ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τί ζήτησε ο Τσίπρας από τον Ντογιάκο – Απάντηση Οικονόμου (upd)

Τί ζήτησε ο Τσίπρας από τον Ντογιάκο – Απάντηση Οικονόμου (upd)

Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, επισκέφθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ζητήσει επιτάχυνση της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον κ. Ντογιάκο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε δηλώσεις.

Ο κ. Τσίπρας συγκεκριμένα ανέφερε: «Εξέφρασα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου την βαθύτατη ανησυχία μου για τις εξελίξεις. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων μηνών για την μετατροπή της ΕΥΠ σε παραθεσμικό παράκεντρο παρακολούθησης πολιτικών αρχηγών, βουλευτών, ευρωβουλευτών, υπουργών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών ακόμα και δικαστών αποτελεί μεγάλη πληγή για την ίδια τη δημοκρατία. Η παρακολούθηση των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων θέτει σε διακινδύνευση την ίδια την εθνική μας ασφάλεια.

Έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε αυτή την βαριά σκιά να πλανάται πάνω από το πολιτικό μας σύστημα και από τις ένοπλες δυνάμεις. Όλοι έχουμε αποκλειστική ευθύνη για την αναζήτηση των στοιχείων και των αποδείξεων για τη διαλεύκανση αυτής της δύσοσμης υπόθεσης και την αποκλειστική ευθύνη για να χυθεί άπλετο φως την έχει ελληνική δικαιοσύνη.

Όλοι γνωρίζουμε πού βρίσκονται τα στοιχεία και οι αποδείξεις. Εκεί όπου με βάση το νόμο υποχρεούται να τηρούνται αρχεία των διατάξεων και των εντολών παρακολούθησης από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών, και βεβαίως σε αυτούς που υπέγραφαν τις διατάξεις και τις εντολές της παρακολούθησης. Θέλω να ελπίζω και ελπίζω ότι σε αυτή τη χώρα οι θεσμοί της Δημοκρατίας λειτουργούν ακόμα. Θέλω κλείνοντας να εκφράσω την εμπιστοσύνη μου στο θεσμό της ελληνικής δικαιοσύνης».

Απάντηση Οικονόμου

Την επίσκεψη και τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχολίασε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου: «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα επιτελεί τον ρόλο της ως ένας εκ των βασικών πυλώνων της Δημοκρατίας μας. Απέναντι σε τεκμηριωμένες καταγγελίες και βάσιμους ισχυρισμούς, παρεμβαίνει και δεν επιτρέπει την παραμικρή σκιά. Το ίδιο είμαστε βέβαιοι ότι κάνει και σε ό,τι αφορά όσα δημοσιεύονται την τελευταία περίοδο», τόνισε

Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση έχει από την πρώτη στιγμή δηλώσει την απόλυτη εμπιστοσύνη της στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτός είναι και ο μόνος θεσμικά ορθός τρόπος προκειμένου να διελευκανθεί κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής σε ότι αφορά είτε τους αυτουργούς, είτε τους μυθοπλάστες. Καλοσωρίζουμε στην αντίληψη αυτή και τον κ. Τσίπρα ο οποίος εξέφρασε σήμερα την εμπιστοσύνη του στο θεσμό της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου κλείνει με ένα υστερόγραφο. «ΥΓ: Είναι άκρως επικίνδυνο και εθνικά επιζήμιο, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, να διατυπώνεται ο υπαινιγμός ότι ο Πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας».

Τί ανέφεραν νέα δημοσιεύματα

Σύμφωνα με το χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, φέρεται να παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ. Το δημοσίευμα επανάφερε ψηλά στην επικαιρότητα το σκάνδαλο των υποκλοπών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με εντολή Μητσοτάκη παρακολουθούνταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, υπηρεσιακά στελέχη και κορυφαίοι εθνικοί παράγοντες, όπως οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκτός από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, στη λίστα των παρακολουθήσεων βρισκόταν επίσης και ο πρώην Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Θ. Λάγιος. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη βδομάδα δημοσιεύματα αναφέρονταν ότι είχε τεθεί σε παρακολούθηση ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, αλλά και η εισαγγελέας της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου, όπως και ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Χρήστος Μπαρδάκης.

Το δημοσίευμα αναφέρει και νέα πολιτικά πρόσωπα που τελούσαν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Πρόκειται για την Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, τον ανεξάρτητο Ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο, τον τ. Υπουργό της Κυβέρνησης Σαμαρά Κωστή Μουσουρούλη , αλλά και τον ηθοποιό Λάκη Λαζόπουλο.

Σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Να απαντήσουν ο κ. Μητσοτάκης και η κα Βλάχου αν ισχύει ότι ήταν υπό παρακολούθηση η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Η σημερινή αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους επικεφαλής της εθνικής άμυνας της χώρας σοκάρει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και παραπέμπει στις πιο σκοτεινές στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει άμεσα ως προϊστάμενος της ΕΥΠ να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις: Ήταν στα αλήθεια υπό παρακολούθηση οι αξιωματούχοι που έχουν ως αποκλειστικό έργο την άμυνα της χώρας έναντι ξένων επιβουλών; Και αν ναι ποιος ο εθνικός λόγος;

Το ίδιο ξεκάθαρες απαντήσεις οφείλει να δώσει και η υπεύθυνη για την ΕΥΠ εισαγγελέας, κα Βλάχου: Υπέγραψε διάταξη για την παρακολούθηση των επικεφαλής της Εθνικής μας Άμυνας ; Και αν ναι, ποιος ο εθνικός λόγος; Η υπομονή του ελληνικού λαού έχει εξαντληθεί και απαιτούνται ξεκάθαρες απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα επιτρέψει η αντιδημοκρατική αυτή εκτροπή να θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια».

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Απάντηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις παρακολουθήσεις, και συγκεκριμένα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που θέλει την ΕΥΠ να παρακολουθούσε τους επικεφαλής της εθνικής άμυνας, εξέδωσε και χτες ο Γιάννης Οικονόμου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρόκειται για «αισώπειους μύθους» και «συνονθύλευμα ατεκμηρίωτων ισχυρισμών». «Το πλέον τραγικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε ασμένως να υιοθετήσει τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς και να εξάγει πολιτικά συμπεράσματα», επισήμανε ο Γιάννης Οικονόμου.

Η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου έχει ως εξής: «Ο κ. Βαξεβάνης συνεχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες τους αισώπειους μύθους του, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο. Το αφήγημά του, το οποίο φθίνει όσο περνάει ο χρόνος, είναι ένα συνονθύλευμα ατεκμηρίωτων ισχυρισμών. Όσο υστερεί σε θεμελίωση και στοιχεία, άλλο τόσο πλεονάζει σε μυθοπλασία. Το πλέον τραγικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε ασμένως (προτού καλά- καλά κυκλοφορήσει η εφημερίδα) να υιοθετήσει τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς και να εξάγει πολιτικά συμπεράσματα.

Απέναντι σε αυτή την παρωδία η Κυβέρνηση απαντά με τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ, με την καθολική απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών και φυσικά με την εμπιστοσύνη στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία και οφείλει να αποσαφηνίσει το ταχύτερο δυνατό κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version