Το εξώδικο Τσακαλώτου και το πολιτικό ρεπορτάζ

Γκουτζάνης Σπύρος
1191

Την έντονη διαμαρτυρία του εξέφρασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με εξώδικο που μου έστειλε, για άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στο SLpress.gr, που αναφερόταν σ' αυτόν. Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, την οποία τηρούμε και εγώ και ο ιστότοπος για λόγους αρχής, δημοσιεύουμε αυτούσια την εξώδικη διαμαρτυρία του κ. Τσακαλώτου:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ

Του Ευκλείδη Τσακαλώτου του Στεφάνου, βουλευτή, κατοίκου Αθηνών, Μυτιλήνης 15 με ΑΦΜ 05957724 (Δ.Ο.Υ Κηφισιάς) όπως νομίμως εκπροσωπείται.

ΠΡΟΣ

Τον Σπύρο Γκουτζάνη, αρθρογράφο της ιστοσελίδας https://slpress.gr/, οδός Τσόχα 36, 11521 Αθήνα

Όπως πρόσφατα ενημερώθηκα από τρίτους, στην ιστοσελίδα https://„slpress.gr/ δημοσιεύθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 άρθρο που υπογράφεται εσείς με τίτλο «Ροκανίζουν την καρέκλα του Τσίπρα — Τσακαλώτος και Σία επί τω έργω», το οποίο παραμένει μέχρι και σήμερα δημοσιευμένο στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο «https://slpress.gr/po/itiki/rokanizoyn-tin-karek/a-toy-tsipra-tsaka/otoskai-sia-epi-to-ergo/».

Το συγκεκριμένο άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει χαρακτηριστικά :

"άλλωστε ο ισχυρός επιχειρηματικός και εκδοτικός παράγοντας που προσφέρει την φιλοξενία στα μέσα ενημέρωσης του, ήταν ένας από τους συνδαιτημόνες στο γεύμα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, πριν από λίγες ημέρες. Την συνάντηση κανόνισε ένας άλλος ισχυρός παράγοντας, του τραπεζικού αυτή την φορά συστήματος, ο οποίος όμως είχε την ευφυΐα και δεν ήταν παρών. Το μενού πάντως, είχε σαν βασικό πιάτο τον Τσίπρα.»

Το συγκεκριμένο άρθρο σας εξυπηρετεί με πρόθεση μια και μόνο σκοπιμότητα: την συκοφαντική μου δυσφήμιση με τελικό σκοπό τη βλάβη, με επίκληση ψευδών δήθεν γεγονότων, του κύρους και της φήμης μου ως πολιτικού και επιστήμονα. Οι αναφορές σας ότι δήθεν μετέσχα σε γεύμα με ισχυρό επιχειρηματικό και εκδοτικό παράγοντα και την συνάντηση αυτή, μάλιστα, την κανόνισε τραπεζικός παράγοντας είναι απολύτως ψευδείς, αφού σε κανένα τέτοιο ή παρόμοιο γεύμα ή δείπνο δεν μετέσχα.

Οι αναφορές αυτές προσβάλλουν την προσωπικότητα μου και επιδιώκουν εν τέλει την κατασυκοφάντηση μου, αφού με εμφανίζουν ως δήθεν προσκεκλημένο ισχυρού οικονομικού παράγοντα να βυσσοδομώ εναντίον του κ. Αλέξη Τσίπρα, αρχηγού του κόμματος του οποίου έχω την τιμή να είμαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Το περιεχόμενο του συγκεκριμένου άρθρου αναφορικά με το πρόσωπο μου είναι συκοφαντικό και προσβάλλει την προσωπικότητα μου, διότι με εμφανίζει ως "συνωμότη" άλλως ως ενορχηστρωτή πολιτικής συνωμοσίας με σκοπό την καθαίρεση του κ. Αλέξη Τσίπρα από την αρχηγία του κόμματος που εκπροσωπώ στη βουλή, ή και την διάσπασή του, με την προετοιμασία δημιουργίας νέου κόμματος, την οποία δήθεν απεργάζομαι.

