Quantcast
Το SLpress.gr στο χείλος του γκρεμού - Η κουλτούρα του τζάμπα σκοτώνει την αδέσμευτη δημοσιογραφία - slpress.gr
Τρία χρόνια SLpress.gr – Εντυπωσιακός ο απολογισμός, αλλά ο αγώνας επιβίωσης συνεχίζεται, Σταύρος Λυγερός

Η αυγή του 2020 βρίσκει το SLpress.gr σε μία σταθερά ανοδική πορεία. Αν και δεν έχει ακόμα κλείσει τρία χρόνια λειτουργίας (“γενέθλια” τον Απρίλιο) έχει κερδίσει εντυπωσιακά όχι μόνο σε αξιοπιστία και κύρος, αλλά και σε επισκεψιμότητα. Κι αυτό το τελευταίο, παρότι από τον χαρακτήρα του, ο ιστότοπός μας είναι “βαρύς” με διπλή έννοια: Πρώτον, επειδή απευθύνεται σε απαιτητικούς αναγνώστες που θέλουν να εμβαθύνουν. Δεύτερον, επειδή δεν έχει τη θεματολογία που συνήθως προσελκύει το μεγάλο αναγνωστικό κοινό (life style, αθλητικά, περίεργα κλπ).

Το SLpress.gr δεν είναι σήμερα αυτό που ήταν το 2018 και πολύ περισσότερο το 2017. Έχει επιτελέσει ποιοτικό άλμα σε όλα τα επίπεδα. Έχει εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο και πλουσιότερο από ό,τι ξεκίνησε. Εκτός από τη ροή ειδήσεων, δημοσιεύουμε περίπου 15 πρωτότυπα άρθρα την ημέρα για ένα εύρος θεμάτων, γραμμένα από τους 150 περίπου μόνιμους τακτικούς αρθρογράφους μας, καθώς και δικές μας μεταφράσεις άρθρων από ξένα Μίντια που πιστεύουμε ότι αξίζουν να διαβαστούν από το ελληνικό κοινό. Τέλος υπάρχει και άλλη ύλη, όπως ραδιοφωνικές-τηλεοπτικές συνεντεύσεις, videos και Φωτόραμα (συλλογές φωτογραφιών). Αυτά πρακτικά απαιτούν πολύ περισσότερη εργασία σε όλα τα επίπεδα.

Στο 2020 θα κριθεί εάν το SLpress.gr θα επιβιώσει. Μπορεί οι δημοσιογραφικές αντοχές μας να είναι μεγάλες, αλλά οι οικονομικές εξαντλούνται. Το SLpress.gr δεν είχε ούτε έχει “μπαμπάδες”. Ήταν συνειδητή επιλογή μας να μην χρηματοδοτηθεί από κεφαλαιούχους για να μπορεί να είναι δημοσιογραφικά πλήρως ανεξάρτητο, για να μπορεί να υπηρετεί τον αναγκαίο πλουραλισμό, όπως το πράττει.

Ο αναγνώστης βλέπει ένα πλήθος διαφημίσεων στον ιστότοπο και δικαιολογημένα πιστεύει ότι αυτές προσκομίζουν έσοδα, τα οποία όχι μόνο καλύπτουν τα έξοδα, αλλά και αφήνουν κέρδος. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Στη συντριπτική πλειονότητά τους οι διαφημίσεις στο SLpress.gr είναι διαφημίσεις από την Google, τα έσοδα από τις οποίες αθροιστικά το μήνα δεν επαρκούν ούτε για να πληρωθεί ένας εργαζόμενος! Αυτή είναι η αλήθεια. Θα θέλαμε πολύ να απαλλαγούμε από αυτό το πλήθος των διαφημίσεων που αποφέρουν ψίχουλα, αλλά στην κατάσταση που βρισκόμαστε έχουμε ανάγκη και το τελευταίο ευρώ.

Στην προσπάθειά μας ο ιστότοπος να επιβιώσει με αξιοπρέπεια και χωρίς εξαρτήσεις, το προηγούμενο διάστημα ζητήσαμε από τις δεκάδες χιλιάδες των αναγνωστών του να τον ενισχύσουν οικονομικά, εμφανίζοντας στις οθόνες τους το τετράγωνο με την ένδειξη “Ενισχύστε το SLpress.gr“. Ελπίζαμε ότι με τις πάγιες μηνιαίες χορηγίες τους θα του εξασφάλιζαν την επιβίωση. Η ανταπόκριση ήταν αρχικά πενιχρή και πολύ γρήγορα σχεδόν μηδενίσθηκε. Πολλοί, μάλιστα, από τους αναγνώστες μας εξέφρασαν την ενόχλησή τους που προβαλλόταν στην οθόνη τους αυτό το μπάνερ! Θα εξηγήσω στη συνέχεια γιατί έβαλα θαυμαστικό.

Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στο σκάνδαλο Λιγνάδη

Το αμαρτωλό τρίγωνο

Ας πούμε, λοιπόν, τα πράγματα με το όνομά τους. Παραδοσιακά ο Τύπος είχε πάντα κάποιου είδους διαπλοκή με τα κόμματα και με τα οικονομικά συμφέροντα. Η διαφορά του σήμερα από το χθες είναι ότι παλαιότερα οι εφημερίδες στηρίζονταν στην κυκλοφορία τους. Άρα η δημοσιογραφία είχε μία βάση οικονομικής ανεξαρτησίας, επειδή η κυκλοφορία ήταν κύρια πηγή των εσόδων τους.

