ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Καταγγέλλεται νοθεία σε 164 τμήματα στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ (upd.)

Τα μαχαίρια έξω στο ΚΙΝΑΛ ενόψει δεύτερου γύρου, Μίνωας Ράπτης

Στη σκληρή μάχη έχουν πέσει οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, ενόψει του δεύτερου γύρου την ερχόμενη Κυριακή. Οι Ανδρουλάκης και Παπανδρέου, παρότι φαίνεται πως δεν θα συναντηθούν τηλεοπτικά σε ένα debate “μονομάχων”, δίνουν καθημερινά το παρόν μέσα από συνεντεύξεις σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, ενώ ο δεύτερος τάραξε τα νερά του προεκλογικού αγώνα το απόγευμα της Πέμπτης με επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ, όπου κατήγγειλε νοθεία στις κάλπες της πρώτης Κυριακής.

Συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για ευρήματα που παραπέμπουν σε νοθεία και ζητά την «εις βάθος διερεύνηση» αυτών. Στην επιστολή του αναφέρει τα εξής: «Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής. Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων».

»Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο».

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζητώ από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής» καταλήγει η επιστολή.

Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού σχολιάζουν ότι δεν τίθεται θέμα επανάληψης του πρώτου γύρου, αλλά ζητούν να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας στον επερχόμενο δεύτερο γύρο που θα αναδείξει και τον πρόεδρο. Η αρμόδια επιτροπή ΕΔΕΚΑΠ δείχνει ως υπεύθυνα για τις όποιες τυχόν ανακολουθίες τα tablet που χρησιμοποιούνται για την διεξαγωγή των εκλογών, λέγοντας ότι ορισμένες φορές κάνουν update.

Από τη μεριά του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με το ζήτημα αναφέρεται «Προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως ανακοινώνεται σήμερα ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποία η πλειοψηφία υπόκειται στην πλευρά Παπανδρέου, έκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το ΚΙΝΑΛ την Τρίτη», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «σε μία κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους πάνω μας, απαιτείται ευθύνη από όλους».

Οι μέχρι τώρα διαξιφισμοί

Ο Ανδρουλάκης, έχοντας αποκτήσει ένα ισχυρό προβάδισμα από την πρώτη κάλπη, επιμένει προσώρας με δηλώσεις χαμηλών τόνων και σε ένα ενωτικό κλίμα. Όμως, το ίδιο δεν μπορεί να πει κανείς και για τον πρώην πρωθυπουργό, που αμέσως μετά τον πρώτο γύρο, ανέβασε τους τόνους, αφήνοντας προσωπικές αιχμές κατά του συνυποψηφίου του. Χαρακτηριστικό είναι ότι μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «δεν γνωρίζει τις θέσεις ή την ακριβή ιδεολογία» του Ανδρουλάκη για αρκετά θέματα, κάτι που επανέλαβε μάλιστα και τις επόμενες μέρες. Μάλιστα πρόσθεσε ότι για αυτόν ακριβώς τον λόγο δε θα μπορούσε ποτέ να τον εκπροσωπεί στη Βουλή, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εάν εκείνος όντως εκλεγεί.

Ο Παπανδρέου έθιξε μάλιστα και το ζήτημα της “μοιρασιάς” του κράτους που είχε συμφωνηθεί από τα συγκυβερνώντα κόμματα στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός θέλησε να δείξει ότι ο Ανδρουλάκης, ως τότε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, δεν διαχειρίστηκε όπως θα έπρεπε τους σχετικούς διορισμούς. «Προσπαθεί να αποφύγει κάποιες ουσιαστικές ευθύνες που είχε. Τα τρία κόμματα καθόντουσαν και μοίραζαν τις καρέκλες» ήταν τα ακριβή λόγια του πρώην πρωθυπουργού.

Ο ευρωβουλευτής με τη σειρά του σήκωσε το γάντι, χαρακτηρίζοντας «fake news» τα όσα του αποδίδει ο Παπανδρέου, απαντώντας ότι εξελέγη γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ένα χρόνο αφού είχε ήδη συμφωνηθεί η “μοιρασιά”, θέτοντας μάλιστα ζήτημα ασυμβίβαστου κομματικής ιδιότητας και διορισμού σε κυβερνητική θέση. Προχώρησε και σε μία πολιτική εξαγγελία σχετική με το θέμα, λέγοντας ότι εάν ποτέ δοθεί η ευκαιρία στο ΚΙΝΑΛ να κυβερνήσει, θα πάψει να υφίσταται το φαινόμενο κομματικά διορισμένων διοικητών νοσοκομείου.

Τα επιχειρήματα Παπανδρέου

Επιπλέον, ο Ανδρουλάκης ανέφερε ότι εάν αυξηθούν “αισθητά” τα ποσοστά του κόμματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, μόνο τότε θα έμπαινε στη διαδικασία συζήτησης για το ενδεχόμενο μίας κυβερνητικής συνεργασίας, είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υιοθέτησε την ίδια θέση και ο Παπανδρέου, ο οποίος μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι δεν είναι η ώρα για τέτοιου είδους συζητήσεις, που καταλήγουν να αφορούν μοιράσματα καρεκλών και όχι προγραμματικές συγκλίσεις.

