Σταδιακό άνοιγμα ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης – “Φταίτε για όλα” ο Τσίπρας (upd)

Ο καβγάς ήταν για το …Καπιτώλιο, slpress

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την πανδημία, την οποία ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως απάντηση στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για θετική πορεία και εξήγγειλε νέες παρεμβάσεις, ενώ η αντιπολίτευση συνεχίζει την δριμεία κριτική της για το σύνολο των κυβερνητικών χειρισμών.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο πρωθυπουργός προκαλεί ανάλογη συζήτηση, κάνοντας χρήση του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα και τους πολίτες για την κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά την  διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της. Στο ξεκίνημα της ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες».

Επικαλούμενος μάλιστα τον χάρτη που έδωσαν πριν λίγες ημέρες στη δημοσιότητα οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες (ECDC), επισήμανε ότι «οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία». «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορωνοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται».

Η στρατηγική της προσαρμογής για την πανδημία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος», την οποία απέδωσε στους υγειονομικούς, αλλά και στην πειθαρχία που επέδειξε την περίοδο των γιορτών η πλειονότητα των πολιτών. «Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες» είπε χαρακτηριστικά.

Επιμένοντας ότι η χώρα καταγράφει «θετική πορεία» ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «αυτό δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό» και εξήγησε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού». Χαρακτηρίζοντας την στρατηγική της κυβέρνηση «στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα», υπενθύμισε την συνεχιζόμενη αύξηση των ΜΕΘ για να τονίσει ότι «με 424 κενά κρεβάτια σήμερα, έχουμε την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και «ευτυχώς τις τελευταίες 10 ημέρες βαίνει μειούμενος». Παραλλήλως, αντέκρουσε δημοσιεύματα και καταγγελίες της αντιπολίτευσης για σύγκρουση της κυβέρνηση με την επιστημονική Επιτροπή, τονίζοντας ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ και δεν θα συμβεί. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού και προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους άνω των 80 ετών πολίτες (σήμερα λειτουργεί για τους άνω των 85).

Τι εξήγγειλε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρότασή του για το “ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού”, η οποία έτυχε καλής υποδοχής από ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τη Γερμανία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρότεινε αυτό να πάρει κοινοτικό χαρακτήρα, αφού προηγουμένως το χαρακτήρισε «ελληνική καινοτομία». Παραλλήλως, αναφερόμενος εμμέσως στην πρόταση Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων, έκανε λόγο για «αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα», σχολιάζοντας ότι «κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα».

Τονίζοντας ότι είναι εφικτός ο στόχος, μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, να είναι ασφαλής ο πληθυσμός, ο πρωθυπουργός είπε ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα τεθούν σε λειτουργία τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα έχουν «το καθένα από αυτά την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως». Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι στη διαδικασία του εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και προβλήματα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη επισημανθεί από τους υγειονομικούς και την αντιπολίτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία της ατομικής ευθύνης, σημειώνοντας πάντως ότι αυτή η ατομική υπευθυνότητα «δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες». Εξήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει από τη Δευτέρα στο σταδιακό άνοιγμα της Οικονομίας, τονίζοντας ότι «κάθε μηνάς Lockdown στοιχίζει στην ελληνική Οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ». Μαζί με το σταδιακό άνοιγμα, αυξάνεται όμως και το πρόστιμο για τους παραβάτες και από τα 300 ευρώ εκτινάσσεται στα 500, κάτι το οποίο ίσχυσε όμως μόνο για δύο ώρες, αφού η εφαρμογή του ανεστάλη. Εξήγγειλε τέλος ότι για τον Φεβρουάριο θα καλυφθεί το ενοίκιο των επαγγελματιών κατά 80%.

Τσίπρας: Είστε κατώτεροι των περιστάσεων

Για «ιδεοληψίες, αλαζονεία της εξουσίας και άρνηση να συμμεριστεί τις απόψεις της κοινωνίας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, επιρρίπτοντάς της όλες τις ευθύνες «για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση που, όπως είπε, απαιτεί από όλους «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας και μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης».