Μάλιστα το εν λόγω άρθρο δεν αρκείται στον παραπάνω απόλυτα ψευδή και συκοφαντικό ισχυρισμό, αλλά υπαινίσσεται παράλληλα ότι μέσω των ανυπάρκτων αυτών διεργασιών μου αποσκοπώ και στην εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. Συνεπώς, ιδίως ενόψει του ότι είμαι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ως άνω άρθρο που συντάξατε και υπογράφετε σεις εν γνώσει του ότι το περιεχόμενό του είναι ψευδές και κατά το σύνολό του συκοφαντικό, θίγει βάναυσα την τιμή και την υπόληψη μου, που προστατεύονται ως στοιχεία της προσωπικότητας μου.

Κάθε φυσικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα, δυνάμει των άρθρων 57 ΑΚ και 59 ΑΚ, απόκρουσης της παράνομης προσβολής της προσωπικότητας του, η οποία περιλαμβάνει κάθε αγαθό το οποίο συνδέεται στενά με πρόσωπο, ως ύπαρξη φυσική, ηθική, κοινωνική και πνευματική, όπως είναι η τιμή και η υπόληψη. Τα αγαθά αυτά δεν αποτελούν αυτοτελή δικαιώματα αλλά επιμέρους εκφάνσεις (εκδηλώσεις) του ενιαίου δικαιώματος επί της ίδιας προσωπικότητας, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε προσβολή της συνολικής έννοιας "προσωπικότητα".

Για τον λόγο αυτό σας να αποκαταστήσετε άμεσα την συκοφαντική προσβολή που έχετε διαπράξει στο πρόσωπο μου, διαγράφοντας και ανακαλώντας άμεσα και ρητά το ανωτέρω άρθρο από όπου το δημοσιεύσατε και καταχωρώντας άμεσα στην ίδια ιστοσελίδα σε κεντρική θέση το κάτωθι κείμενο:

"Το άρθρο μου υπό τον τίτλο "Ροκανίζουν την καρέκλα του Τσίπρα - Τσακαλώτος και Σια επί τω έργω", το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα https://slpress.gr/ την 7 Οκτωβρίου 2020, ανακαλείται, καθώς εμπεριέχει συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος του κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου, που εσφαλμένως αναφέρονται στο άρθρο αυτό. Ζητώ προσωπικά συγγνώμη από τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο για την δημοσίευση της παραπάνω αναλήθειας".

Για όλους τους ρητώς αναφερόμενους λόγους και με ρητή επιφύλαξη κάθε εν γένει δικαιώματος μου

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ

εντονότατα για το ως άνω άρθρο που συντάξατε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα https://slpress.gr/ την 7 Οκτωβρίου 2020.

ΣΑΣ ΚΑΛΩ

Να το διαγράψετε και να το ανακαλέσετε

Να μην επαναλάβετε στο εξής ανάλογες με τις ανωτέρω ενέργειες

Να δημοσιεύσετε εντός πέντε ημερών από την κοινοποίηση σε εσάς της παρούσας, προς αποκατάσταση της προσβολής που διαπράξατε στο πρόσωπο μου, και δη σε κεντρική θέση της ίδιας ιστοσελίδας, το κάτωθι κείμενο :

«Το άρθρο μου υπό τον τίτλο «Ροκανίζουν την καρέκλα του Τσίπρα — Τσακαλώτος και Σια επί τω έργω», το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα https://slpress.gr/ την 7 Οκτωβρίου 2020, ανακαλείται, καθώς εμπεριέχει συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος του κυρίου Ευκλείδη Τσακαλώτου, που εσφαλμένως αναφέρονται στο άρθρο αυτό. Ζητώ προσωπικά συγγνώμη από τον κύριο Ευκλείδη Τσακαλώτο για την δημοσίευση της παραπάνω αναλήθειας»

Αφού, δε, το δημοσιεύσετε, όπως με ενημερώσετε σχετικώς.

Άλλως, και σε περίπτωση άρνησης σας επιφυλάσσομαι να ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα μου ενώπιον των και αστικών δικαστηρίων.

Αντίκλητο δικηγόρο μου διορίζω δια της παρούσης την Μαρία Πετροπούλου του Γεωργίου, Δικηγόρο Αθηνών (ΑΜΔΣΑ 32882), κάτοικο Αθηνών, οδός Ηροδότου 10, ΤΚ10675].

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα στον Σπύρο Γκουτζάνη, αρθρογράφο της ηλεκτρονικής ιστοσελίδας στην ιστοσελίδα https://slpress.gr/, δημοσιογράφο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων επί της οδού, Τσόχα 36, προς γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, καλούμενος κατά τα ανωτέρω, αντιγράφοντας ολόκληρο το κείμενο της παρούσας στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.