«Θεωρώ ότι η συζήτηση για οποιαδήποτε συνεργασία είναι άτοπη και άκαιρη. Είναι σα να λέμε ότι δε μιλάμε για τα προβλήματα του σήμερα, αλλά για το πώς θα μοιράσουμε τα αξιώματα. Αυτήν τη συζήτηση εγώ δεν την κάνω», τόνισε. Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Παπανδρέου υιοθέτησε την επιχειρηματολογία κατά του αντιπάλου του, που είχε προηγουμένως χρησιμοποιήσει και ο Λοβέρδος. «Στην Ευρωβουλή, μπορείς να έχεις μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά για τα καυτά θέματα, τα καθημερινά της χώρας, δεν έχει “τριφτεί”, είναι “άκαπνος”», δήλωσε και πρόσθεσε με νόημα ότι «θα γίνεται πάρτι. Άλλο ο αντικαταστάτης, άλλο ο αρχηγός».

Σήμερα απ’ την άλλη, ο πρώην πρωθυπουργός, προς έκπληξη πολλών, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιστροφής του επίσης πρώην προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου. «Όλοι χωράνε, όλοι χωράνε που θέλουν να βοηθήσουν. Προφανώς, με τον κ. Βενιζέλο έχουμε στο παρελθόν αντιπαρατεθεί σε διάφορα θέματα, αλλά στην πολιτική, άνθρωποι που πιστεύουν ή μπορούν να προσφέρουν σε αυτήν την παράταξη, βεβαίως χωράνε» είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή που παραχώρησε.

Παρά τη διαφαινόμενη σύγκλιση στην επιχειρηματολογία τους όμως, ο Λοβέρδος επέλεξε ως γνωστόν να ψηφίσει τον Ανδρουλάκη στον δεύτερο γύρο των εκλογών, επιλογή που θέλησε να γνωστοποιήσει και δημόσια. Κατόπιν αυτής, μία σειρά από στελέχη που στον πρώτο γύρο στήριξαν τον Λοβέρδο, τοποθετήθηκαν επίσης δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη. Ανάμεσα σε αυτούς η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Χαρά Κεφαλίδου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο Σπύρος Καρανικόλας, η Αλεξάνδρα Σαγρή και άλλοι.

Η παρέμβαση Λοβέρδου

Αίσθηση όμως προκάλεσε μία σημερινή δήλωση του Λοβέρδου σε μία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο ίδιος, μιλώντας στο “Πρώτο Πρόγραμμα” έκανε λόγο για «γραμμή» από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά της υποψηφιότητάς του. «Από τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν οργανωμένα και ψήφισαν, αλλά δεν ψήφισε ο κόσμος της ΝΔ, πέρα από σποραδικές εμφανίσεις κάποιων από το κυβερνών κόμμα», υπογράμμισε, προσθέτοντας αναφορικά με την υποψηφιότητα του Παπανδρέου ότι «κατέστρεψε εμένα καταρχάς».

Τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου με καταμετρημένο το 100% των ψήφων.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι στην αρχή της εβδομάδας ζήτησε από τον πρώην πρωθυπουργό να κάνει πίσω και να μην πραγματοποιηθεί ουσιαστικά ο δεύτερος γύρος των εκλογών ανάδειξης ηγεσίας. Τόνισε ότι δεν υπάρχει συναλλαγή πίσω από την ψήφο του στον Ανδρουλάκη, σημειώνοντας πως «θεωρώ ότι όσοι επέλεξαν το δρόμο της οξύτητας αυτή την εβδομάδα, πρέπει να τον εγκαταλείψουν». Τέλος, χαρακτήρισε «σοκ» τον αποκλεισμό του από τον δεύτερο γύρο, λέγοντας ότι τον έβλαψε εκτός από την συμμετοχή που υπήρξε από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ και η απόδοση του Παπανδρέου στη δυτική Ελλάδα.

Σε σχέση με τους δύο τελικούς διεκδικητές της προεδρίας σχολίασε «Τα πλεονεκτήματα τα βλέπει το εκλογικό σώμα και με βάση αυτά ψήφισε. Σε ό,τι αφορά τα μειονεκτήματα, ανέφερα ότι ο ένας δεν είναι φέρελπις, γιατί έχει υπάρξει ξανά αρχηγός αυτής της παράταξης. Ο άλλος δεν είναι βουλευτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σταθμίζοντας λοιπόν αυτά, και βλέποντας την πλειοψηφία της 5ης Δεκεμβρίου, είναι για μένα αυτονόητο, να ψηφίσω τον Νίκο Ανδρουλάκη χωρίς να κάνω τον καθοδηγητή των ανθρώπων».

Υπενθυμίζεται ότι ο Λοβέρδος είναι ο μοναδικός εκ των ηττηθέντων υποψηφίων της περασμένης Κυριακής που γνωστοποίησε την απόφασή του για την ερχόμενη. Ο Καστανίδης που τελικά ήρθε έκτος σε ψήφους, ευχήθηκε μέσω Twitter καλή επιτυχία και στους δύο υποψηφίους, ενώ ο Γερουλάνος που ήρθε πέμπτος δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι του δεν περιμένουν να τους πει τι να κάνουν. Στην ίδια λογική κυμάνθηκε και ο Χρηστίδης που κατέκτησε την τέταρτη θέση. «Δεν περιμένουν οι πολίτες από εμένα, δεν ζούμε στη δεκαετία του 1960 και ως κομματάρχης εγώ να βγω και να δίνω γραμμές. Αυτό είναι κάτι πολύ μακριά από εμένα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version