ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Το σχέδιο Τσίπρα για την μάχη των εκλογών

Το σχέδιο Τσίπρα για την μάχη των εκλογών

Το σχέδιο του για την αναγέννηση της χώρα «συνεκτικό, ρεαλιστικό, με όρους «δικαιοσύνης παντού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ επιχειρώντας να δώσει απάντηση στον πρωθυπουργό και στο μιντιακό σύστημα που εμφανίζουν την κυβέρνηση ως την μόνη που διαθέτει σχέδιο για την επόμενη ημέρα, παρά τα λάθη και τις αντιδημοκρατικές της μεθοδεύσεις.

Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε επνακρατικοποίηση της ΔΕΗ, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθιέρωση ΦΠΑ στην κατανάλωση στο 6%, ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών, ενίσχυση και διορισμούς στο ΕΣΥ  και στην δημόσια Παιδεία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απέφυγε την σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τους υψηλούς τόνους και εμφάνισε πρωθυπουργικό προφίλ, προβλέποντας πάντως ότι θα δεχθεί επιθέσεις ότι «αυτά που εξήγγειλε δεν γίνονται». Απέρριψε τα περί τερατογέννεσης και κυβερνητικής αβεβαιότητας λέγοντας ότι «η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων από τις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική», ενώ έβαλε τα δικά του πολιτικά διλήμματα. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι απαιτούν οι ανάγκες ανεξάρτητα από συμφέροντα και απειλές», διαβεβαίωσε.

Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ με ανάκτηση από το δημόσιο του 51% του μετοχικού της κεφαλαίου, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και κατάργηση στο αγροτικό πετρέλαιο και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στον χαμηλότερο συντελεστή 6%. Για την ενίσχυση του εισοδήματος υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και θέσπιση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Για τους συνταξιούχους υποσχέθηκε επιστροφή των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, επαναφορά της 13ης σύνταξης. Εξήγγειλε ακόμη για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ καθώς και για ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκια καθώς και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Υποσχέθηκε ακόμη ρύθμιση χρεών, και διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής για χρέη που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Επίσης 120 δόσεις για την αποπληρωμή του υπολοίπου. Για την εργασία, όπως ανέφερε «καταργούμε τους αντικοινωνικούς νόμους Χατζηδάκη, που νομιμοποίησαν τα 12ωρα, την απλήρωτη εργασία, την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης…Εφαρμόζουμε σταδιακά το 35άωρο χωρίς μείωση των αποδοχών».

Για τον τομέα της Υγείας: «Προχωράμε στη πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών. Και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας. Αναμορφώνουμε το μισθολόγιο του ιατρικού προσωπικού, με εισαγωγικό μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ. Αναλογικές αυξήσεις των μισθών προβλέπουμε για το μη ιατρικό, υγειονομικό προσωπικό.  Αυξάνουμε τις Τοπικές Μονάδες Υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα». Για την Παιδεία «καθιερώνουμε τη 14χρόνη υποχρεωτική εκπαίδευση. Ενισχύουμε με 20.000 διορισμούς μόνιμων δασκάλων και καθηγητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και φυσικά καταργούμε τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ΕΒΕ και της πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Ειδική αναφορά έκανε στο τραπεζικό σύστημα: «Οι τράπεζες έχουν επιβιώσει χάρη σε τρεις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις, στον αναβαλλόμενο φόρος ύψους 14,4 δις, αλλά και τις εγγυήσεις Δημοσίου στις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους σχεδόν 19 δις. Δε θα επιτρέψουμε -και ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους- να προχωρήσουν στη πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Την Εθνική Τράπεζα, με το ποσοστό του Δημοσίου στο 40%,  τη μετατρέπουμε σε ισχυρό Δημόσιο Πυλώνα του τραπεζικού συστήματος».

Τα ΜΜΕ

Για τα Μέσα Ενημέρωσης εξήγγειλε οικονομική ενίσχυση των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ «με βάση τις πραγματικές ανάγκες και με διαφανή κριτήρια, χωρίς εύνοιες και εξαιρέσεις και επαναφέρουμε την υποχρέωση για 400 εργαζόμενους σε όλους τους σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας. Θεσπίζουμε έλεγχο της αδιαφανούς και αδικαιολόγητης χρηματοδότησης και των δανείων που δόθηκαν σε ΜΜΕ. Επανεκκινούμε τη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών ΜΜΕ. Επιλέγουμε τη Διοίκησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής».

Για την ΕΥΠ όπως ανέφερε επαναφορά της αρμοδιότητας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αύξηση των θεσμικών εγγυήσεων για την λειτουργίας της.  Για τα νέα ζευγάρια ανακοίνωσε επιδότηση ενοικίου για 400.000 νέους και νέα ζευγάρια από 24 μέχρι 44 ετών: Διπλασιάζοντας το επίδομα από 70€ σε 140€/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό. Από 140€  σε 280€, για ζευγάρι με ένα παιδί. Και από 175€ σε 350€/μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.

Όσο για το κόστος του προγράμματός του ανέφερε: «Υπολογίζουμε ότι περίπου 20 με 25 δισεκ ευρώ, μπορούν να κινητοποιηθούν για τα προγράμματα που ανέφερα, από μια συνολική δεξαμενή που ξεπερνά τα 80 δισεκ ευρώ συνυπολογίζοντας εκτός από Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Σε αυτή τη κατεύθυνση προχωράμε σε συγκεκριμένες δράσεις αναδιανομής. Για τα υψηλά μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ αυξάνουμε τον συντελεστή φορολόγησης στο 10%.  Για τις επιχειρήσεις που απρόσμενα και αδικαιολόγητα παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα κέρδη μέσα στην κρίση, και μιλώ για τις επιχειρήσεις παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, για τις επιχειρήσεις διύλισης και εμπορίας πετρελαίου και παροχής φυσικού αερίου προχωρούμε στη φορολόγηση των πραγματικών υπερκερδών τους. Οι παρεμβάσεις αυτές εκτιμούμε ότι θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 3 δις ευρώ».

Προοδευτική Κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη δίνοντας και στα περί τερατογέννεσης βάζοντας τα δικά του διλήμματα: «Το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, λοιπόν, είναι κάτι πιο βαθύ από πρόσωπα και κόμματα. Γιατί είναι: Δημοκρατία ή ολιγαρχία. Δημοκρατία ή οικογενειοκρατία. Δημοκρατία ή απολυταρχία. Κράτος ή παρακράτος. Στις επόμενες εκλογές, οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν πράγματι, ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο. Οι υπηρέτες των συμφερόντων ή οι υπηρέτες της λαϊκής πλειοψηφίας; Μια Αγία οικογένεια ή μια προοδευτική συμμαχία; Γνωρίζοντας ότι η πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει πράξη μόνο με καθαρή εντολή διακυβέρνησης».

Μίλησε για κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής ζητώντας καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «που θα ανοίξει το δρόμο, την επόμενη κιόλας μέρα, να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου… Για πρώτη φορά θα πάψει να αποφασίζει το 1/3 των πολιτών για λογαριασμό της μεγάλης πλειοψηφίας.  Και αυτό όχι μόνο δεν είναι τερατογέννεση, αλλά η γέννηση της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο. Η νέα μεγάλη Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version