Αθήνα, 9.10.2020

Ο εξωδίκως δηλών

Δια της συνηγόρου

 

Απάντηση

 1. Ο κύριος Τσακαλώτος επικεντρώνει σε ένα απόσπασμα του άρθρου μου για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υποστήριξα την συνάντησή του με συγκεκριμένο επιχειρηματία. Το έκανε πιο συγκεκριμένο η φίλη του δημοσιογράφος κυρία Άντα Ψαρρά σε παραπολιτικό που είχε δημοσιεύσει στην "Εφημερίδα των Συντακτών", την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου, στο οποίο με κατηγόρησε ότι «ο Σπύρος Γκουτζάνης ξεπέρασε το όριο της αθλιότητας». Έδωσα απάντηση με άρθρο μου στο SLpress.gr την ίδια ημέρα στην ανάρτηση με τίτλο: «Η ερώτηση που οφείλει να απαντήσει ο κ. Τσακαλώτος – Μία απάντηση στην κ. Ψαρρά». Εξηγώ λοιπόν ότι δεν φωτογραφίζω κάποιον και επιπλέον ότι δεν θεωρώ επιλήψιμο να συναντιέταi ένας πολιτικός ή δημοσιογράφος με επιχειρηματίες.
 2. Δεν χρησιμοποίησα λέξεις όπως «βυσσοδομεί», ή «συνωμότης», ή «ενορχηστρωτής συνωμοσίας με σκοπό την καθαίρεση του Τσίπρα». Αυτές είναι φράσεις του κ. Τσακαλώτου, προφανώς για να δραματοποιήσει τα πράγματα. Είναι, άλλωστε, κοινός τόπος ότι ο κ. Τσακαλώτος -κι όχι μόνο αυτός- έχουν ιδεολογικές-πολιτικές διαφορές με τον πρόεδρο του κόμματός τους. Υπάρχει πλήθος σχετικών ρεπορτάζ σ' όλα σχεδόν τα ΜΜΕ.
 3. Όπως εξήγησα, απαντώντας στην κ. Ψαρρά, θεωρώ την πηγή μου αξιόπιστη και γι' αυτό δημοσίευσα την πληροφορία. Υπάρχει, ωστόσο, πάντα το ενδεχόμενο μία δημοσιογραφική πληροφορία να είναι εσφαλμένη. Αυτό δεν σημαίνει ότι «αποτελεί συκοφαντικό ισχυρισμό», πολύ περισσότερο ότι ο δημοσιογράφος γνώριζε ότι «είναι ψευδής και την δημοσίευσε με σκοπό να βλάψει», όπως αυθαιρέτως ισχυρίζεται ο κ. Τσακαλώτος προφανώς για να "θεμελιώσει" την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης.
 4. Η δυσκολία παράθεσης αποδεικτικών στοιχείων από δημοσιογράφους συχνά οφείλεται και στην ανάγκη προστασίας των πηγών μου, κάτι που αναγνωρίζεται από την πρόσφατη Νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και των ελληνικών δικαστηρίων. Ο δημοσιογράφος έχει δικαίωμα να προστατεύει τις πηγές του.
 5. Στην περίπτωση που η πληροφορία μου είναι εσφαλμένη δεν σημαίνει ότι πρόθεση μου ήταν να βλάψω τον κ. Τσακαλώτο. Τα περί συκοφαντίας κλπ οφείλει να τα αποδείξει εκείνος.  Από την πλευρά μου, στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής μου ακεραιότητας, αποδέχομαι αυτό που λέει ο κύριος Τσακαλώτος και αποσύρω το άρθρο μου. Κατ' αυτόν τον τρόπο αποκαθίσταται η προσβολή που ο κ. Τσακαλώτος θεωρεί ότι υπέστη η προσωπικότητά του.
 6. Με την απειλή μίας δικαστικής περιπέτειας, ο κύριος Τσακαλώτος, όμως, μου ζητά να παραδεχθώ ότι πρόθεσή μου ήταν να τον συκοφαντήσω. Προφανώς αυτό εντάσσεται σε δική του σκοπιμότητα (να τεκμηριώσει εκ των υστέρων τον δικό αναπόδεικτο ισχυρισμό) η οποία δεν με αφορά.
