ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τα σύννεφα πυκνώνουν – Ο Κυριάκος τρέχει να προλάβει με πρόωρες εκλογές

Τα σύννεφα πυκνώνουν – Ο Κυριάκος τρέχει να προλάβει με πρόωρες εκλογές, Σπύρος Γκουτζάνης

Καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν στην οικονομία και όλα προοιωνίζονται έναν βαρύ Χειμώνα, ο πρωθυπουργός τρέχει να προλάβει να κάνει εκλογές όσο ακόμη έχει πιθανότητες να κερδίσει. Οι υπουργοί έχουν κατεβάσει τα μολύβια και ασχολούνται με τα τελευταία ρουσφέτια προς τις εκλογικές τους πελατείες, οι βουλευτές έχουν εντείνει τις περιοδείες και τις επισκέψεις, όσοι θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιοι ανοίγουν γραφεία και αναζητούν συνεργάτες. Ακόμη και πρόσωπα από το φιλικό περιβάλλον του πρωθυπουργού έχουν αρχίσει την προετοιμασία.

Το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει την προσωπική καμπάνια, επικεφαλής της οποίας θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο Γρηγόρης Δημητριάδης. Οι επιφυλάξεις του πρωθυπουργού δείχνουν να έχουν εξαντληθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, ο Αμερικανός σύμβουλός του, επικοινωνιολόγος Σταν Γκρίνμπεργκ εισηγείται και εκείνος να πάει σε πρόωρες  εκλογές τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γκρίνμπεργκ -τον οποίο είχε πέρυσι μαζί του στην ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη με την ιδιότητα του «πρωθυπουργικού φίλου»- θεωρείται ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής του στις εκλογές του 2019 και ο λόγος του έχει αυξημένη βαρύτητα για τους εκλογικούς σχεδιασμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι ημερομηνίες που έχουν κυκλώσει στο ημερολόγιο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι είναι 18 και 25 Σεπτεμβρίου με επικρατέστερη ανακοίνωση μετά τις 22 Αυγούστου.

Ακόμη και τώρα όμως τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός γύρισε από την Μαδρίτη έχοντας υποστεί -αν το Βατερλό του κ. Τσίπρα είναι υπερβολικό- διπλωματική ήττα στο πεδίο των ελληνοτουρκικών. Οι δάφνες της Ουάσιγκτον έχουν ήδη μαραθεί. Στο οικονομικό πεδίο η ακρίβεια τρέχει ανεξέλεγκτη και ο πληθωρισμός έφτασε στο 12%. Η βενζίνη είναι στα 2,5 ευρώ το λίτρο, η ενεργειακή ακρίβεια παραμένει και το πραγματικό καλάθι της νοικοκυράς έχει αυξηθεί κατά 20%-30% με προοπτική να φτάσει στο 40% μέχρι το τέλος του έτους.

Ο δε χειμώνας προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος στο πεδίο της ενέργειας. Παράλληλα η κυβέρνηση υπέστη ήττα στο θέμα της Novartis καθώς κατέρρευσε η θεωρία της συνωμοσίας. Οι δημοσιογράφοι τους οποίους είχε καταγγείλει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός απαλλάχθηκαν ενώ οι Παπαγγελόπουλος και Τουλουπάκη παραπέμπονται για δευτερεύον ζήτημα.

Πρόωρες εκλογές

Η αρμόδια Επίτροπος εγκαλεί συνεχώς την κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό και για τα push back στο Αιγαίο. Μία ακόμη πληγή με αιμορραγία ψηφοφόρων άνοιξε με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Μόνο όσοι είχαν κάνει δικαστικές προσφυγές θα πάρουν τα αναδρομικά. Η συντριπτική πλειονότητα που εμπιστεύθηκε την κυβέρνηση που διαβεβαίωνε διά του Στέλιου Πέτσα ότι θα υπάρξει οριζόντια ρύθμιση και τους απέτρεπε από τις προσωπικές προσφυγές χάνουν τα αναδρομικά.

Μέσα σε αυτό το τοπίο το μόνο που αντέχει είναι ο επικοινωνιακός μηχανισμός -συστημικά ΜΜΕ και δημοσκοπικές εταιρείες- που επιμένουν να εμφανίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με βέβαιη αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη, εάν δεν κάνει άνετη κυβέρνηση συνεργασίας με πάνω από 160 έδρες από την πρώτη Κυριακή με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το σενάριο που έχει διατυπώσει και ο Βαγγέλης Βενιζέλος θέλει τη ΝΔ με ποσοστό γύρω στο 35% και το ΠΑΣΟΚ με 15% να κάνουν κυβέρνηση.

