Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό – Οι παράλληλες δράσεις

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό – Οι παράλληλες δράσεις

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν μετατρέπεται σε Λερναία Ύδρα μονάχα για την κυβέρνηση, αλλά και για ολόκληρη την χώρα, ακόμα και για την Ευρώπη, αν και οι βορειοευρωπαίοι προς το παρόν βολεύονται με το γεγονός ότι η κύρια χώρα-πύλη, η Ελλάδα, μετατρέπεται σε “αποθήκη ψυχών”. Στις Βρυξέλλες διαπιστώνουν με έκπληξη ότι κόβοντας ένα από τα κεφάλια του προβλήματος, στη θέση του ξεπηδά κάποιο άλλο. Κλείνει κάποιος μια τρύπα και ανοίγει άλλη.

Είναι κοινός τόπος ότι εάν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό-προσφυγικό όχι μόνο δεν θα βρεθεί λύση, αλλά και η περιβόητη κοινοτική αλληλεγγύη θα εκφυλιστεί σε αλληλοκατηγορίες και σε ένα παιχνίδι που θυμίζει “μουντζούρη”, σε ποιον θα φορτωθεί το βάρος. Και σ’ αυτό το παιχνίδι η Ελλάδα είναι λόγω γεωγραφίας σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, σε πολύ δυσμενέστερη θέση από τις άλλες μεσογειακές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι οι Βρυξέλλες να κάνουν αυτό που πρέπει, εάν τελικά υπερβούν την τωρινή αντιπαραγωγική στάση τους, η ελληνική κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια, περιμένοντας πότε οι εταίροι μας θα δεήσουν να δράσουν αποφασιστικά, όπως επιβάλλουν οι επενδύοντας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα και προς το εσωτερικό και προς την ΕΕ πως το προσφυγικό-μεταναστευτικό μετατρέπεται στο υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ελλάδας.

Στο Μαξίμου υπάρχει η εκτίμηση ότι, παρά τις αρχικές καθυστερήσεις και τα προβλήματα που δημιούργησε η αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια, η κατάσταση είναι αναστρέψιμη και τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν απτά, θετικά αποτελέσματα. Εάν, μάλιστα, όπως αναμένεται, επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες, αναπόφευκτα οι αφίξεις θα περιοριστούν, γεγονός που θα δώσει μία ανάσα στην κυβέρνηση σ’ αυτή τη μάχη με τον χρόνο.

Ο ρόλος του Αλκιβιάδη Στεφανή

Ιδιαίτερο βάρος από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται στο σχέδιο που επεξεργάζεται η task force, που έχει συσταθεί με τη συμμετοχή υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων. της οποίας ηγείται σε επιχειρησιακό επίπεδο ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Ο ρόλος του υφυπουργού Άμυνας έχει να κάνει με τον συντονισμό των υπουργείων που εμπλέκονται στη μετεγκατάσταση των προσφύγων στο εσωτερικό.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, 60 ετών, είναι αντιστράτηγος εν αποστρατεία και ανέλαβε υφυπουργός Άμυνας στις 9 Ιουλίου 2019. Κουβαλάει πολύτιμη διοικητική εμπειρία από το επίσης δύσκολο έτος 2017 πάντα σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές. Διαθέτει πλούσιο βιογραφικό, με μετεκπαίδευση στις ΗΠΑ και υπηρεσία σε επιτελικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Διετέλεσε αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού για να επιστρέψει στο Πεντάγωνο ως υφυπουργός.

Σήμερα, ο Αλκιβιάδης Στεφανής είναι ο άνθρωπος που ενεργοποιεί την Εθνοφυλακή σε ρόλο φύλαξης συνόρων, έτσι ώστε να συρρικνωθούν οι προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές. Όπως λέει ο ίδιος, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο «οι επιμέρους αποστολές της Εθνοφυλακής καθορίζονται με λεπτομέρειες στα σχέδια επιχειρήσεων. Συνεπώς, οι αποστολές που ανατίθενται στην Εθνοφυλακή από το Γενικό Επιτελείο Στρατού είναι άμεσα συνυφασμένες με τις εκάστοτε επιχειρησιακές απαιτήσεις». Η δήλωσή του αυτή ανοίγει μια χαραμάδα για την ενεργή εμπλοκή της Εθνοφυλακής από την στιγμή που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν σαφώς μέσα στην αποστολή τους πλέον και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Task force για το προσφυγικό