 7. Ο κ. Τσακαλώτος κάνει το ίδιο που κάνουν κάποιοι πολιτικοί όταν δεν τους αρέσει η κριτική που δέχονται: καταφεύγει στον ισχυρισμό ότι συκοφαντείται με σκοπό την ηθική και πολιτική του βλάβη. Με τον τρόπο αυτό, όμως, ενοχοποιείται και απειλείται με ποινικοποίηση η πολιτική δημοσιογραφία, η οποία εκ των πραγμάτων κινείται στο πεδίο των πληροφοριών και σεναρίων. Αν ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος πρέπει οι δημοσιογράφοι να πάψουμε να κάνουμε ρεπορτάζ και να σχολιάζουμε όταν π.χ. ακούμε τον κ. Τσακαλώτο να λέει ότι «δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος όμως είναι πρώτος μεταξύ ίσων». Όπως γνωρίζουν όλοι, όμως, ο κ. Τσίπρας είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με καθορισμένες από το Καταστατικό αρμοδιότητες κι όχι "πρώτος μεταξύ ίσων". Ως πολιτικός της Αριστεράς, πάντως, ο κ. Τσακαλώτος δεν θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και ευαίσθητος σε ό,τι αφορά την ελευθερία έκφρασης και την ανεξάρτητη δημοσιογραφία σε μία δημοκρατία;
 8. Για την ιστορία: Το άρθρο μου δημοσιεύθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου. Το ίδιο βράδυ ο κ. Τσακαλώτος έδωσε συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό. Δέχθηκε ερώτηση από τον δημοσιογράφο και έδωσε απάντηση. Την επόμενη ημέρα, δημοσιογράφος, κοινός μας συνομιλητής, με ενημέρωσε. Μου έστειλε το σχετικό απόσπασμα και μου ζήτησε να το δημοσιεύσω. Πράγματι η απάντηση του κ. Τσακαλώτου, την οποία απομαγνητοφώνησα αυτολεξεί, δημοσιεύθηκε αμέσως στο SLpress.gr. Την επόμενη ημέρα όμως ο κ. Τσακαλώτος, αφήνοντας εκτεθειμένο τον δημοσιογράφο που μεσολάβησε, έβγαλε και νέα ανακοίνωση και πήγε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ όπου επιτέθηκε εναντίον μου, εμφανίζοντάς με σαν "ενεργούμενο" άλλου. Μήπως αυτό είναι συκοφαντία; Στην συνέχεια έστειλε το εξώδικο που δημοσιεύουμε παραπάνω, με το οποίο ζητά, με την απειλή δικαστικής δίωξης, την αυτοενοχοποίησή μου σαν "συκοφάντη".
 9. Θα δώσω ένα παράδειγμα για το τι σημαίνει προστασία των πηγών που ίσως το καταλάβει ο κ. Τσακαλώτος: Υποθετικά ένας πρώην υπουργός έχει στενή συγγενική σχέση με ένα επιχειρηματία. Ο υπουργός επισκέπτεται τακτικότατα την έδρα της επιχείρησης του συγγενούς του, ο οποίος ασχολείται με διόλου δημοφιλή οικονομική δραστηριότητα. Τόσο τακτικά που δημιουργείται η εντύπωση σε εργαζόμενους ότι ενδέχεται να είναι αφανής μέτοχος στην συγκεκριμένη εταιρεία. Εάν δημοσιοποιούσα τις μαρτυρίες με ονόματα και διευθύνσεις, δεν θα εξέθετα τις πηγές μου στα αντίποινα του εργοδότη τους;

Συμπέρασμα: Οι αναγνώστες που έχουν διαβάσει και τα δύο άρθρα μου και το εξώδικο του κ. Τσακαλώτου έχουν βγάλει τα συμπεράσματά του. Άλλωστε όπως ανέφερα και στην απάντησή μου στην κυρία Ψαρρά πιστεύω ότι δημοσιογράφοι και πολιτικοί λύνουμε τις διαφορές μας, όταν προκύπτουν, ενώπιον του μεγάλου δικαστηρίου της κοινής γνώμης που μας κρίνει αμφότερους και όχι σε  στις αίθουσες δικαστηρίων, όπου δυστυχώς αρκετές φορές κερδίζει εκείνος που έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει δικηγόρους, ή και να ασκεί έμμεση επιρροή.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
 • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
 • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.