Την προσεχή Τρίτη ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο όπου έχει κληθεί να μιλήσει. Ενώ όμως το επιτελείο σχεδίαζε έναν θρίαμβο με χειροκρότημα προς εσωτερική χρήση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους Έλληνες εκπροσώπους των ευρωομάδων, Νίκο Ανδρουλάκη και Δημήτρη Παπαδημούλη και ενδεχομένως και με τον Γιώργο Κύρτσο και θα πρέπει να απαντήσει, μεταξύ άλλων, για την υποβάθμιση της δημοκρατίας το καθεστώς ελέγχου των ΜΜΕ και τις διώξεις δημοσιογράφων.

Μία ημέρα αργότερα την Τετάρτη 6 Ιουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει το σύνολο της αντιπολίτευσης στην ελληνική βουλή καθώς ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την κοινωνική πολιτική. Η ιδέα -όποιου κι αν την είχε-  δεν φαίνεται ιδιαίτερα καλή παρότι δείχνει επιθετική διάθεση του πρωθυπουργού να μπει σε ένα πεδίο που είναι προνομιακό για την αντιπολίτευση.

Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να απαντήσει στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το αν θα πάει την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ορισμένοι λένε ότι θα πρέπει από το βήμα της βουλής να αναγγείλει οριζόντια ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων που εξαπατήθηκαν. Ωστόσο μία τέτοια ρύθμιση έχει κόστος περί τα 2 δις ευρώ και είναι αμφίβολο αν το αντέχει ο προϋπολογισμός και αν θα πάρει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Καθώς όμως ο προεκλογικός σχεδιασμός είναι σε εξέλιξη ο πρωθυπουργός αναζητά πρόσωπα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ακούγεται έντονα το όνομα του Μιχάλη Κωσταράκου επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ και πρώην αρχηγού της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός από τον ευρύτερο συμβολισμό προς τους δεξιούς ψηφοφόρους σε εποχή εθνικών κινδύνων, θεωρείται ότι θα καλύψει και το εκλογικό κενό από την δυσαρέσκεια των αποστράτων.

Ενώ όμως αναζητά την δυνατή υποψηφιότητα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που θα κάνει την διαφορά, απροθυμία να συμμετάσχουν στην εκλογική μάχη επιδεικνύουν τα στελέχη του επιτελικού κράτους. Τόσο ο Γιώργος Γεραπετρίτης  όσο και ο Άκης Σκέρτσος, οι δύο υπουργοί Επικρατείας δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν την μάχη του σταυρού. Παρομοίως και η Αριστοτελία Πελώνη και ο Δημήτρης Τσιόδρας, αν και εκείνοι από την αρχή της θητείας τους έλεγαν ότι δεν θα κατέβουν. Το ίδιο ισχύει και για τον έτερο σύμβουλο, Αλέξη Πατέλη.

Πάντως οι δύο υπουργοί θα επιθυμούσαν μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος όπου όμως οι θέσεις είναι περιορισμένες. Συνολικά αναμένεται με την απλή αναλογική να εκλέξει τέσσερις βουλευτές, η μία θέση όμως θα δοθεί σε εκπρόσωπο της Ομογένειας. Σύμφωνα με πληροφορίες θέση στο Επικρατείας θα ήθελε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πρόσφατα συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη. Είναι όμως  αμφίβολο εάν κατέβει ακόμη και στην Α΄ Αθήνας που ήταν η παλιά εκλογική του περιφέρεια.

Ο ανταγωνισμός εκεί είναι ιδιαίτερα αυξημένος ακόμη και αν τελικά δεν κατέβει στην συγκεκριμένη περιφέρεια ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Το σχετικό σενάριο θέλει ο κ. Πιερρακάκης να αναλαμβάνει θέση εκπροσώπου κατά την προεκλογική περίοδο οπότε μετά θα είναι αναγκαστικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Δύσκολα θα κερδίσει την θέση στο ψηφοδέλτιο ο Γιώργος Γεραπετρίτης για δεύτερη φορά όπως και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version