Το ταξίδι του Παυλάρα από τα Σφακιά στο Υγείας

Νεφέλη Λυγερού
2403
Το ταξίδι του Παυλάρα από τα Σφακιά στο Υγείας, Νεφέλη Λυγερού

Αυτή τη φορά στο στόχαστρό του μπήκαν δικαστικοί λειτουργοί. Με ανάρτησή του στο Facebook ο πολύς Παύλος Πολάκης έστησε στο "εδώλιο" εισαγγελείς που έχουν αναλάβει υποθέσεις διαφθοράς και οι οποίοι -κατά τη γνώμη του- καθυστερούν ανεπίτρεπτα. Για την ακρίβεια, υπονόησε πως με την καθυστέρηση επιχειρούν να κουκουλώσουν σκάνδαλα.

Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Η αντιπολίτευση και από δίπλα η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τον κατηγόρησε με έντονο τρόπο για παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως το απολαμβάνουν. Η αλήθεια είναι ότι τα ερωτήματα που έθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν είναι για πέταμα, αλλά ο απαράμιλλος δικός του τρόπος να εισβάλει στη δημοσιότητα έθεσε σε δεύτερη μοίρα την ουσία. Ο καυγάς γίνεται για το εάν και κατά πόσο επιχειρεί να επηρεάσει τους εισαγγελείς κλπ κλπ.

Αυτός, όμως, είναι ο Πολάκης. Πριν δύο χρόνια περίπου ένας κλέφτης είχε επιχειρήσει να μπει στην πολυκατοικία που κατοικεί. Όπως έλεγαν τότε χαριτολογώντας στους κυβερνητικούς διαδρόμους, ο κλέφτης ήταν τυχερός που τον συνέλαβε ο αστυνομικός του υπουργού και όχι ο ίδιος ο υπουργός! Ο αρειμάνιος Σφακιανός, λοιπόν, δεν πτοείται. Συνεχίζει τη γνωστή επιθετική ρητορική του, ανοίγοντας μέτωπα και διεκδικώντας για τον εαυτό του τον ρόλο του “σφυριού” στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ.

Η αλήθεια είναι πως σε ορισμένα θέματα, όπως οι κριτικές του για το πάρτι με τις δαπάνες για τα φάρμακα, έχει δίκιο. Όπως προανέφερα, όμως, το χάνει από τον τρόπο που κινείται. Αλλά έγινε γνωστός και κάνει καριέρα ακριβώς λόγω της τραχείας συμπεριφοράς του και των ακραίων “πολακισμών” στα τηλεοπτικά παράθυρα και στο Facebook.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν φανατικούς φίλους και εξίσου φανατικούς αντιπάλους. Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς στο ίδιο το υπουργείο του. Έχει επιλέξει να περιβάλλεται από μία ομάδα ατόμων που αν και δεν διαθέτουν εμπειρία, τεχνογνωσία ή εντυπωσιακές σπουδές πίνουν νερό στο όνομά του και τον περιφρουρούν «σαν άγρια ροντβάιλερ», όπως μας είπε υπηρεσιακός παράγοντας.

Οι υπόλοιποι βρίσκονται στο περιθώριο. Ακόμα και όταν γίνονται δεκτοί στο γραφείο του, στο οποίο κυριαρχεί η μυρωδιά του τσιγάρου και του τσίπουρου από νωρίς το πρωί, γίνονται αποδέκτες μίας ψυχρής συμπεριφοράς. Αρχικά εξεπλάγησαν, αλλά σύντομα η έκπληξη και η αμηχανία μετατράπηκε σε αντιπάθεια.

Εύφλεκτη ιδιοσυγκρασία

Η εύφλεκτη ιδιοσυγκρασία του είχε εκδηλωθεί πολλά χρόνια νωρίτερα, από τότε που μεγάλωνε στις απόκρημνες πλαγιές και στα φαράγγια των Σφακίων. Προέρχεται από φτωχή οικογένεια. Ο παππούς και ο πατέρας του ήταν βοσκοί στο επάγγελμα και κομμουνιστές στην ιδεολογία. Ο τελευταίος, μάλιστα, έφυγε από την ζωή όταν εκείνος ήταν μόλις 13 ετών.

Τότε ανέλαβε να τον μεγαλώσει η ξαδέλφη του πατέρα του, Ευαγγελία Πολάκη. Ήταν μία ιδιαίτερα δυναμική γυναίκα που έμεινε ανύπαντρη για να αφιερώσει τη ζωή της στον ίδιο και στο ΚΚΕ. Ο Παύλος είχε επιλέξει από νωρίς την ιατρική. Ήταν, άλλωστε, άριστος μαθητής. Οι συμμαθητές του τον θυμούνται να διαβάζει από το πρωί έως το βράδυ. Πήρε απολυτήριο από το Λύκειο με 20 και μπήκε πέμπτος στην Ιατρική Αθηνών!

Στη σχολή εντάχθηκε στην ΚΝΕ και πρωτοστάτησε στις τότε καταλήψεις. Ανήκε στους 5-10 φοιτητές της Αριστεράς που έπαιζαν ηγετικό ρόλο στις κινητοποιήσεις. Λόγω ιδιοσυγκρασίας, ο νεαρός Πολάκης ήταν αυτός που συγκρουόταν μετωπικά και απαξίωνε λεκτικά κάθε πολιτικό αντίπαλο. Έτσι κέρδισε το προσωνύμιο “μαντρόσκυλο”. Αν και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι ο μαυροφορεμένος Κρητικός άσκησε ποτέ σωματική βία, η γλώσσα του έσπαγε κόκαλα. «Ο Παύλος ασκούσε λεκτική βία. Αυτό ήταν το μοτίβο του. Ήταν πρωτεργάτης στο μπούλινγκ, πριν ακόμα καθιερωθεί ο όρος», περιγράφει ένας σύντροφός του από τα παλιά.

Τα περισσότερα μέλη της ομάδας στην οποία ανήκε κατέληξαν στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πρόκειται για μία ομάδα αριστερών με θεωρητικές αποσκευές. Την περίοδο εκείνη διέπρεπαν στις σπουδές τους και κάποιοι εξ αυτών ακολούθησαν σοβαρή ακαδημαϊκή καριέρα. Ο Πολάκης ήταν διαφορετικός. Τους ακολούθησε στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά προσέγγιζε την πολιτική με ένα ποδοσφαιρικό στυλ, επιδεικνύοντας μία προκλητική συμπεριφορά που οι Γάλλοι θα χαρακτήριζαν épater le bourgeois.

Παρά τις αριστερές καταβολές του δεν εργάστηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά στον ιδιωτικό τομέα. Η πορεία του ως χειρουργός-εντατικολόγος σε διάφορες ιδιωτικές κλινικές ήταν κατά γενική ομολογία επιτυχημένη. Αν και ζούσε και εργαζόταν στην Αθήνα δεν σταμάτησε ποτέ να έχει πολύ στενές σχέσεις με τον τόπο του και να εξυπηρετεί τους συντοπίτες του.

Θητεία στα Σφακιά

Στα Σφακιά εκλέχθηκε δήμαρχος το 2010 με 62% και επανεκλέχθηκε το 2014 με 96,5%! Οι συμπολίτες του έχουν να λένε για το έργο του. Ήταν η εποχή που, όπως παραδέχθηκε αργότερα ο ίδιος, φοροδιέφευγε για το καλό του δήμου του. Όπως έλεγε, «εδώ μας φτάσανε». Σε  συνέδριο της ΚΕΔΕ, μάλιστα, ομολόγησε τη συνειδητή επιλογή του να διατηρεί διπλό ταμείο στον δήμο του, ένα “μαύρο” και ένα “άσπρο”, προκειμένου να έχει έσοδα.

Η ομολογία του αυτή τον έκανε στόχο αργότερα, όταν υπουργοποιήθηκε. Στελέχη της ΝΔ έχουν πει πως όταν πάψει να είναι υπουργός θα ζητήσουν την παραπομπή του. Όσο ακόμα ήταν δήμαρχος, ένας δημοσιογράφος τον είχε τσιγκλίσει, ρωτώντας τον επίμονα αν σκέφτεται να μετακομίσει στη Βουλή. Εκείνος είχε απαντήσει «όχι τώρα», αλλά όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε, ο Πολάκης παραδέχθηκε ότι είναι κάτι που σκέφτεται από μικρός. Τελικά, όπως αποδείχθηκε, τα παιδικά του όνειρα βρίσκονταν μία ανάσα μακριά.

Το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας είχε πάει οικογενειακώς διακοπές στην Κρήτη. Το επίσημο σενάριο θέλει τους δύο άνδρες να συναντιούνται τυχαία. Πηγές που γνωρίζουν, όμως, ισχυρίζονται ότι ο Πολάκης είχε επιδιώξει με κάθε τρόπο αυτή τη γνωριμία. Η οικογένεια Τσίπρα είχε σκλαβωθεί από την κρητική περιποίηση του Πολάκη. Και κάπως έτσι, ανάμεσα στα τσίπουρα και στον ήλιο, άνοιξε ο δρόμος για την ένταξή του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν η εποχή που οι παλαιοί του σύντροφοι του απέδιδαν καιροσκοπική συμπεριφορά, σημειώνοντας πως τέτοια δείγματα είχε δείξει και νωρίτερα. Ήταν και η στιγμή που οι δρόμοι τους χώρισαν για πάντα, μιας και σήμερα δεν μιλάει με κανέναν από αυτούς. Τί είδε, όμως, ο Τσίπρας στον εκκεντρικό δήμαρχο; Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζουν την είσοδο του Πολάκη στο κόμμα με την περίοδο που ο Τσίπρας επιδίωκε τη δημιουργία μίας ομάδας με στελέχη που να βρίσκονται εκτός της επιρροής των συνιστωσών και να έχουν αναφορά τον ίδιο. «Ήταν η εποχή που ο Τσίπρας έχτιζε τον δικό του πυρήνα για να απελευθερωθεί από την ομηρία των εσωκομματικών ισορροπιών και τις πιέσεις όσων τον αντιπολιτεύονταν», μας λέει τοπικός κομματικός παράγοντας.

Κινηματογραφική περσόνα

Ο Πολάκης είχε θεωρηθεί από τους κλειδοκράτορες της Κουμουνδούρου ξένο σώμα και υπολείμματα αυτής της στάσης επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Ούτε τώρα έχει ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. Έχει, όμως, την εύνοια του Μαξίμου. Όταν αναφέρεται σ’ αυτόν, ο Τσίπρας τον αποκαλεί «Παυλάρα». Κατά γενική ομολογία τον συμπαθεί. Όπως μας λέει πηγή που γνωρίζει, ο Τσίπρας προσεγγίζει την εκρηκτική και ματσό προσωπικότητά του Πολάκη σχεδόν σαν κινηματογραφική περσόνα. Αλλά και αυτός ανταποδίδει στο μάξιμουμ. Σ’ ότι έχει να κάνει με τον πρόεδρο, είναι βασιλικότερος του βασιλέως…

Παρά τη μαχητικότητά του στη Βουλή και τη συμπάθεια που του δείχνει ο Τσίπρας, ο δρόμος για την υπουργοποίησή του έμενε κλειστός. Άνοιξε όταν, μετά τη μνημονιακή στροφή του καλοκαιριού, άφησε να κυκλοφορήσει η πρόθεσή του να εγκαταλείψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Έλεγε τότε σε φίλους του ότι θα φύγει, επειδή ο Τσίπρας πρόδωσε τον λαό και ξεπουλάει τη χώρα.

Όταν, όμως, του προτάθηκε να μπει στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (θέση που δεν υπήρχε στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα) απάντησε: «ό,τι πεις πρόεδρε». Η υπουργοποίησή του οδήγησε σε πολιτική στροφή του 180 μοιρών. Υιοθέτησε την ατάκα: «Συμβιβαστήκαμε γιατί αν προχωρούσαμε δεν θα ήταν ηρωισμός, αλλά αυτοκτονία». Συγκεκριμένα έγραψε στα σόσιαλ μίντια: «Live today and fight tomorrow»!

Ως υφυπουργός ανακοίνωσε το άμεσο άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων παρουσία εισαγγελέα, υπαλλήλων του ΣΔΟΕ και του δικαιούχου, προκειμένου να καταμετρηθούν τα μετρητά και να κατατεθούν σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Η δήλωσή του αυτή είχε προκαλέσει θόρυβο, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί!

Στο δεύτερο κυβερνητικό πόστο του, στο υπουργείο Υγείας, μυρίστηκε την πολιτική αντίθεση και τη μετέτρεψε σε σύγκρουση. Με αυτό τον τρόπο απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο, επισκιάζοντας επικοινωνιακά τον πράο και σοβαρό υπουργό Ηλία Ξανθό. «Έχει το πάνω χέρι στο υπουργείο. Αποδεικνύεται, μάλιστα, ιδιαίτερα χρήσιμος στο κόμμα. Είναι αυτός που καθοδηγεί την άλωση των κρατικών μηχανισμών στον χώρο της υγείας με κομματικά στελέχη», μας είπε πρώην συνεργάτης του.

Ο “εξολοθρευτής”

Στο υπουργείο τον αποκαλούν και εξολοθρευτή. Όχι μόνο διώχνει αυτούς που δεν θέλει, ή που δεν έχουν κομματικές περγαμηνές, αλλά και τους στιγματίζει. «Ασκεί κλίμα τρομοκρατίας», μας λέει υπηρεσιακός παράγοντας. Για τη συμπεριφορά του εκφράζουν παράπονα και μετριοπαθή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και φίλα προσκείμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιστήμονες αποκλείονται.

Ο Πολάκης αυτοπροβάλλεται σαν σκληρός πολέμιος της διαφθοράς, εξ ου και το πρόσφατο επεισόδιο με τους εισαγγελείς. Ως υπουργός, όμως, έγινε στόχος καταγγελιών ότι προσπάθησε να συγκαλύψει την εμπλοκή της εξαδέλφης του αναισθησιολόγου στον θάνατο της τετράχρονης Μελίνας και στην κλοπή οπιούχων φαρμάκων. Σαν να μην έφθανε αυτό, ξέσπασε και το σκάνδαλο της παρέμβασης στη λίστα του διαγωνισμού για την πρόσληψη 100 γιατρών. Συγκεκριμένα, πήρε παρανόμως στο γραφείο του τη λίστα του ΚΕΕΛΠΝΟ με τις καταγγελίες για παρεμβάσεις εκ μέρους του να δίνουν και να παίρνουν!

Παρά τον θόρυβο και τη δυσαρέσκεια που είχε προκληθεί τότε από τα παραπάνω, αλλά και από άλλες ακρότητες του Πολάκη που ακολούθησαν, το Μαξίμου δεν έχασε την υπομονή του. Μπορεί να του έχουν γίνει κάποιες διακριτικές παραινέσεις για να χαμηλώσει τους τόνους, αλλά παραμένει ο γνωστός Παυλάρας.

Κάθε καλοκαίρι απολαμβάνει τη θάλασσα με το φουσκωτό του, μιας και είναι λάτρης του ψαροντούφεκου. Έχει, μάλιστα, πιάσει εντυπωσιακά μεγάλα ψάρια, τα οποία επιδεικνύει στις οικογενειακές φωτογραφίες του. Όταν ζούσε στον Πειραιά, έπαιρνε την οικογένειά του (έχει δύο κόρες) και πήγαινε στην Κρήτη με φουσκωτό, κάνοντας στάση στα Κύθηρα. Επιδίδεται και στο κυνήγι, όταν δεν περνάει τον ελεύθερο χρόνο του με την οικογένειά του.

Η επί χρόνια σύζυγός του είναι επίσης ιατρός και μάλιστα συνδικαλίστρια. Φίλοι και γνωστοί, μάλιστα, χρησιμοποιούν τους στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου για να περιγράψουν τη σχέση τους. «Σίδερα μασάει ο Κουταλιανός, αλλά τρέμει σαν το ψάρι, στην κυρά του μπρος. αχ πως τη φοβάται, ο φτωχός Κουταλιανός». Με τον τρόπο αυτό υπονοούν ότι ο ατρόμητος Πολάκης, που αντί να μιλάει κραυγάζει, μπροστά στη σύζυγό του κάθεται σούζα…

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.