ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με διαφωνίες για το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ με διαφωνίες για το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

To μείζον θέμα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, λόγω διαφωνιών κυρίως από την πλευρά της Ουγγαρίας, συζητούν οι 27 ηγέτες των χωρών-μελών στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα και αύριο, στις Βρυξέλλες.

Στην ατζέντα της Συνόδου είναι επίσης η οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας και η επόμενη μέρα για την ανοικοδόμηση της χώρας, η διασφάλιση της επισιτιστικής αλυσίδας, καθώς και το θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας. Ειδικότερα, στο θέμα της επιβολής εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μέτρο που εξετάζεται στο πλαίσιο του 6ου πακέτου κυρώσεων, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει κολλήσει στην άρνηση της Ουγγαρίας, παρά την πρόβλεψη εξαίρεσης για δύο χρόνια που περιλαμβάνεται στην εισήγηση.

Η κυβέρνηση Ορμπάν απαιτεί πέντε χρόνια περίοδο προσαρμογής και πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή νέων υποδομών ενέργειας στη χώρα. Η Ουγγαρία, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της από πετρέλαιο που μεταφέρεται από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Ντρούζμπα. Η εναλλακτική λύση που εξετάζεται στις Βρυξέλλες είναι η επιβολή εμπάργκο στις θαλάσσιες μεταφορές ρωσικού πετρελαίου ενώ ως προς τους αγωγούς θα τεθεί στο μέλλον.

Πρόκειται για «δύσκολη και περίπλοκη συζήτηση που απαιτεί χρόνο, προσπαθούμε να βρούμε λύση για να επιτραπεί η υιοθέτηση των νέων κυρώσεων. Μπορεί να μην μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία» εκτιμούν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκτός και αν καμφθούν οι αντιρρήσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού στη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής.

Εμπάργκο δύο ταχυτήτων

«Βάζοντας εμπάργκο στο πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης, πλήττουμε τουλάχιστον τα δύο τρίτα των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ», εκτίμησε αξιωματούχος των Βρυξελλών, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία. Για την ΕΕ, η δαπάνη για τις εισαγωγές πετρελαίου το 2021 ανήλθαν σε 80 δισ. δολάρια, ποσό σχεδόν τετραπλάσιο για τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Για τις άλλες χώρες πλην Ουγγαρίας, Σλοβακίας και Τσεχίας που προμηθεύονται πετρέλαιο μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το εμπάργκο θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η ανησυχία της ΕΕ είναι πως εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τις νέες κυρώσεις θα πέσει βαριά σκιά στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να παρέμβει κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής μέσω βιντεοσύνδεσης, καθώς το Κίεβο ζητάει ισχυρότερα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας και επικρίνει τις χώρες της ΕΕ που αντιτάσσονται στην επιβολή εμπάργκο.

 

Πέραν του εμπάργκο στο πετρέλαιο, το πακέτο κυρώσεων προβλέπει επίσης τον αποκλεισμό της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας, της Sberbank (37% της αγοράς) και άλλων δύο ρωσικών τραπεζικών θεσμών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής δεδομένων SWIFT, καθώς και προσθήκη περίπου εξήντα προσωπικοτήτων στη μαύρη λίστα της ΕΕ.

Τι θα συζητήσει η ΕΕ

Πάντως, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν κατάφεραν χτες να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Σήμερα οι 27 αναμένεται επίσης να συζητήσουν τη χορήγηση ρευστότητας στο Κίεβο για να συνεχίσει να λειτουργεί η ουκρανική οικονομία -η Κομισιόν πρότεινε βοήθεια 9 δισ. ευρώ το 2022, καθώς και για το ζήτημα της διατροφικής ανασφάλειας. Λόγω του αποκλεισμού των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, εκφράζονται φόβοι πως θα προκληθεί επισιτιστική κρίση στην Αφρική.

Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται επίσης η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, στην οποία η ΕΕ θέλει να διαδραματίσει βασικό ρόλο. Το Κίεβο υπολόγιζε πρόσφατα ότι οι ζημίες που έχει υποστεί εξαιτίας της καταστροφής δρόμων και άλλων υποδομών ανέρχονται σε 600 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την πλευρά της Ελλάδας, θα τεθεί σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα το θέμα του εξορθολογισμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μειωθεί η τελική τιμή του ρεύματος που φθάνει στον καταναλωτή. Επιπλέον, αναμένεται η Αθήνα να κάνει αναφορά και στην τουρκική προκλητικότητα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version