. Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και οι δύο χώρες αναμένουν τις προτάσεις της Κομισιόν και του Μαργαρίτη Σχοινά για τα ζητήματα του ασύλου και της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό στη συνάντηση βρέθηκε κοινός τόπος και σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων. Εξάλλου, ο Μακρόν από την ομιλία της Πνύκας είχε εξαγγείλει το όραμά του για μια περισσότερο δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη. Ένα όραμα, το οποίο δημιούργησε προσδοκίες στην τότε κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά δεν έτυχε τόσο θερμής αποδοχής από τον ισχυρό εταίρο της ΕΕ, την Μέρκελ. Στην πορεία μάλιστα αραίωσε και ο ίδιος ο Μακρόν τις αναφορές σε αυτό, καθώς είχε τα δικά του ζητήματα, πέρυσι με τα “Κίτρινα Γιλέκα” και φέτος με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Παρίσι και οι συνομιλίες του με τον Μακρόν αφορούσαν βεβαίως και ζητήματα οικονομικής συνεργασίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε άλλωστε με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς από την  ενέργεια και την άμυνας μέχρι τον τουρισμό, τα ποτά και τα φάρμακα. Ξεχωριστή ήταν βεβαίως η συνάντησή του με τον CEOτης TOTAL, Πάτρικ Πουγιάν, καθώς η εταιρεία  δραστηριοποιείται στην Κύπρο και τη Λιβύη και αποτελεί έναν «αυτόνομο παίκτη στην περιοχή».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι