ΣΧΟΛΙΟ

Το σπίτι της Νικολάου – Το φεγγάρι και το δάχτυλο

Το σπίτι της Νικολάου – Το φεγγάρι και το δάχτυλο, Γιώργος Λυκοκάπης

Ένα ερώτημα έχουν οι υποστηρικτές του Παύλου Πολάκη, στην είδηση ότι η Κουμουνδούρου ανοίγει την πόρτα της εξόδου στον “αψύ Κρητικό”: “Πως είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να απομακρύνει το στέλεχος του, που κάνει την πιο αποτελεσματική αντιπολίτευση;” Αν δούμε τι γίνεται με το hashtag “με τον Παυλάρα”, που σαρώνει στις τάξεις των φιλο-ΣΥΡΙΖΑ τουϊτερικών λογαριασμών, αυτοί είναι ουκ ολίγοι και μάλιστα δεν περιορίζονται στα “στεγανά” της Κουμουνδούρου. Και ο Πολάκης έδωσε σήμερα την δική του απάντηση, επανερχόμενος στην Σοφία Νικολάου.

Ο ίδιος, αφού υπενθύμισε πως ως τομεάρχης Διαφάνειας ήταν αυτός που είχε φέρει στο προσκήνιο την υπόθεση με τις απ’ ευθείας αναθέσεις της πρώην Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, σήμερα παρουσίασε στοιχεία από το συμβόλαιο αγοράς ακινήτου της κ. Νικολάου στο Παλαιό Ψυχικό, «την πιο ακριβή περιοχή της Αθήνας», όπως χαρακτηριστικά επισημάνει.

Ο νέος τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, αφού εισέπραξε πρώτα τις ευχές Πολάκη για “καλή επιτυχία”, ζήτησε την «άμεση παρέμβαση» του οικονομικού εισαγγελέα και την δημόσια τοποθέτηση της ΝΔ, επικαλούμενος τα στοιχεία του “αψύ Κρητικού”. Η αναφορά Ραγκούση σε “άμεση παρέμβαση” του εισαγγελέα, έχει την σημασία της.

Φαίνεται πως και για τον νυν τομεάρχη Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ η Δικαιοσύνη “κλώθει”, για να χρησιμοποιήσουμε την εύστοχη φράση του “Γαλάζιου” Κώστα Τζαβάρα για τους χειρισμούς της στο σκάνδαλο των υποκλοπών, όπως και σε μία σειρά από άλλες σκανδαλώδεις υποθέσεις. Στον αντίποδα, κινήθηκε με διαδικασίες-εξπρές για να να ζητήσει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες στην διέγερση πολιτών στη διάπραξη βίας, από την διαδικτυακή ανάρτηση του Πολάκη.

Επιλεκτικές ευαισθησίες… 

Στο ζήτημα αυτό ο “αψύς Κρητικός” βρήκε την υποστήριξη πρώτα από τους παλιούς του συντρόφους. Όχι του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν επέδειξε και γρήγορα αντανακλαστικά να καταδικάσει την σπουδή της εισαγγελίας, αλλά του ΚΚΕ που χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους» την εισαγγελική πρόταση για μία, αναμφισβήτητα, προκλητική δήλωση ενός βουλευτή. Δεν θα δώσουμε άδικο στον Περισσό.

Να πούμε πως ο Πολάκης, είναι χυδαίος, είναι λαϊκιστής, είναι αυριανιστής, αλλά το να ζητείται η ενδεχόμενη ποινική του δίωξη για μία πολιτική του δήλωση, όντως ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Για παράδειγμα, η παλαιότερη απειλή πρωτοκλασάτου σήμερα υπουργού πως “θα λιώσει” όσους ασχολούνταν με την υπόθεση Novartis, θα μπορούσε και αυτή να εκληφθεί ως προτροπή στην βία, με την λογική της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Αυτή έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση για την ανάρτηση Πολάκη, ενώ για άλλες υποθέσεις δεν δείχνει την ίδια ζέση. Ένα καλό “τεστ” είναι οι χειρισμοί που θα ακολουθηθούν στην υπόθεση του γνωστού τηλεπαρουσιαστή, που κατηγορείται από την Αρχή για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος ως εγκέφαλος εγκληματικής οργάνωσης. Εκτός αν θεωρήσουμε πως και ο κ. Βουρλιώτης “πολακίζει”…

Η ουσία της υπόθεσης

Τώρα πάμε στην ουσία της υπόθεσης. Η πρώτη αντίδραση της κ. Νικολάου στην ανάρτηση Πολάκη, ήταν να εξαπολύσει ένα κύμα οξύτατων επιθέσεων κατά του βουλευτή, μιλώντας για “φασισμό” και για “χρυσαυγιτισμό”, η δε Πειραιώς χαρακτήρισε “φασιστική” την δημοσιοποίηση της διεύθυνσης του σπιτιού της κ. Νικολάου. Αναμενόμενα η κ. Νικολάου πατά πάνω στο “αντιπολακικό” κλίμα που έχει καλλιεργηθεί, αν και η ΝΔ  τουλάχιστον εστιάζει αποκλειστικά στην δημοσιοποίηση της διεύθυνσης της κ. Νικολάου, αναγνωρίζοντας το «δικαίωμα της αντιπολίτευσης στον έλεγχο».

Πάντως, όλα αυτά αποτελούν φτηνές δικαιολογίες, για να μην μιλήσουμε για ανοησίες, θυμίζοντας την λαϊκή παροιμία “του δείχνουν το φεγγάρι και αυτός κοιτά το δάκτυλο”! Οι διευθύνσεις κυβερνητικών αξιωματούχων δεν είναι δα και κρατικά μυστικά, ήδη προ του Google, από την εποχή των τηλεφωνικών καταλόγων! Μάλιστα, ήταν η ίδια η Πειραιώς που είχε κάνει “σημαία” τα δημοσιεύματα για την βίλα στο Σούνιο που νοίκιασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νόμιμα όπως έκρινε τελικώς η ελληνική Δικαιοσύνη. Η οποία καταδίκασε ως συκοφαντικά τα επίμαχα δημοσιεύματα, όπου κυκλοφορούσαν με κοτζάμ πρωτοσέλιδα με αεροφωτογραφίες “για την βίλα που είχε νοικιάσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ”, χωρίς τότε η Πειραιώς να μιλήσει τότε για “φασιστική στοχοποίηση του Τσίπρα”.

Αν η κυβέρνηση θεωρεί πως η κ. Νικολάου απειλείται, ο νόμος προβλέπει να της χορηγηθεί φύλαξη, αν και μάλλον δεν την χρειάζεται, καθώς το παρασκήνιο βοά για την ισχυρή φρουρά που την συνοδεύει στις δημόσιες εμφανίσεις της. Επιπλέον, μπορεί η Πειραιώς να μιλά για “φασιστική” στοχοποίηση της Νικολάου, αλλά είναι ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που απέφυγε προ λίγων ημερών και πάλι να την καλύψει στο ζήτημα των απ’ ευθείας αναθέσεων και του επίμαχου πορίσματος του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με το οποίο φέρεται να έχει ζημιώσει το Δημόσιο αρκετά εκατομμύρια.

Οι ισχυρισμοί Νικολάου

Για τις απ’ ευθείας αναθέσεις, η ίδια  υποστηρίζει πως έγιναν όλα σύννομα, παρουσιάζοντας ότι ένα τμήμα του ΣΔΟΕ λειτουργεί σε κοινή γραμμή με το “Documento” και τον Πολάκη. Τελευταία, διαβάζουμε σε διαδικτυακά δημοσιεύματα πως νεότερο πόρισμα του ΣΔΟΕ την αθωώνει, επικαλούμενα “πληροφορίες”. Αν όντως αυτά ισχύουν, οφείλει να κινηθεί η Δικαιοσύνη και να δωθούν άπαντα τα στοιχεία στην δημοσιότητα για να μην υπάρχουν σκιές.

Γιατί και οι “Γαλάζιοι” βουλευτές Πάτσης και Χειμάρρας για “στοχοποίηση” από τον Πολάκη είχαν μιλήσει στην αρχή, για να διαγραφεί τελικώς ο πρώτος και να συζητείται η άρση της ασυλίας του για τις έκνομες επιχειρηματικές δραστηριότητες του και να υποχρεωθεί από το Μαξίμου σε παραίτηση ο δεύτερος.

Η κ. Νικολάου αναφέρει πως αγόρασε το συγκεκριμένο σπίτι από την επαγγελματική της δραστηριότητα ως δικηγόρος, από την πώληση ενός σπιτιού της στο Κολωνάκι και από «υψηλότατο δάνειο», το οποίο εξυπηρετεί. Φαντάζομαι πως η ίδια θα προσκομίσει το σχετικό συμβόλαιο πώλησης και τα στοιχεία από το πόθεν έσχες που δικαιολογούν την αγορά, μην την “πατήσει” και πάλι το Μαξίμου, αν την βάλει τελικώς υποψήφια στην Εύβοια. Περιμένουμε να αποσαφηνίσει την στάση του, διαβάζουμε ότι περνάει από “κόσκινο” τα πόθεν έσχες των υποψηφίων, Πάτσης γαρ…

Η απάντηση πρέπει να δοθεί με νούμερα και όχι με εκφράσεις πεζοδρομίου, που ικανοποιούν μόνο στην στενή κομματική βάση. Βεβαίως να δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία από το “υψηλότατο δάνειο” που πήρε και εξυπηρετεί. Γιατί, πως να το κάνουμε, η προϊστορία του κόμματος της και αρκετών πρωτοκλασάτων αξιωματούχων σε ότι έχει να κάνει με τον τραπεζικό δανεισμό, δεν είναι και η καλύτερη. Και φυσικά, τα στοιχεία από το νέο πόρισμα του ΣΔΟΕ που αναφέρει πως ήταν σύννομες οι απ’ ευθείας αναθέσεις κατά την θητεία της ως Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, να ησυχάσει και το Μαξίμου!

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version