Ιδιαίτερο βάρος από την πλευρά της κυβέρνησης δίνεται στο σχέδιο που επεξεργάζεται η προαναφερθείσα task force. Το σχέδιο βασίζεται σε τέσσερις άξονες: πρώτον φύλαξη συνόρων, δεύτερον νέες διαδικασίες παροχής ασύλου, τρίτον μετεγκατάσταση προσφύγων-μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα με σκοπό την αποσυμφόρηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και τέταρτον δημιουργία κλειστών φυλασσόμενων προαναχωρησιακών κέντρων. Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι στην τελική φάση οριστικής διαμόρφωσης του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση επενδύει και στον κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο της συνολικής προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση της μετανάστευσης και της φύλαξης των συνόρων. Παράλληλα, ενισχύεται η FRONTEX όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνικό εξοπλισμό της. Επιπλέον, διευρύνεται η εντολή της για την υποστήριξη δραστηριοτήτων των κρατών-μελών, ιδίως όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων, τις επιστροφές και τη συνεργασία με τρίτες χώρες.

Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο νέος κανονισμός θα ενσωματώσει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων (EUROSUR), στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, με σκοπό τη βελτίωση της λειτουργίας του. Για να εξασφαλίζεται η συνεκτική διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και να μπορεί να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά σε κρίσεις, η FRONTEX θα έχει στη διάθεσή της στελέχη που θα υπηρετούν σε μόνιμη βάση σ’ αυτήν.

Η νέα δομή θα συγκροτηθεί σταδιακά και μέχρι το 2027 θα αριθμεί έως 10.000 επιχειρησιακά στελέχη. Θα περιλαμβάνει επιχειρησιακά στελέχη της ίδιας της FRONTEX, αλλά και στελέχη από τις αντίστοιχες υπηρεσίες των κρατών-μελών, τα οποία θα υπηρετούν σ’ αυτήν σε καθεστώς είτε μακροπρόθεσμης απόσπασης είτε βραχυπρόθεσμης προσθήκης. Στην πραγματικότητα, στόχος είναι να συγκροτηθεί μία εφεδρεία ταχείας αντίδρασης, η οποία να είναι σε πλήρη ανάπτυξη έως το τέλος του 2024. Οι προτεινόμενοι κανόνες θα επιτρέπουν στην FRONTEX να παρέχει τεχνική και επιχειρησιακή στήριξη στα κράτη-μέλη και όσον αφορά στις επιχειρήσεις επιστροφής οικονομικών μεταναστών.

Εγχώριες δυνάμεις κινητοποιεί η κυβέρνηση 

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό κινητοποιεί τις εγχώριες δυνάμεις στο Αιγαίο. Οι περιπολίες σκαφών τόσο του Λιμενικού Σώματος όσο και του Πολεμικού Ναυτικού στις παραμεθόριες θαλάσσιες περιοχές είναι πλέον καθημερινές και πυκνές.

Περίπου 61 σκάφη περιφρουρούν τα θαλάσσια ανατολικά σύνορά μας, ενώ 125 στελέχη του Λιμενικού Σώματος και άλλα 30 των ειδικών δυνάμεων επιτηρούν με σκοπό να εμποδίσουν παράνομες εισόδους σκαφών που μεταφέρουν μετανάστες. Με στόχο να καλυφθεί το κόστος και των αυξημένων περιπολιών, αλλά και της προμήθειας κατάλληλων οργάνων εντοπισμού, τα αρμόδια υπουργεία προχωρούν σε κινήσεις για την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

Ένα παράδειγμα είναι ο διαγωνισμός, ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ για την προμήθεια θερμικών καμερών, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε παρατηρητήρια του Πολεμικού Ναυτικού. Το συγκεκριμένο σύστημα θα έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει απευθείας εικόνα 24 ώρες το 24ωρο στο θάλαμο επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος, ώστε όταν χρειάζεται να δρομολογούνται αμέσως οι ανάλογες ενέργειες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version