Σήμερα, τα κατεστημένα Μίντια έχουν περιέλθει πλήρως στον έλεγχο της ολιγαρχίας του χρήματος. Σταδιακά διαμορφώθηκε το αμαρτωλό τρίγωνο. Η ισχυρή κορυφή είναι η ολιγαρχία του χρήματος με τις δύο άλλες κορυφές, την πολιτική εξουσία και τα Μίντια, να λειτουργούν δορυφορικά παρά ανταγωνιστικά. Στην προ κρίσης Ελλάδα, αυτό το αμαρτωλό τρίγωνο λειτούργησε σαν καρκίνωμα. Ήταν στυλοβάτης του μοντέλου πλασματικής ανάπτυξης, βασικά χαρακτηριστικά του οποίου ήταν όχι μόνο ο παρασιτισμός, η σπατάλη και ο ανορθολογισμός, αλλά και η κλεπτοκρατία.

Στη συνέχεια, είναι τα κατεστημένα Μίντια στην Ελλάδα που διεκπεραίωσαν τη θεραπεία-σοκ των Μνημονίων στο ιδεολογικό επίπεδο. Λειτούργησαν ως μηχανισμός για την επιβολή των εκβιαστικών διλημμάτων στην κοινωνία. Μετέτρεψαν ζωτικής σημασίας πολιτικά ζητήματα σε “αναμφισβήτητο μονόδρομο”, σβήνοντας κάθε δυνατότητα εναλλακτικής λύσης στο επικοινωνιακό επίπεδο. Λειτούργησαν ως καλλιεργητές και διαχειριστές του φόβου. Η συνταγή, βεβαίως, δεν ήταν δική τους. Είχε έρθει “ντελίβερι”.

Στην πραγματικότητα, συνέχισαν με άλλη μορφή μία θλιβερή παράδοση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα Μίντια (και μία σημαντική μερίδα δημοσιογράφων) έπαιξαν επικερδώς ρόλο μεσάζοντα σε χρυσοφόρα παιχνίδια διαπλοκής. Από οικονομικής απόψεως λειτούργησαν σαν παράσιτα και από θεσμικής ως υπονομευτές του Κράτους Δικαίου και κατ’ επέκταση της δημοκρατίας.

Η νοοτροπία του τζάμπα

Η κρίση έβγαλε όλα αυτά στην επιφάνεια και τους προσέδωσε μία άλλη διάσταση. Οι δανειστές έβαλαν χέρι και στις τράπεζες και μέσω των τραπεζών μπορούν να ελέγξουν σε μεγάλο βαθμό και τα κατεστημένα Μίντια. Στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης και των εθνικών κινδύνων η ανάγκη για αδέσμευτη δημοσιογραφία έχει αποκτήσει ζωτική σημασία. Το Διαδίκτυο προσφέρει τη δυνατότητα για αδέσμευτη δημοσιογραφία, αλλά αυτή δεν εξασφαλίζεται τζάμπα.

Το δίλημμα είναι απλό και σκληρό και εμείς στο SLpress.gr το βιώνουμε καθημερινά: Εάν το κόστος για τη λειτουργία μας δεν το πληρώσουν οι αναγνώστες μας, θα αναγκασθούμε να εγκαταλείψουμε την εξαιρετικά δύσκολη μάχη που δίνουμε εδώ και τρία σχεδόν χρόνια. Κι αυτό, επειδή έχουμε αποκλείσει τον άλλο δρόμο, να μας καλύψει οικονομικά κάποιος κεφαλαιούχος. Υπάρχουν πάντα τέτοιοι που ενδιαφέρονται να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη σύμφωνα με τα συμφέροντά τους. Όποιος, λοιπόν, θέλει να έχει ένα ποιοτικό δημοσιογραφικό προϊόν με απαιτήσεις ανεξαρτησίας, πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να το έχει τζάμπα.

Η "αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων" θα μπετονάρει τη γραφειοκρατία

Η δημοσιογραφική παραγωγή είναι ένα προϊόν. Κάποιοι εργάζονται για να προκύψει αυτό που ο αναγνώστης επιλέγει να διαβάσει σ’ έναν ιστότοπο. Εμείς στο SLpress.gr “φτύνουμε αίμα” για να παραχθεί το αποτέλεσμα που καθημερινά διαβάζει ο αναγνώστης μας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πληρωθούν. Όποιος έχει την απαίτηση –ή απλώς έχει εθισθεί– να βρίσκει τα πάντα τζάμπα στο Διαδίκτυο, δεν μπορεί να απαιτεί αδέσμευτη επαγγελματική ποιοτική δημοσιογραφία. Εν κατακλείδι, λοιπόν, η κουλτούρα του τζάμπα σκοτώνει όχι μόνο το SLpress.gr, αλλά συνολικά την αδέσμευτη δημοσιογραφία, άρα και την ουσία της δημοκρατίας.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.