ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Τα τρία “όχι” του Μητσοτάκη

Τα τρία "όχι" του Μητσοτάκη, Σπύρος Γκουτζάνης

Στην γνωστή θεωρία της συνωμοσίας εξωτερικών (Πούτιν) και εσωτερικών δυνάμεων, για να δημιουργήσουν εσωτερική αστάθεια και να προκαλέσουν εκλογές, κατέφυγε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από την συνέντευξη της ΔΕΘ έκλεισε τα σενάρια πρόωρων εκλογών και αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Αν και ο ίδιος αναγνώρισε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ο πιο δύσκολος των τελευταίων χρόνων και ενώ είναι σαφώς αποδυναμωμένος από το σκάνδαλο των υποκλοπών, εντούτοις τόνισε ότι απορρίπτει τις εισηγήσεις για τις παραινέσεις να πάει σε εκλογές και επιμένει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Παράλληλα είπε ότι δεν είναι «κωλοτούμπας» και δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Έδωσε όμως απάντηση και στις εσωκομματικές κινήσεις στο παρασκήνιο στέλνοντας μήνυμα ότι δεν σκοπεύει να ανοίξει τον δρόμο για εξελίξεις πριν τις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε ότι έχει εγκαταλείψει το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιχείρησε να ενοχοποιήσει μελλοντική συνεργασία των κεντροαριστερών δυνάμεων, χαρακτηρίζοντάς την «τερατογένεση». Προσπάθησε να ανοίξει ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ κάνοντας λόγο για διάσταση του Νίκου Ανδρουλάκη με μερίδα στελεχών και ψηφοφόρων του. Επανέλαβε την επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά, έκλεισε το μάτι στην σημιτική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ λέγοντας μία μονοκομματική κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές θα αξιοποιήσει στελέχη και από άλλους χώρους, δηλαδή από το ΠΑΣΟΚ που δεν συμφωνεί με τον Ανδρουλάκη.

Σε ερώτηση για τις εσωτερικές και διεθνείς διαστάσεις που έχει πάρει το σκάνδαλο των υποκλοπών από φορείς που ζητούν να γίνει πραγματική κάθαρση και όχι συγκάλυψη με την επίκληση του απορρήτου απάντησε: «Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές, υπάρχει ανάγκη διαφύλαξης του απορρήτου, η προστασία του απορρήτου δεν πρέπει να αρθεί. Καταλαβαίνω την ανάγκη της αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει το θέμα, αλλά από το να υπάρξει ένα σφάλμα (παρακολούθηση Ανδρουλάκη) μέχρι να καλλιεργείται η εικόνα ότι όλη η πολιτική και κοινωνική ζωή κινείται γύρω από τις παρακολουθήσεις υπάρχει απόσταση. Δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία».

Αιχμές για ρωσική ανάμιξη

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι γνωστό ότι η Ρωσία επιχειρεί την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου και κάνει απόπειρες υπονόμευσης της πολιτικής σταθερότητας σε ευρωπαϊκές χώρες. Στην χώρα μας, είπε, είχε εκδηλωθεί προσπάθεια άσκησης επιρροής το 2016 με τη διοχέτευση ρωσικού χρήματος μέσω ολιγάρχη και Έλληνες δημοσιογράφους. Φωτογράφισε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιθυμεί την δημιουργία πολιτικής αστάθειας γιατί ζητά εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική.

«Αυτό συνιστά αποσταθεροποιητική ενέργεια», είπε χαρακτηριστικά, αφού θα αφήσει την χώρα με υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να παίρνει κρίσιμες αποφάσεις σε μία συγκυρία που υπάρχει ενεργειακή κρίση και η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της. Βέβαια στο τέλος της τετραετίας η συγκυρία μπορεί να είναι ακόμη πιο κρίσιμη αλλά αυτό το αντιπαρήλθε όπως και ότι ο ίδιος ζητούσε εκλογές από το 2016 μόλις ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ.

Ως προς την Τουρκία επανέλαβε ότι η ρητορική του Ερντογάν είναι απαράδεκτη, ωστόσο δεν είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει κυρώσεις εναντίον της στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ. Φυσικά πρόταξε την αμυντική ικανότητα της Ελλάδας αλλά επανέλαβε ότι είναι ανοικτός και πρόθυμος για συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, δίχως να απομακρυνθεί από την τακτική κατευνασμού.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version