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής ή και οικονομικής» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ότι «έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας», ένα ενδεχόμενο για το οποίο μιλούν οι επιστήμονες παγκοσμίως, τονίζοντας ότι η αναφορά του «δεν γίνεται για να φοβηθούμε ή να φοβίσουμε, αλλά για να προετοιμαστούμε και να προετοιμάσουμε». «Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας», όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

Πιο γενναία αυτοκριτική ζήτησε από τον πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι «κάθε ένα μπρος-πίσω που έγινε, κόστισε ζωές». Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε επίσης ότι περιμένει από τον πρωθυπουργό να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη και αναρωτήθηκε αν υπάρχει ένα ενιαίο και αξιόπιστο μητρώο καταγραφής των κρουσμάτων. Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν δύο μεγάλες προκλήσεις, το ασφαλές άνοιγμα της οικονομίας και ο έγκαιρος εμβολιασμός και επανέλαβε τις προτάσεις του κόμματός της για το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας.

Ομαδικά πυρά

Η κα Γεννηματά επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε με οριζόντια μέτρα που πνίγουν την οικονομία», έκανε λόγο για κίνδυνο ενός «lockdown ακορντεόν» και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα με ενίσχυση της λογικής των πολλών τεστ. Ζήτησε επίσης τη στήριξη του ΕΣΥ και χαρακτήρισε αδιανόητη την άρνηση της κυβέρνησης για την πλήρη ένταξη των εργαζομένων του στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Δεν παρέλειψε βεβαίως να χαιρετίσει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και να χαρακτηρίσει συντηρητική και οπισθοδρομική την θέση για διμερή διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση εμβολίων.

Ευθύνες στην κυβέρνηση και σε όσους συντάσσονται με την πολιτική που ακολουθείται σε όλη την ΕΕ και διεθνώς για τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος υγείας σε σύστημα της μιας νόσου στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίσης της υγείας επέρριψε ο ΓΓ του ΚΚΕ. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στους αργούς ρυθμούς του εμβολιασμού και εξαπέλυσε πυρά εναντίον της Κομισιόν, επειδή δεν δημοσιοποιεί τα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρείες στο πλαίσιο της ρήτρας εμπιστευτικότητας και του εμπορικού απορρήτου.

Το εμβόλιο δεν είναι εμπόρευμα είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι «είμαστε απομονωμένοι μέσα στην ΕΕ», ακόμα και σε αυτό. Πρόσθεσε επίσης ότι το  εμβόλιο δεν αρκεί από μόνο του για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τόνισε ότι χρειάζεται στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. Τέλος σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας προανήγγειλε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει πρόταση νόμου, με την οποία θα απαιτεί, μεταξύ άλλων, «εδώ και τώρα ουσιαστικά μέτρα στήριξης για όσους έχουν εισόδημα κάτω από τα 12000 ευρώ το μήνα, με επίδομα ικανό να επιβιώσουν, διαγραφή χρεών, τόκων προσαυξήσεων κλπ».

«Αισχρή και οριζόντια τιμωρητικότητα, χωρίς κοινωνική ευαισθησία» χαρακτήρισε ο Γιάννης Βαρουφάκης την αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ, τονίζοντας ότι αυτή η λογική «υπονομεύει τα μέτρα». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε τίποτα από αυτά που όφειλε να κάνει, δηλαδή να πληροφορεί αξιόπιστα, να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας και να δημιουργήσει δίκτυο μαζικών τεστ που θα μετατρέπονταν στη συνέχεια σε κέντρα μαζικών εμβολιασμών.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε φιάσκο το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα για την πρότασή του σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων. «Κύριε Τσίπρα μου άρεσε και εμένα η πρόταση για ευρωπαϊκή πατέντα. Pfizer και Moderna δεν το κάνουν. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια τεράστια αλλαγή στην κεφαλαιοκρατική δομή στην ΕΕ. Εδώ στο δημοψήφισμα είπατε ναι σε όλα. Θ’ αλλάζατε αυτό;» είπε με ειρωνική διάθεση. Σχολιάζοντας τέλος την αναφορά Μητσοτάκη για  “λεφτόδενδρα” είπε ότι «αυτά υπάρχουν και λειτουργούν καθημερινά», σημειώνοντας ότι «τα χρηματιστήρια είναι στα ύψη την ώρα που παγκοσμίως ο καπιταλισμός είναι στα τάρταρα και οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν χρήμα και το δίνουν στους δικούς τους».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι